redenen zonnebrillen vakantie

Waarom een zonnebril een must-have is op vakantie

Dat het meer dan verstandig is om je goed in te smeren tijdens een zonvakantie is inmiddels – met dank aan de vele voorlichting in media – overbodig om nog eens te melden. Maar wist je dat jouw ogen ook beschermd dienen te worden tegen de zon? Een zonnebril is daarmee een absolute ­must-have voor een zonvakantie.

Waarom de zon slecht is voor je ogen

redenen zonnebrillen vakantieUS National Eye Institut was een van de eerste partijen die in 2014 onderzoek deed naar wat zon nu écht met je ogen doet. Hieruit bleek dat UV-straling de eiwitten in je ooglenzen aantast.

Dit kan op lange termijn staar opleveren. Sterker nog; aanvullende onderzoeken van andere partijen tonen aan dat de zon in 20% van de gevallen van staar de (mede)veroorzaker is.

En UV-straling kan voor meer aandoeningen zorgen; leeftijdsgebonden blindheid bijv. en fotokeratitis. Bij dit laatste heb je last van tijdelijke blindheid of vlekkerig zien. We weten niet hoe het met jou zit, maar wij beschermen onze ogen daar liever tegen met een zonnebril.

Extra pluspunt; veel zonnebrandcrème is niet geschikt voor de huid rondom je ogen. Wanneer je een zonnebril draagt, heb je dit probleem meteen gedekt.

Is elke zonnebril geschikt?

Nee, maar je hoeft je ook zeker geen dure zonnebril aan te laten smeren. Een prijskaartje zegt namelijk helemaal niets. Wel is het van belang dat zonnebrillen een 100% UV-filter hebben of dat deze over UV400 glazen beschikt. Is dit zo? Dan biedt een zonnebril jou voldoende bescherming tijdens een zonvakantie.

Een ander aspect waar je rekening mee kan houden, is de grootte van de glazen. Want bij kleine glazen kunnen verspreide zonnestralen nog van veel kanten binnenkomen en met grotere glazen blokkeer je simpelweg meer stralen.

Wat zegt de kleur van de glazen?

Koop je een simpele zonnebril in een modewinkel dan voldoet deze vermoedelijk niet aan bovenstaande eisen. Het enige wat de bril biedt, is gekleurd glas. En dat voldoet niet. Sterker nog; bij donkere glazen verwijden jouw pupillen en heb je nog meer kans op beschadigingen door UV.

Belangrijk zijn dus de sterkte van de UV-filter en het type glas. De kleur van de glazen kan je echter wel meenemen in je overweging. Elke kleur heeft namelijk zo haar voordelen.

Wist je bijv. dat grijze glazen de felheid van het licht doen verminderen, maar de kleuren niet veranderen? Bij bruine glazen zullen de kleuren wel veranderen en het kan het zicht wat wazig maken. Wel wordt het zonlicht dan aanzienlijk minder verblindend.

Blauw licht van de zon kan daarnaast zorgen voor een waas. Door voor gele glazen te kiezen hef je dit effect op en verscherp je het beeld feitelijk. Wie veel aan watersport doet, kan het best roze glazen kiezen. Deze bieden een goed contrast met al het blauw van het water.

De leukste zonnebrillen op een rij

Zoveel leuke zonnebrillen, hoe kun je daar uit kiezen? We maakten een kleine selectie. Extra pluspunt; ze zijn betaalbaar, dus mocht je toch niet kunnen kiezen…

Redenen zonnebril vakantie

1. Welke vrouw is er niet dol op dierenprintjes? Wij in elk geval wel. En daar sluit deze zonnebril mooi bij aan.

2. Ga jij voor ronde glazen en ben je dol op frisse kleurtjes? Dit model is niet alleen verkrijgbaar in het paars, maar ook in andere kleuren.

3. Zwart past bij elke vakantie-outfit. Dat geldt dus ook voor deze zonnebril, die zowel voor mannen als vrouwen geschikt is.

redenen zonnebril vakantie

4. Oók leuk voor hem en haar; dit smalle, gouden montuur. Zal die even mooi staan op jouw vakantiefoto’s!

5. Deze zonnebril vinden we te gek door het gebruik van twee kleuren. En neutraal; je mixt hem met praktisch elke vakantie-outfit.

6. Vergeet ook niet de ogen van de jonge vakantiegangers te beschermen. Dit kleurrijke model leent zich daar prima voor.

Hoewel we ons in dit artikel richten op zonvakanties moet je ook zeker wintersport niet onderschatten. Zeker niet omdat de zon – zodra deze ook maar even schijnt – versterkt wordt door de reflectie van de sneeuw.

Was jij je al bewust van de gevaren van de zon voor je ogen?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *