Handleiding Málaga in 4 dagen

Reisgids Málaga: 4 dagen in de Zuid-Spaanse stad

Málaga is vele malen minder populair dan de Spaanse steden Valencia, Sevilla en Barcelona. Toch heeft het wel een speciaal plekje in ons hart: het is dé plek om stad & strand te combineren en door de zuidelijke ligging is er het bijna altijd goed vertoeven. Met deze reisgids voor Málaga in 4 dagen haal je het maximale uit jouw tijd in én rondom de stad!

Málaga in een vogelvlucht

Je stapt in Nederland op het vliegtuig en 2,5 uur later stap je uit op de luchthaven van Málaga. Waar de meeste mensen direct doorreizen naar een van de vele badplaatsen aan de Costa del Sol blijf jij in de stad zelf. Er staat je slechts een korte transfertijd te wachten!

Los van de korte vlucht- en transfertijd kent Málaga meer voordelen. Zo kun je er rekenen op zo’n 300 dagen zon per jaar. Het historische centrum is compact, waardoor je er veel kan zien in een korte tijd én er ook nog tijd over blijft om aan het strand te liggen. En strand is er genoeg te vinden!

Om keuzestress te voorkomen én om zoveel mogelijk uit jouw korte trip te halen, maakten we een handige reisgids voor Málaga. Met nog extra tips als je jouw vakantie wilt verlengen én langer wilt blijven dan 4 dagen.

Dag 1: een eerste kennismaking met Málaga

Reisgids Málaga in 4 dagenWe weten natuurlijk niet hoe laat jij landt op de luchthaven. Maar laten we uitgaan van de middag. Dan is de eerste dag vooral een reisdag én een eerste kennismaking.

Ontdek de omgeving van jouw hotel en bestel een drankje op een van de vele terrasjes om simpelweg te genieten van de Spaanse zon. ’s Avonds is het tijd voor een diner with a view of een fruitige cocktail. Waar je dit alles doet? We hebben wel een paar aanraders!

  • Plaza de la Constitución is een levendig stadsplein met enkele terrasjes aan de rand. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat de cocktails bij Café Central Málaga meer dan prima smaken.
  • Een uitstekend diner mét de beste zonsondergang van Málaga? Pak de bus naar El Belneario, dat net buiten het centrum ligt. Bij dit van oudsher paviljoen smaakt verse vis als de beste.
  • Liever een avondje simpeler met tapas naar keuze? In Calle Calderería, in het oude centrum, is genoeg keuze. Favoriet aan onze kant is Matahambra.
  • De eerste avond in stijl afsluiten? Tegen betaling heb je toegang tot het dakterras van AC Hotel Marriott Málaga Palacio. Een drankje is inbegrepen bij de prijs, evenals een geweldig uitzicht over de verlichte stad.
Op zoek naar meer eet- en drinkadresjes in Málaga? We schreven eerder een handige gids vol met de leukste hotspots. Maar even niet op de weegschaal gaan staan na jouw tripje!

Dag 2: ontdek het oude centrum

Reisgids Málaga, 4 dagen: uitzicht vanaf Gibralfaro kasteelMálaga kent een compact historisch centrum; in nog geen 20 minuten loop je van het westen naar het oosten. Dit betekent overigens niet dat er niet veel te zien is. Integendeel!

We raden je aan vroeg op pad te gaan en eerst hetgeen te doen wat je niet in de bloedhitte wilt doen; de klim naar het Castillo de Gibralfaro maken. Vanaf de top (op ca. 130 meter hoogte) heb je namelijk het mooiste uitzicht over de stad en de haven. Het kasteel zelf was van oorsprong een vesting van de Feniciërs, maar werd in de 14e eeuw omgebouwd tot een Arabisch kasteel.

Waar veel mensen ervoor kiezen om de trappen vanaf het oude centrum te gebruiken, raden we je aan om de niet-toeristische route te lopen via de noordkant van de berg. Zo loop je in de schaduw. Meer over deze route weten? Check ons artikel over budgetproof Málaga.

Na een bezoek aan Castillo de Gibralfaro is het wél handig om via de trappen weer naar beneden te lopen. Je komt dan vanzelf uit bij het oude centrum en – om nog preciezer te zijn – bij de ingang van het Alcazaba. Dit is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Málaga.

Het Moorse fort – dat overigens werd verdedigd vanuit Castillo de Gibralfaro – werd in de 9e eeuw gebouwd en in de 11e eeuw uitgebreid. En het is nog in goede staat. Sterker nog; het is één van de best bewaarde forten van Spanje. Je treft er rijkelijk versierde bogen met Arabische tekens en figuren aan, smalle doorgangetjes en – mits in het goede seizoen – kleurrijke bloemen.

Een beetje een vreemde eend in de bijt zijn de Romeinse zuilen. Deze zijn afkomstig van het naastgelegen Teatro Romano. Dit theater werd pas in de 20e eeuw ontdekt, nadat het onder het puin bedolven was tijdens de bouw van Alcazaba en Castillo de Gibralfaro. Ze hebben er 30 jaar over gedaan om het in ere te herstellen, maar dat is niet in zijn geheel gelukt doordat de zuilen dus eerder al een plekje hadden gekregen in het Alcazaba.

ReisgidsMálaga, 4 dagen: oude centrumOf het historische stadshart nog meer bezienswaardigheden kent? Jazeker!

  • Málaga is de geboorteplaats van Pablo Picasso. Je kunt er niet alleen zijn oude woonhuis bezoeken, maar ook het Pablo Picasso Museum. Deze is gevestigd in Buenavista Palace, een 16e-eeuws paleis.
  • Eén van de meest opvallende en dominante bezienswaardigheden in het oude centrum is de Kathedraal van Málaga. De bouw startte al in de 16e eeuw en duurde ruim 250 jaar. En nog is hij niet helemaal af! Door de lange bouwperiode vind je er een mengelmoes aan bouwstijlen. Je kan hem trouwens ook beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad!
  • Wie zich graag tussen de locals begeeft op vakantie kan een bezoek brengen aan Mercado Atarazanas. Dit is een van de markten maar de Malagueños zelf hun boodschappen doen.
Benieuwd naar nog meer bezienswaardigheden in Málaga? We schreven er een uitgebreid artikel over.

Dag 3: chillen aan het strand

Zo’n dagje bezienswaardigheden hoppen in Málaga kan best intensief zijn. We raden je dan ook aan om op de derde dag een stranddagje in te plannen. Want aan strand geen gebrek in de Spaanse stad.

Reisgids Málaga, 4 dagen: strandHet bekendste strand van Málaga is Malagueta. Dit strand ligt het dichtst bij het historische centrum en is voorzien van een Blauwe Vlag-keurmerk. Het is geliefde bij toeristen, maar ook zeker bij locals. En voorzieningen zijn er ook volop. Je kunt ervoor kiezen een ligbedje te huren of de schaduw onder een parasol op te zoeken. Wie wat minder budget heeft, kan plaatsnemen tussen de palmbomen op de daarvoor aangelegde grasvelden.

Tussendoor neem je een duik in zee of speel je een potje beachvolleybal. Op het strand lopen daarnaast masseurs die jouw spieren onder handen kunnen nemen. Ook fijn: aan de rand van het strand vind je talloze chiringuitos, de Spaanse variant van beachbars. Verse sardientjes domineren hier de menukaarten.

Jouw dagje aan het strand sluit je af met een bezoek aan Muelle Uno. Deze promenade werd pas in 2011 geopend, maar is sinds dag één al mateloos populair. Je vindt er talloze bars en restaurants én kunt shoppen in een winkelgebied van ca. 14.000 m².

Málaga biedt meer stranden dan enkel Malagueta. We hebben de mooiste voor je op een rij gezet in een uitgebreid artikel. Waar spreid jij jouw handdoek uit?

Dag 4: de fiets op

Hou jij ervan om een stad per fiets te ontdekken? Málaga leent zich hier prima voor! Via onze partner Baja Bikes kun je een georganiseerde tour boeken, maar nóg leuker is het misschien nog wel om gewoon een fiets te huren en zelfstandig op pad te gaan. Afhankelijk van of je een middag- of avondvlucht hebt, kun je meer of minder doen.

’s Ochtends is het tijd om in het oude centrum street art te spotten. In de opkomende wijk Soho vind je een street art project onder de naam MAUS. Diverse kunstenaars hebben bijgedragen aan de groei van deze wijk middels prachtige kunstwerken.

Reisgids Málaga, 4 dagen: street artHoewel MAUS het officiële street art-project van Málaga is, vind je op meer plekken geweldige street art. In de wijk Lagunillas bijvoorbeeld. Jarenlang waren armoede, schoolverzuim en werkeloosheid aan de orde van de dag in deze wijk. Maar sinds straatartiesten de wijk hebben opgefleurd vindt er langzaam een kentering plaats; het is dé urban wijk van de stad en steeds meer mensen trekken ernaartoe!

Als je alle street art hebt gespot, is het tijd om vanuit het stadscentrum richting de boulevard te fietsen. Deze leent zich namelijk prima voor een lange fietstocht doordat hij doorloopt tot de vissersdorpjes El Palo en Pedregalejo. Als je in één keer doorfietst ben je er binnen de kortste keren, maar dat is dus niet de bedoeling. Stop vooral tussendoor bij een van de vele strandtentjes, bewonder de street art op de felgekleurde strandhuisjes en eet onderweg een vers visje. Afhankelijk van de dag kan je ook nog zomaar een lokale markt aantreffen.

Terug naar de stad om jouw fiets weer terug te brengen bij het verhuurpunt? Neem even een de-route. Bezienswaardigheden die je dan nog kunt aandoen zijn de imposante stierenarena en Plaza de la Merced, een van de gezelligste pleinen van Málaga.

Meer weten over Lagunillas en het MAUS-project? We schreven een uitgebreid artikel over street art in Málaga. Kleurrijke foto’s zijn gegarandeerd.

Tips voor wie langer in Málaga blijft

Wil jij niet voor ‘slechts’ vier dagen naar Málaga afreizen, maar breng je graag langer door in de Spaanse stad? Ook dan hoef je je niet te vervelen.

Reisgids Málaga, 4 dagen: omgevingMálaga is een fijne uitvalsbasis als je Andalusië wilt verkennen. De regio kent een uitgebreid busnetwerk dat je naar veel highlights brengt, voor meer vrijheid huur je een auto. Wat je dan zoal kunt bekijken en bezoeken:

  • Breng een bezoek aan Marbella, dat niet – zoals veel mensen denken – alleen hippe beachbars en luxe winkels herbergt. Ook het oude centrum is prachtig!
  • Reis af naar het magische Ronda. Dit stadje wordt in tweeën gespleten door een enorme kloof, wat zorgt voor prachtige plaatjes. De witte huisjes maken het geheel compleet.
  • Aan witte dorpjes overigens geen gebrek in de omgeving. Nerjas, Mijas en Frigiliana zijn stuk voor stuk aanraders. Zorg wel dat je er op tijd bent; het zijn populaire dorpjes onder toeristen en hoe later op de dag, hoe drukker.
Meer suggesties voor dagjes uit én meer informatie over bovenstaande plaatsen? Lees ons artikel over de leukste dagtripjes vanuit Málaga.

We wensen je vier (of meer!) fijne dagen in Málaga en hopen dat je er door deze reisgids het maximale uithaalt. Veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *