Stedentrip Krakau

Krakau: opkomende stedentripbestemming in Europa

Parijs, Rome, Lissabon… we kunnen eindeloos schrijven over Europa’s mooiste en meest bekende steden. Maar hoe zit het met de onbekende underdogs? Hoe zit het met opkomende steden als Krakau?

Waarom een stedentrip naar Krakau?

Het is een van de meest trendy stedentripbestemmingen van dit moment. Dankzij een hoge dosis cultuur, mooie hotels, gastvrije inwoners en een betaalbaar uitgaansleven, ontdekken steeds meer mensen het Poolse Krakau. Niet verrassend dus dat Krakau al meerdere keren, door diverse organisaties, werd uitgeroepen tot de beste stedentripbestemming van Europa.

Laat je verrassen!

Waar we ons bij een stedentrip Rome of Parijs veel kunnen voorstellen, weten we als reizigers doorgaans minder van deze stad in Polen. En misschien is dat juist de charme van Krakau. Je zult je ongetwijfeld laten verrassen door alles wat op je pad komt.

Oké, laat je niet volledig verrassen tijdens eens stedentrip Krakau. Het is altijd fijn om een beetje te weten wat je kunt verwachten van een stad. En dus zetten we alvast een aantal must-sees in de stad voor je op een rij.

Het kloppende hart van Krakau: de Grote markt

Stedentrip Krakau: grote marktDe Grote Markt (Rynek Glowny) wordt gezien als het kloppende hart van de stad, hier gaat het leven de hele dag door. Aan het 40.000 m² plein vind je tal van mooie gebouwen en terrasjes waar je nog wél betaalbaar een drankje kunt doen.

Als je dacht dat je alleen in Turkse steden kunt genieten van markten en bazaars, dan heb je het mis. Dat kan ook in Krakau. Aan de Grote markt vind je de namelijk de Lakenhallen (Rynek Glówny) en in deze bazaar vind je vooral Poolse kunstnijverheid. Erg betaalbaar en dus leuk voor als je op zoek bent naar souvenirs voor thuis.

Neem een kijkje in het Koninklijke paleis

Loop je vanuit de oude stadskern omhoog, dan kom je misschien wel bij het mooiste stukje van Krakau. Hier vind je namelijk de Wawelburcht (Pałac Królewski na Wawelu). Het Koninklijke paleis heeft een oppervlakte van ruim 7.000 m² vol mooie zalen, zoals de ridderzaal, wapenzaal en de audiëntiezaal. Naast de Wawelburcht ligt de Wawelkathedraal, die je zeker ook niet mag missen tijdens een stedentrip Krakau.

Kazimierz: Krakau’s Joodse wijk

Stedentrip Krakau: KazimierzOoit was Kazimierz een onafhankelijke stad, sinds het einde van de 16e eeuw hoort deze Joodse wijk pas bij Krakau. Je vindt hier o.a. de grootste synagoge van Polen.

Wist je dat hier trouwens ook de film Schlinder’s List is opgenomen? In de fabriek waar de film zich (deels) afspeelde, is nu een museum gevestigd welke je inzicht geeft in de stad van 1939 tot 1946. Van het verval dat na de Tweede Wereldoorlog plaats vond, is nu overigens niets meer te zien; de wijk is behoorlijk opgeknapt.

Mocht je meer interesse hebben in de Tweede Wereldoorloog: vlakbij Krakau vind je de concentratie- en vernietingskampen Auschwitz en Birkenau. Maar liefst 1,3 miljoen gevangenen werden naar deze kampen getransporteerd, slechts 200.000 overleefden dit. Een indrukwekkend bezoek met o.a. voorwerpen van deze gevangen die bewaard zijn gebleven. Onmogelijk om hier weg te gaan zonder de nodige kippenvelmomenten.

Huur een gids in die je alles over de geschiedenis van de kampen kan vertellen en over wat zich op het kamp heeft afgespeeld. Een gids kost je ca. € 10,- en dat is het meer dan waard.

Wat je nog meer niet mag in Krakau

  • Hoewel je de Raadhuistoren eigenlijk vooral moet bezoeken voor het geweldige uitzicht vanaf de 70 m hoge toren uit 1316, biedt het meer dan dat. De kelder was namelijk ooit een gevangenis en je vindt hier nog de martelkamer.
  • Ooit de toegangspoort van de stad, nu een van de must-see bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Krakau: het 15e eeuwse vestingingscomplex Barbakan.
  • Theaterliefhebbers opgelet! Bezoek Teatr im Juliusza Slowackiego. Dit is zonder twijfel het mooiste theater van de oude stad, gebouwd na een ontwerpwedstrijd eind 19e eeuw. Qua allure doet dit theater niet onder aan de Parijse Opera.
  • Omdat ook taxi’s heel betaalbaar zijn in de Poolse stad, raden we je aan een uitstapje buiten de stad te maken tijdens een stedentrip Krakau. Op 15 kilometer van het stadscentrum vind je namelijk de Wieliczka zoutmijnen. Hier werd voor het eerst in 1044 zout gewonnen en daarmee is het de oudste zoutmijn ter wereld. Klein is deze mijn zeker niet te noemen: de 300 kilometer lange gangen bereiken een diepte van wel 327 meter. Maak een tocht van twee uur langs de in zout uitgehouwen historische en mythische figuren. Kleed je wel dik aan, het kan er koud zijn!

Waar verblijf je? Onze favoriete hotels in Krakau

Stedentrip krakau: hotelsEen stedentrip Krakau is voordelig, niet alleen qua uitgaven ter plaatse, ook de luxere hotels kunnen hier opeens haalbaar zijn als je niet zoveel budget hebt. Hoe fijn is dat?! We lichten onze favoriete vier- en vijfsterren hotels voor je uit:

  • Je vindt veel traditionele hotels in Krakau, maar gelukkig ook moderne. Het viersterren Hotel Unicus, in de historische binnenstad, is daar een goed voorbeeld van. Op slechts 100 m van de Grote Markt!
  • Als je een voorliefde hebt voor boutique hotels dan zit je in Metropolitan Boutique Hotel goed. Dit viersterrenhotel bevindt zich tussen het oude stadsgedeelte en de Joodse wijk Kazimierz. Je bent dus overal zo!
  • Aparthotel Pergamin is een stijlvol hotel gevestigd in een historisch pand. Je kunt er rekenen op comfortabele kamers en loopt zo naar het oude centrum van Krakau.

Staat een stedentrip Krakau ook bovenaan jouw wensenlijst, bekijk dan snel ons voordelige aanbod. Ben jij er al geweest? We horen graag ook jouw persoonlijke tips.

Hoofdfoto: S-F | Shutterstock.com, Xseon | Jaroslav Moravcik

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 reactie op “Krakau: opkomende stedentripbestemming in Europa

  1. Super leuk dat Krakau zo populair begint te worden. Zelf ben ik er twee jaar geleden geweest en heb ontzettend genoten. Alle bezienswaardigheden zijn de moeite waard en prima te doen in 5 dagen. Auschwitz en Birkenau zijn zeker de moeite waard. Via ons hotel kon je een dagtour boeken. Je gaat dan op een dag naar beiden kampen. Ontzettend indrukwekkend en emotioneel (ben zelf van Poolse afkomst). Ons hotel heet Angel House en is absoluut de moeite waard. Luxe en een heerlijk ontbijt. Warm eten kan daar niet. Midden in het centrum en alles op loop afstand. Een hele goede tip, neem een free walking tour. Dit is vaak een student geschiedenis die je dan naar verschillende plekken in Krakau neemt en vertelt je allemaal leuke weetjes. Het is in het Engels en zeer toegangkelijk. Ze staan vaak bij de kerk op het grote plein. Website https://freewalkingtour.com/. Aan het einde van de tour mag je fooi geven. Dit doet bijna iedereen meestal rond de 10 zloty. Eigenlijk omdat het gewoon zo goed en leuk is. Voor iedereen die gaat veel plezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *