Reisgids Valencia

Reisgids Valencia: tips voor een 4-daagse stedentrip

De eerste keer naar Valencia? Dan staan je heel wat mogelijkheden en keuzes te wachten. Zonder een plan kan het maar zo zijn dat je lost raakt in alle opties. We helpen dit graag voorkomen & hebben een handige reisgids van Valencia voor je. Grote kans dat je na jouw 4-daagse stedentrip naar huis gaat met een grote liefde voor de Spaanse stad.

Nog geen stedentrip naar Valencia geboekt?Bekijk ons aanbod

Dag 1 – Reisdag & eerste kennismaking

Het liefst reizen wij zo vroeg mogelijk in de morgen; dan haal je immers het maximale uit jouw vier dagen in Valencia. Het is helaas niet altijd mogelijk en we hebben natuurlijk nog geen flauw idee hoe laat jij aankomt. En of jij wel zo dol bent op vroege vluchten als wij…

We gaan er daarom voor deze reisgids van Valencia vanuit dat je ergens voor het avondeten aankomt en alles wat eerder is, betekent meer tijd voor een eerste kennismaking. Kom je inderdaad pas tegen etenstijd aan dan raden we je aan om rustig op te frissen in het hotel en dan een wandeling te maken in de omgeving én op zoek te gaan naar een leuke plek voor een drankje en een hapje. Daar hebben we dan meteen wat suggesties voor:

  • Overdag is Ciudad de las Artes y Ciencias – daarover later meer – al prachtig, maar in de avond is het minstens zo adembenemend. Hoe adembenemend zie je het beste vanaf het dakterras van Barcelo Valencia. Ook als je hier niet overnacht is het terras met bar toegankelijk. De ideale plek voor een lekker wijntje of een verbluffende cocktail.
  • Ligt jouw hotel in de wijk Ruzafa? Tijd om direct na aankomst kennis te maken met de wijk die wordt gezien als een van de hipste van Valencia. De smalle straatjes nodigen uit om te verdwalen, maar houd ook zeker Google Maps bij de hand. Deze kan je helpen de weg te vinden naar Canalla Bistro, waar tapas in een nieuw jasje worden geserveerd.
  • Wie in het hart van het oude centrum verblijft, heeft ook flink wat straatjes bij de hand om in te verdwalen. Evenals geweldige tapasrestaurants. Eten in gemoedelijke huiskamersfeer? Breng jouw eerste avond door bij Tintofino Ultra Marino.

Dag 2 – Architectuur & strand

Ciudad de las Artes y Ciencias, het beeld van dit architectonische hoogstandje prijkt op elke reisgids van Valencia. En terecht! Op een oppervlakte van ca. 2 km² staan zes gebouwen, waar je, ook als je geen architectuurliefhebber bent, wel van onder de indruk moet zijn.

In 1989 ontstond het idee voor dit geweldige project. Met een budget van € 330 miljoen kon de Spaanse architect Santiago Calatrava aan de slag. Na negen jaar werd het eerste gebouw, L’Hemisfèric, opgeleverd. En weer elf jaar later volgde het laatste gebouw. Inmiddels was het budget ruim 3x over de kop gegaan.

Die investering lijkt wel terugverdiend; de zes gebouwen die sinds de voltooiing in het midden van de stad pronken, zijn als een icoon voor de stad. Dagelijks weet het duizenden bezoekers te trekken. Het heeft Valencia letterlijk op de kaart gezet als stedentripbestemming in Europa. En alleen al daarom is het een niet te missen must-see tijdens jouw 4-daagse trip in de Spaanse stad.

Omdat de gebouwen verspreid liggen over een klein oppervlakte heb je er geen hele dag voor nodig. Althans… Niet als je niet het Wetenschappelijk Museum (dat gevestigd is in een van de gebouwen) wilt zien. Bij wat minder weer is dat overigens een heel fijne optie, op een zonnige dag raden we je echter aan om de bus naar het strand te pakken.

Want Ciudad de las Artes y Ciencias is niet het enige unique selling point van de stad. Dit geldt ook voor het strand. In het oosten van de stad – grenzend aan de oude visserswijk Cabañal-Cañamelar, die overigens ook een aanrader is – vind je een strand dat zich uitstrekt over een lengte van ca. 4 km. Ideaal om een middagje te zonnen of te chillen bij een van de beachbars.

Jouw dag in Valenciaanse stijl afsluiten? Een van de bekendste lokale specialiteiten is paella met kip en konijn. Je zult dit terugzien op veel menukaarten van de restaurants langs het strand.

Hotel Valencia Oceanic Affiliated by Melia, ValenciaHotel Valencia Oceanic Affiliated by Melia ligt vlak bij Ciudad de las Artes y las Ciencias. Je hebt hier o.a. een zwembad en restaurant (met lokale specialiteiten) binnen handbereik!
Reisgids Valencia: Ciudad de las Artes y Ciencias
In elke reisgids vind je dit pareltje: Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad der Kunst en Wetenschappen

Dag 3 – Het oude centrum

Het beeld dat veel mensen hebben bij Valencia is het beeld van Ciudad de las Artes y Ciencias. Dat prijkt immers op alle reisgidsen van Valencia. Nu je dat gisteren al hebt bewonderd, is het tijd om een heel andere kant van de stad goed te leren kennen; het historische centrum.

En neem hier vooral de tijd voor, want het centrum beslaat net een wat groter oppervlakte dan Ciudad de las Artes y Ciencias én biedt ook nog eens tal van hoogtepunten. Eentje nemen we zelfs heel letterlijk; voor het mooiste uitzicht over de stad beklim je El Miguelete, de klokkentoren die hoort bij de imposante kathedraal van Valencia.

In het oude centrum vind je ook de oude zijdebeurs La Lonja, het gezellige Plaza de la Reina, de immense markthal Mercado Central en de stadstoren Torres de Serranos. Verdwalen? Dat doen we het liefst in de wijk El Carmen. Hier vind je nog genoeg onontdekte spots en een stuk minder toeristen dan elders in het historische centrum.

Houd jouw stappenteller in de gaten, want hier zal je flink wat kilometers maken. Gun jezelf daarom ook vooral tussendoor een drankje in de zon. Mensen kijken aan een van de vele pleinen is geweldig.

Reisgids Valencia: SH Ingles Boutique HotelNog geen hotel geboekt voor jouw 4-daagse stedentrip naar Valencia? Ga voor het stijlvolle SH Ingles Boutique Hotel. Buiten dat jouw hart een sprongetje maakt van de mooie kamers, heeft het ook nog eens een centrale ligging in de oude stad.
Reisgids Valencia: oude centrum
Plan zeker een dag in voor het oude centrum, waar je prachtige stadspoorten zoals deze ziet

Dag 4 – Valencia te fiets ontdekken

In Nederland zijn we verknocht aan onze fietsen, maar hoe zit dat als je op vakantie bent…? Pak óók in Valencia de fiets! De stad leent zich er – met dank aan de vele fietspaden en de fijne bries op warme dagen – prima voor. Het is daarnaast de manier om op jouw laatste dag nog een extra stukje van de Spaanse stad te zien.

Je kunt overal in Valencia fietsen huren, maar mocht je een wat latere vlucht hebben op jouw laatste dag, ga dan voor een georganiseerde fietstocht van een paar uur. Onder leiding van een gids zie je opeens weer andere kanten van de stad.

Veel van deze fietstochten leiden je bijvoorbeeld door het Turiapark. Dit is een 9 km lange groene strook op de kaart van Valencia en één van de plekken waar de inwoners graag komen. Het stadspark, dat ooit een rivier was en in 1957 zelfs voor een rampzalige overstroming zorgde, is dé plek waar de locals relaxen op een vrije dag. Waar er ruimte is om te skaten, spelen, muziek te maken en… te fietsen!

Baja Bikes, de expert als het aankomt op fietstochten in Europa, biedt verschillende fietstours aan in Valencia. Maak een tour langs de highlights of ga voor een fietstocht vol tapas. Ook fijn; er is een speciale tour voor als je met kinderen op pad bent!
Reisgids Valencia: Turiapark
Valencia ontdekken op een oer-Hollandse manier? Fietsen doro Turiapark is een aanrader

Verblijf je langer in Valencia?

Heb jij vier volle dagen in Valencia, met een extreem vroege heenvlucht en extreem late terugvlucht, of ga je voor vijf of zes dagen in de stad? We geven je in deze reisgids voor Valencia nog wat extra suggesties:

  • We noemden de wijk El Carmen al even kort hierboven. Wij zouden er uren kunnen verdwalen! En street art spotten, want dat vind je er in overvloed. Je leest er hier alles over.
  • Paella met konijn en kip is slechts een van de vele specialiteiten in Valencia. Ook horchata (een lokaal non-alcoholisch drankje), cazalla (wel met – veel – alcohol), sardientjes en tortilla sieren de menukaarten. En je kunt Valencia zeker niet verlaten zonder Aqua de Valencia te hebben geproefd. Al deze smaken komen samen tijdens een tour die je eenvoudig kunt boeken via onze partner GetYourGuide. De tour duurt zeker 3 uur en één ding is zeker; na afloop heb je geen honger meer!
  • We noemden Ruzafa al even op de eerste dag en tippen hem nog even voor als je meer tijd hebt. Naast dat je hier hippe barretjes en restaurants vindt, zijn er namelijk ook nog enkele bezienswaardigheden te bewonderen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Plaza de Toros (de stierenarena) of de Iglesia Parroquial de San Valero y San Vicente Mártir. Ook de Ruzafa Market is een aanrader.

Hotel-reisgids voor Valencia

Ben je nog op zoek naar een hotel voor jouw stedentrip naar Valencia? Een reisgids is natuurlijk niet compleet zonder onze persoonlijke aanraders:

  • Primus Valencia is een van de best geboekte hotels van Valencia. Niet zo gek; je verblijft om de hoek van Ciudad de las Artes y Ciencias en kunt rekenen op een buitenzwembad, wellnessfaciliteiten en een restaurant.
  • Naast het Turiapark en op loopafstand van zowel Ciudad de las Artes y Ciencias en de gezellige wijk Ruzafa ligt Eurostars Rey Don Jaime. Met dank aan een zwembad op het dakterras, het ontbijtrestaurant en de moderne inrichting, is dit een van de populairste hotels van Valencia.
  • Ga jij voor het strand naar Valencia? Dan tippen we Las Arenas Balneario Resort, waar het strand voor de deur ligt! Verder biedt dit luxe hotel een buitenzwembad, kinderbad, wellnessfaciliteiten en een chique à la carte restaurant.
  • Een eigen ’thuis’ midden in het historische centrum? Kies voor Appartementen Mon Suites Catedral. Je verblijft om de hoek van de kathedraal en slaapt in moderne appartementen met eigen keukentje.
  • Senator Parque Central Hotel is populair dankzij haar ligging aan de rand van Ruzafa en op ca. een half uurtje lopen van het historische centrum en Ciudad de las Artes y Ciencias.

Een 4-daagse stedentrip Valencia vliegt voorbij. Maar met dank aan deze reisgids voor Valencia haal je er in elk geval het maximale uit. We wensen je heel veel plezier in de stad die ons hart heeft veroverd!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *