bezienswaardigheden Kos

Must-sees! Dé bezienswaardigheden op Kos die je niet mag missen

Het Griekse eiland Kos mag dan een oppervlakte van slechts 290 km² hebben – ter vergelijking; Noord-Holland is ruim 12x zo groot – er valt wel genoeg te zien tijdens een zonvakantie van een weekje (of twee). Niet alleen in de hoofdstad, maar ook verspreid over de rest van Kos vind je diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Om je op weg te helpen pikken we de meest bijzondere bezienswaardigheden van Kos er voor je uit. Uiteraard kun je deze afwisselen met de stranden die het eiland biedt!

Kos-Stad

De hoofdstad Kos-Stad is een must-see voor liefhebbers van mooie gebouwen en geschiedenis. In het historische centrum is het alleen al genieten terwijl je door de smalle straatjes slentert. Ga je in het voorjaar dan hangen de bougainvilles overal!

Bezienswaardigheden in Kos-Stad die je niet wilt missen? Start bij de Mandráki haven, waar ’s ochtends aan de noordwestkade een kleine vismarkt is. Aan de overkant van de haven start het centrum en dat is wat ons betreft wel het mooiste deel van de stad.

Hier vind je o.a. Eleftherias Square, het meest centrale plein van Kos-Stad. Aan het plein staat een mooie moskee en je kunt een overdekt marktje bezoeken waar de inwoners hun inkopen doen. Achter het plein staat een van de mooiste kerken van Kos, de St. Paraskevi kerk. De straatjes rondom het plein staat bekend als Old Town. Dit deel van de stad wordt gekenmerkt door kleine geplaveide straatjes met winkeltjes en cafés.

Ook mooi: in ca. een kwartiertje lopen vanaf Old Town bereik je Odeon. Dit kleine, Romeinse amfitheater is weliswaar gerestaureerd, maar geeft je nog wel een goede indruk van hoe het in de klassieke tijd was. Vanaf de top word je getrakteerd op een mooi uitzicht!

Astron Hotel, KosHecht je waarde aan een centrale ligging? Dan tippen we Astron Hotel. Naast een top-ligging in het centrum en nabij het strand kun je hier rekenen op een fijn zwembad, restaurant en snackbar.
bezienswaardigheden kos: kos-stad

Zia

Waar het noorden van Kos bekend staat om het vlakke land en de vele fietsmogelijkheden, begint het iets zuidelijker toch wel bergachtig te worden. En dat maakt alleen de tocht naar Zia, een dorpje in het Dikeosgebergte, de moeite waard.

Het dorpje zelf is op en top Grieks, maar wel ietwat toeristisch. Kijk daar even doorheen, want dan wordt het écht genieten. Van de lokale producten in de winkeltjes en van een Griekse maaltijden op een van de terrasjes. Het Griekse blauw is er in overvloed aanwezig en als het voorjaar is steekt dit contrastrijk af tegen de rode bougainvilles.

Ga vooral lunchen bij Restaurant Olympia. Je vindt deze aan het einde van de hoofdstraat en herkent het aan de groene houten details. Pak de trap naar boven, want vanaf het dakterras geniet je van een mooi uitzicht over het gebergte. Dineren kan er ook. Dan word je getrakteerd op misschien wel de mooiste zonsondergang van Kos.

Bouradanis Village Hotel, KosVerblijven op een kwartiertje rijden van Zia? In het witte en oh zo Griekse Bouradanis Village Hotel kun je rekenen op traditionele Griekse maaltijden, een fijn zwembad en comfortabele appartementen.
bezienswaardigheden kos: zia

Embrós Thérme

De thermale bron Embrós Thérme (ook bekend als Embrós-Thermae) is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland.

Vanuit de rotsen stroomt warm bronwater (van ca. 50 graden) naar beneden in een bekken. Hier mengt het zich met zeewater, waardoor het water uiteindelijk een temperatuur van ca. 40 graden heeft.

Fijn voor een momentje relaxen en met dank aan de aanwezig zwavel zou het ook nog eens een geneeskrachtige werking hebben. De toegang is gratis. Vergeet je bikini of zwembroek niet!

Michelangelo Resort & Spa, KosVanaf Michelangelo Resort & Spa rijd je in ca. 10 minuten naar de thermale bronnen. Het luxe hotel biedt daarnaast vijf zwembaden, waaronder een infinity zwembad, en diverse restaurants. Krijg je al keuzestress?
bezienswaardigheden kos: thermale bron

Nog meer bezienswaardigheden op Kos

We kunnen nog wel even doorgaan met het opsommen van niet te missen bezienswaardigheden op Kos. We sluiten dus graag nog even af met wat bonustips:

  • Asklepeion is een voormalig ziekenhuis dat is opgedragen aan Asklepius, de God van de medicijnen. Je vindt nu nog de ruïnes van dit bijzondere ziekenhuis terug. Waar het vroeger een van de beste ziekenhuizen uit de antieke stad was, is het nu een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Kos. Bijzonder detail: naar verluidt is dit zelfs het oudste ziekenhuis ter wereld.
  • In het zuiden vind je het bijzondere klooster van Agios Ioannis Thymianos. De eyecatcher van het klooster is de klokkentoren. Verblijf je in augustus op Kos, dan kan je hier zomaar toeschouwer worden van een groot volksfeest op 29 augustus. Elk jaar komen daar zo’n 6.000 Grieken op af.
  • In het zuiden van Kos, bij het smalste deel van het eiland, vind je de Kefalos-baai en het gelijknamige gebergte. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is het dorpje Kefalos. Hier zijn diverse winkeltjes, tavernes en terrassen gevestigd. Mis ook de bekende windmolen van Papavassilis niet en neem een kijkje bij de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Goed om te weten: door de verdere ligging vanaf Kos-Stad is het minder toeristisch dan Zia.
  • Oud-Pyli (oftewel Palio Pyli) is hét spookstadje van Kos. Na een cholera-epidemie zijn alle Grieken gevlucht en nooit meer teruggekomen. Te midden van de ruïnes vind je een enkel cafeetje. Doe wel goede schoenen aan, want je moet een stukje lopen voor het mooiste gedeelte!
  • Nieuw-Pyli is qua schoonheid misschien net een beetje minder dan Oud-Pyli, maar je moet er wel even de oude waterbron opzoeken. De mythe gaat dat als je als vrouw een rondje met de klok mee om de fontein loopt en een slok water drinkt uit elk kraantje, deze vrouw binnen een jaar zwanger is. Loop je de verkeerde kant op dan ga je binnen een jaar scheiden. Opletten dus!

Welk van deze bezienswaardigheden in Kos bezoek jij graag tijdens een volgende zonvakantie?

Op vakantie naar Kos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Must-sees! Dé bezienswaardigheden op Kos die je niet mag missen

  1. Vandaag in Zia geweest. Heerlijk op het terras van the Watermill van het mooie uitzicht op zee genoten. Om nooit te vergeten. En wat een leuk dorpje. Een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *