Griekse lekkernijen

Griekenland voor foodies! Deze specialiteiten moet je proeven tijdens je vakantie

Een vakantie in Griekenland betekent niet alleen verblijven in luxe hotels, een duik nemen in de helderblauwe zee en genieten van enorm veel zon, het betekent ook kennis maken met lokale specialiteiten. Griekenland is een waar walhalla voor foodies!

Een smakelijk voorgerecht

Griekse lekkernijen: saganakiEén van de meest voorkomende voorgerechten in Griekenland is saganaki. Saganaki staat gelijk aan een verscheidenheid van gerechten die allemaal in een kleine koekenpan met twee handvatten worden bereidt. Gek genoeg is deze pan niet Grieks, het is van Turkse afkomst, waar het Sahan heet.

De meest voorkomende saganaki is gebakken kaas. Voor dit voorgerecht worden diverse soorten kaas gebruikt, waaronder fetakaas van de schaap en halloumi. Het wordt gesmolten tot het borrelt en dan geserveerd met citroensap en peper. Je eet het traditioneel met brood.

Andere gerechten die men klaarmaakt in de saganaki zijn garnalen en mosselen met o.a. een pittige tomatensaus.

Grieks vlees tot je er bij neervalt

Gyros is een typische Griekse lekkernij die afgeleid is van de Turkse döner kebab. Gyros wordt door de Grieken gezien als een fastfoodgerecht, maar laat je hierdoor zeker niet weerhouden. Buiten dat het goedkoop is, is dit gekruide varkensvlees – dat aan een grote spies gegrild wordt – ook nog eens heel lekker.

Het wordt traditioneel geserveerd met plakjes tomaat, ui, tzatziki of yoghurt, sla én in sommige gevallen ook nog met aardappel. Veelal wordt dit alles gewikkeld in een pitabroodje.

Andere typische vleesgerechten die de Grieken graag serveren zijn:

  • Souvlaki. Welk vlees het is (lam, rund, kip of varken) maakt niets uit, als het op een spies zit is het souvlaki. In sommige gevallen wordt het met dezelfde bijgerechten geserveerd als gyros.
  • Kekab. Dit is niet wat je bijvoorbeeld van de döner kebab gewend bent. In Griekenland is Kebab een langwerpig stuk vlees in de structuur van een hamburger. Omdat ze aan het vlees kruiden en specerijen toevoegen, kun je rekenen op een fijne mix van smaken.

Voor de vegetariërs

Griekse lekkernijen: moussakaGebakken aubergine, tomaat, ui, knoflook, aardappelen, bechamelsaus en gegrilde kaas; het zijn de meest voorkomende ingrediënten in moussaka. Het wordt veelal vergeleken met lasagne, maar dan pastavrij.

Ga je liever voor een salade, ga dan voor de traditionele Griekse salade met komkommer, tomaat, olijven, rode ui en feta en een dressing van olijfolie, azijn en citroensap. Hij wordt vaak als bijgerecht geserveerd, maar je kunt ook gerust een maaltijdsalade bestellen.

Fijne bijgerechten

Spanakopita is een bijgerecht dat op veel plekken in Griekenland wordt geserveerd. Het is een taart van filodeeg met spinazie en feta kaas, die er elke keer weer anders uitziet. Rond, vierkant, groot, klein; de Grieken geven er hun eigen draai aan.

Lekker als tussendoortje

Griekse lekkernijen: wijnbladerenVerwacht niet dat je lichter thuiskomt van je vakantie in Griekenland. Er zijn teveel lekkere tussendoortjes te bestellen. Een kleine greep:

  • Tzatziki is misschien wel het meest bekende Griekse gerecht. Deze ‘saus’ – met als basis yoghurt, komkommer en knoflook – wordt gebruikt om vlees, groenten en pita in te dippen. Kan overigens ook prima als voorgerecht!
  • Een andere dip die geliefd is onder Grieken is taramosalata. Hoewel de naam lijkt te verwijzen naar een salade is deze romige mix van kuit (visseneitjes) toch echt gemaakt om te dippen in bijv. pita.
  • Dolmathakia zijn wijnbladeren gevuld met rijst, pijnboompitten en verse kruiden. Het lekkerste zijn ze wat ons betreft als je ze lauw-warm eet.
  • Tirokroketes en sfougata zijn gouden kaasballetjes die letterlijk wegsmelten in je mond. De sfougata balletjes zijn vaak van lokale kazen gemaakt, voor tirokroketes worden diverse soorten kaas gemixt.
  • Revithokeftedes is eigenlijk de Griekse variant van falafel. Deze gefrituurde kikkererwten-balletjes beschikken echter over een uniek kruidenmengsel.

Omdat het altijd kan…

Heb je door het warme weer geen zin in een flinke warme maaltijd of wil je graag een zoet dessert? Een Feta Me Meli kan op elk moment van de dag. Wat het is? In filodeeg verpakte feta besprenkeld met honing. De zoute feta en de zoute honing zorgen voor een bijzondere smaakbeleving.

Geen fan van honing? Tiropites zijn driehoekige filodeegflapjes met een mix van Griekse kaas erin. Simpel, maar erg lekker!

Zoetigheid & desserts

Wist je dat je in veel Griekse restaurants een gratis dessert krijgt? Een van de meest voorkomende is Glyka Tou Koutaliou, wat feitelijk zoete lepel betekent. Het is Griekse yoghurt met fruit of groenten. Zo kun je zomaar yoghurt met een marmelade van wortel krijgen.

Ook lekker als nagerecht is halvasi, een botercake van griesmeel, rozijnen en amandelen geserveerd met vanille-ijs en/of granaatappel siroop. Net zo onweerstaanbaar & lekker zoet zijn loukoumades. Deze balletjes zijn qua structuur een beetje te vergelijken met onze oliebollen, maar dan kleiner. Qua smaak zijn ze echter totaal anders; deze balletjes worden in honing of stroop gedrenkt en bestrooid met kaneel.

Een overdosis aan olijfolie

Olijfolie; je vindt het in bijna elk gerecht in Griekenland terug. Storend? Nee, je vindt bijna nergens zulke lekkere olijfolie. Deze wordt namelijk veelal door chefkoks en restauranteigenaren zelf gemaakt. Van lokaal gekweekte olijven. Lekker!

Loopt het water jou in de mond bij het lezen van dit artikel? Bekijk snel ons voordelige aanbod naar Griekenland & geniet binnenkort onder het genot van de Griekse zon van deze lekkernijen.

Ook leuk om te lezen

  • Samariakloof op Kreta; durf jij de uitdaging aan?Samariakloof op Kreta; durf jij de uitdaging aan?Op het smalste stuk is de Samariakloof slechts 4 meter breed. Dit maakt het tot een van de smalste kloven ter wereld. Een wandeling door de bekende kloof op Kreta is alleen daarom al geweldig. Maar wel intensief. Durf jij het aan?
  • Getest! De leukste restaurants op ZakynthosGetest! De leukste restaurants op ZakynthosAls je het ons vraagt, zijn vakantie & lekker eten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dineren bij zonsondergang en met een cocktail proosten op de vakantie. Maar wat zijn de restaurants op Zakynthos die je niet mag missen?
  • Portugal voor foodies! Deze specialiteiten moet je proeven tijdens je vakantiePortugal voor foodies! Deze specialiteiten moet je proeven tijdens je vakantieDat Italië bekend staat om haar pasta’s is algemeen bekend. En als wij Griekenland zeggen, zeg jij waarschijnlijk direct tzatziki. Maar wat zijn de culinaire specialiteiten in Portugal? We zetten het voor je op een rij. Wat ga jij proeven als je in Portugal bent?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *