Pareltjes Balkan

De pareltjes van de Balkan

Wat is jouw associatie met de Balkan? Denk jij direct aan voormalig Joegoslavië en de daarbij behorende beelden? Stop! Laat dat beeld even los, dat is allang niet meer up to date. Maak ruimte voor drie bijzondere vakantielanden en stel je beeld bij tijdens een vakantie naar Montenegro, Macedonië of Kroatië.

Montenegro

Pareltjes van de Balkan: MontenegroNa de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië eind 20e eeuw ging een deel van het gebied verder als Servië en Montenegro. Pas in 2006 werd Montenegro onafhankelijk. Daarmee is het het jongste Europese land. En dat niet alleen; het is ook nog eens een vakantieland in opkomst! Niet verrassend als je op een rijtje zet hoe veelzijdig dit land is.

Montenegro herbergt prachtige stadjes (denk aan Kotor en de oude stad van Budva), kent een overweldigende natuur (neem een kijkje bij het Meer van Skadar), heeft een kustlijn van 300 km met tallozen stranden en baaitjes én is – last but not least –gezegend met 260 dagen zon per jaar. Het heeft dus echt alles in huis voor een geslaagde zonvakantie.

Wist je trouwens waar de naam Montenegro vandaan komt? Montenegro (door de Montenegrijnen Crnu Goru genoemd) betekent Zwarte Berg. Bergen vind je dan ook in overvloed. En dat maakt het land óók geschikt voor actieve vakantiegangers. De Baai van Kotor wordt door de bergen en het prachtige water ook wel Fjord van het Zuiden genoemd.

Pareltjes Balkan, Montenegro: Hotel BudvaVoor een levendige zonvakantie ga je naar de badplaats Budva. Verblijf in het trendy Hotel Budva en je kunt rekenen op een ligging om de hoek van de oude stad en nabij het strand. Extra pluspunt: het fijne zwembad op het dakterras.

Macedonië

Pareltjes Balkan: MacedoniëMede voormalig Joegoslavië-land Macedonië kon al eerder op onafhankelijkheid rekenen, al in 1991. Het toerisme nam echter pas de laatste 5 jaar een vlucht. En dat komt met name door de betaalbaarheid. Maar er zijn meer redenen waarom Macedonië een fijn vakantieland is!

Macedonië is geheel omsloten door andere landen (Albanië, Bulgarije, Kosovo en Servië), kust kent men er niet. Toch ben je er aan het goede adres voor een zonvakantie. Want dé bestemming van Macedonië is het Meer van Ohrid. Aan de oevers vind je kleine en grotere strandjes en het water nodigt uit voor diverse watersporten. Gezien het klimaat (de temperatuur is in het hoogseizoen gemiddeld 25 °C, met uitschieters tussen de 30 en 35 °C) komt dat goed van pas.

Je combineert zon eenvoudig met cultuur in Kroatië. Aan het Meer van Ohrid vind je de stad Ohrid. Deze staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst met dank aan de bijzondere gebouwen. Ook daarbuiten genoeg cultuur en historie te vinden. Verspreid over het land vind je meer dan 4.000 archeologische sites, bijna 1.000 kerken en kloosters en talloze traditionele bergdorpjes. Onderdeel van de cultuur is overigens ook de lokale keuken. En daar kan je voordelig van genieten!

Pareltjes Balkan: Macedonië, Hotel Oaza InnVlakbij Ohrid in een rustige omgeving verblijven kan in Hotel Ouza Inn. Geniet van het zwembad, bubbel in de whirlpool of huur een fiets en ga erop uit! Kinderen vermaken zich in de speeltuin en je kunt je buikje rondeten tijdens een van de barbecue-avonden.

Kroatië

Pareltjes Balkan: KroatiëVan de drie Balkan-landen in dit artikel is Kroatië misschien nog wel het bekendst. Al voor Macedonië een vlucht nam als vakantieland was Kroatië op de kaart gezet. En kijkend naar wat het land biedt, is dat zo gek nog niet. Met een oppervlakte van ruim 56.000 km² en zo’n 1.200 eilanden voor de kust biedt Kroatië genoeg voor één, twee of drie vakanties.

Het is geheel aan jou hoe je deze doorbrengt! Ga je voor een natuurrijke vakantie in de Plitvice meren of bezoek je nieuw UNESCO Werelderfgoed-plekken zoals Dubrovnik? Deze laatste wordt ook wel de Parel van de Adriatische zee genoemd. Een en al pracht en praal én dan ook nog stranden bij de hand.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een zonovergoten vakantie op een van de Kroatische eilanden door te brengen. Liever actief bezig? Ga ziplinen in Omis of snorkel rondom een van de vele eilandjes. Toch nog wat cultuur snuiven? Bezoek het amfitheater van Pula. En dat is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden in Kroatië.

Pareltjes Balkan: Kroatië, Hotel Dubrovnik PalaceTijdens een verblijf in Hotel Dubrovnik Palace heb je best of both worlds: het ligt slecht enkele kilometers van het strand en nabij de oude stad. Op de koop toe krijg je o.a. ruime kamers, een luxe wellnesscentrum en meerdere zwembaden.

We horen graag waar jij jouw beeld bij wilt stellen. Want oh, wat zijn ze stuk voor stuk mooi! Voor welk van deze Balkan-landen ga jij het liefst jouw komende vakantie?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

4 reacties op “De pareltjes van de Balkan

  1. Wij zijn aan het denken om een blue-cruise in Kroatië met ons volwassen gezin te gaan maken in 2019 als we 35 jaar getrouwd zijn. Toen we 25 jaar getrouwd waren hebben we dit in Turkije met Flaka gedaan en we bewaren daar prachtige herinneringen aan.
    Heb je ervaring die je kunt delen om zoiets in Kroatië te doen dan hoor ik dit graag.

    1. Helaas bieden wij geen cruise-reizen aan en is onze ervaring op dat gebied derhalve nihil. We hopen dat je elders de juiste informatie kunt krijgen. Of bij ons kiest voor een ander soort vakantie 🙂 Wat je ook kiest; alvast een fijne jubileum-vakantie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *