Nationale Boekenweek: favoriete reisboeken

Nationale Boekenweek: de favoriete reisboeken van Nederlandse reisbloggers

Afgelopen zaterdag was de aftrap van de Nationale Boekenweek 2016. En dat betekent voor ons; op zoek naar de leukste reisboeken om onze boekenkast op de werkvloer mee uit te breiden. We vroegen advies aan enkele reisbloggers van eigen bodem.

Over de Nationale Boekenweek

Om de (Nederlandstalig) boeken te promoten vindt sinds 1932 (!) elk jaar de Nationale Boekenweek plaats. Het woord week is enigszins misleidend; dit evenement – dat traditioneel wordt geopend met het Boekenbal – duurt geen week, maar tien dagen.

Naast dat er vele activiteiten worden georganiseerd, hoopt het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) op deze manier het kopen van een boek te stimuleren. Het liefst Nederlandse boeken uiteraard, maar elke tochtje naar de boekwinkel is mooi meegenomen.

Koop je in de Boekenweek voor minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken dan krijg je een gratis Boekenweekgeschenk cadeau. Dat is mooi meegenomen voor de boekenwurm. Dit jaar is het het boek Broer van Esther Gerritsen.

De favoriete reisboeken van Nederlandse reisbloggers

Ga jij tijdens de Boekenweek niet voor een roman naar de boekhandel of Bol.com, maar wil je graag nieuwe reisinspiratie op doen? We vroegen een aantal Nederlandse reisbloggers naar hun favoriete reisboeken. Laat je inspireren!

Nationale Boekenweek: favoriete reisbloggers

1. Emma (Wat Te Doen In Berlijn) – “Mijn favoriete reisboek is Eten, bidden, beminnen, van Liz Gilbert. Je hoeft geen zweverige yogi of mediterende linksdraaiende soyayoghurt hippie te zijn om van dit boek te houden, want het epos van Liz over haar reis door Italië, India en Bali, is eerlijk en ontroerend en zit vol humor en zelfspot. Ja, het gaat over een zoektocht naar God en over meditatie, maar het gaat ook over de liefde, reizen, en nieuwe culturen. Bij het lezen wil ik snel m’n kleding in een koffer smijten en op het eerste beste vliegtuig stappen. Dit boek is voor mij dé stok achter de deur om snel weer zelf op reis te gaan!”

2. Denise (Follow My Footprints) – De kunst van het reizen is veruit het beste reisboek dat ik ooit gelezen heb. Het is geen gewoon reisboek, geen verslag of bundel reisverhalen, maar het gaat verder dan dat. Het is een bijna filosofisch (maar absoluut niet zwaar) boek over de kunst van het reizen. Over schrijvende reizigers en reizende schrijvers door de eeuwen heen en over het waarom van reizen. Een absolute must read voor reisfans!

3. Nathalie (Map of Joy) – “Mijn favoriete woonstylist (de Australische Sibella Court) maakte een reisgids waarin ze de leukste adresjes verzamelde om te eten, struinen en shoppen in mijn lievelingsstad New York. New York in stijl staat niet alleen vol unieke hotspots, ook de schatkaart-achtige vormgeving doet mij watertanden.”

Nationale Boekenweek: favoriete reisboeken

4. Saskia (KidsEropUit) – “Mijn favoriete reisboeken? Deze bijzondere reisgidsen, reis-doe-boeken voor kinderen én ouders; DrawYourMap. Het boekje is uitgebracht voor Amsterdam, Rotterdam, Parijs, Londen, Barcelona en binnenkort ook over Rome. In elk boekje wordt op een laagdrempelige manier iets meer verteld over de geschiedenis van de stad en komen de bekendste bezienswaardigheden voorbij. In het midden van de DrawYourMap boeken is een blanco kaart te vinden van de stad. Hier kan je zelf je eigen plattegrond van de stad tekenen. Leuk voor de creatievelingen onder ons. Het zijn reisgidsen voor mensen die voor het eerst de stad bezoeken en gewoon de toeristische highlights willen zien.”

5.Sandra (Travel By San) – “Mijn favoriete reisboek is Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s. De schrijfster van het boek vertelt zulke levendige verhalen over haar reizen naar inheemse stammen met fotograaf Jimmy Nelson dat de tranen van het lachen soms over mijn wangen rolden. Tijdens het lezen van het boek realiseer je je steeds weer opnieuw hoe goed wij het hebben hier in Nederland en hoe bijzonder de wereld eigenlijk is. Een boek dat mij ontroerde, aan het lachen maakte en een heel andere kijk op de wereld bood.”

6. Karlijn (Karlijn Travels) – “Zelf zou ik het nooit durven: om de wereld zeilen. Ik ben veel te bang voor open zee. Schrijfster Torre DeRoche is niet alleen bang voor open zee, maar voor de oceaan in het algemeen. Een zeilreis staat dan ook niet bepaald op haar planning. Maar dan wordt ze verliefd op de Argentijnse Ivan, die in zijn kleine zeilbootje van Los Angeles naar de South Pacific wil varen. En hij wil dat Torre meegaat. Ondanks haar angst stemt Torre in en dat is het begin van een twee jaar durend zeilavontuur. Hoewel Torre geniet van het reizen, blijft ze bang tijdens de lange dagen dat ze geen land zien en gaat ze haar gewone leven steeds meer missen. Ivan wil oneindig blijven doorvaren. En dan is het tijd dat hij een keuze maakt. Love with a chance of drowing is een prachtig reisverhaal over gebieden waar je als niet-zeiler nooit komt. Maar het is ook een inspirerend verhaal over liefde, je angsten overwinnen en boven jezelf uitstijgen. Aanrader!”

Boekenweek: een dagje toerist in eigen land

Wist je dat je met dank aan het Boekenweekgeschenk ook een gratis dagje kunt reizen in eigen land? Op 20 maart is het Boekenweekgeschenk jouw treinkaartje en kun je op deze manier de hele dag gratis het land door. Tijd om eindelijk eens toerist in eigen land te spelen!

Wat zijn jouw favoriete reisboeken? We horen het graag!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

1 reactie op “Nationale Boekenweek: de favoriete reisboeken van Nederlandse reisbloggers

  1. Leuk! ‘Eten, bidden, beminnen’ is inderdaad ook leuk. Over ‘De kunst van het reizen’ heb ik op mijn eigen blog inmiddels een uitgebreider review staan. Een blog met meer mooie reisboeken volgt nog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *