Must do's stedentrip

7 must-do’s tijdens elke stedentrip

Volg jij tijdens een stedentrip altijd trouw je reisgids en ren je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid? Grote kans dat het lokale leven – en dus het échte karakter van de stad – voor het grootste deel langs je heen gaat. Met deze 7 tips zal je bewuster de stad leren kennen!

1. Verdwaal in willekeurig straatjes

Must do's tijdens een stedentrip: verdwalenJe kunt natuurlijk volledig op je reisgids vertrouwen en je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid laten brengen. Je moet natuurlijk wel het Colosseum zien als je in Rome bent, de Giralda beklimmen in Sevilla en een muntje over de rand van de Karelsbrug in Praag gooien voor extra geluk.

Maar… echt kennismaken met een stad doe je door dat reisboekje en je plattegrond aan de kant te gooien en willekeurig door straatjes te wandelen. Zolang tot je eigenlijk verdwaalt bent. Zo kom je onverwachte dingen tegen en ontdek je het échte karakter van een stad.

2. Eet tussen de locals

Hoe romantisch het ook is om met uitzicht op de Eiffeltoren te dineren, duur is het wel. En toeristisch. Kijk maar eens om je heen; zie jij in die drukke tentjes ooit een local eten? Nee, die eten een paar straten verderop. Achter een klein deurtje in een restaurant waarvan je denkt “Moet ik daar echt eten?”. Ja! Want daar waar de inwoners eten vind je in 99% van de gevallen het lekkerste eten.

3. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Nog zo’n manier om de stad als een local te ervaren, is door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit is immers hoe de inwoners zich verplaatsen. Pak een tram/metro/bus naar een wijk die niet standaard in elke reisgids genoemd wordt en je komt ook nog eens voor verrassingen te staan.


Let er wel altijd op dat het openbaar vervoer een walhalla is voor zakenrollers en houd je persoonlijke bezittingen goed in de gaten. Neem ook een kaart mee met alle lijnen voor als je onverhoopt verdwaalt.

4. Struin winkeltjes af voor de perfecte souvenir

Must do's stedentrip: winkels afstruinenAsbakken, kitscherige onderzetters, foto’s; de eigenaren van souvenirswinkels zijn dol op producten met de naam van hun geliefde stad. Koop je ze ooit? Misschien voor die ene oude tante of je oma, maar voor jezelf…? Nee toch!?!

Je kunt met veel leukere souvenirs thuiskomen. Souvenirs waarvoor het wel de moeite waard is om winkeltjes af te struinen. Hoe?

  • Begeef je buiten het toeristische centrum en ga op zoek naar de lokale i.p.v. commerciële winkels. Winkeltjes waar je handgemaakte souvenirs van dat ene lieve oude mannetje of vrouwtje kunt kopen. Wiens dag je ook nog eens goed maakt doordat er eindelijk eens een toerist langs komt. Je houdt er een goed gevoel aan over én hebt straks ook nog eens een echt originele souvenir.
  • Vakantie-napret is de leukste ‘souvenir’ die je maar kan hebben! En dan niet alleen in de vorm van foto’s. Wat dacht je van een avondje Spaanse tapas nadat je in Sevilla bent geweest bijvoorbeeld? Neem lokale kruiden mee van kleine marktjes of volg ter plaatse een workshop om het maximale uit je kookkunsten te halen. Ook leuk: koop handgemaakt servies voor je after-vakantie-diner.

Kitscherig kan trouwens ook wél leuk zijn, als je er een gimmick van maakt. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel dat je een koelkastmagneet koopt in elke stad die je bezoekt. Hang ze samen aan de muur en het geheel is zo lelijk dat het mooi wordt!

5. Ga op pad met een lokale gids

Als je in een korte tijd veel wilt zien van een stad dan biedt in veel gevallen een hop on hop off bus uitkomst. Je vindt deze – veelal rode – bussen in veel Europese steden. Ze rijden een rondje door de stad en op vastgestelde plaatsen kun je er in en eruit springen om bezienswaardigheden te bezoeken. Verder dan de highlights kom je vaak echter niet.

Leuker is het om op pad te gaan met een inwoner van de stad. In steeds meer steden zijn er bedrijven die locals inzetten als gids. Voor een foodtour, een rondje langs alle street art of een ritje op de fiets. Aan jou de keuze!

6. Wijk zelfstandig af van het begaande pad

Je kunt met een gids op pad gaan en vragen hem/haar jou de onontdekte pareltjes te laten zien, maar je kunt ook zelfstandig op ontdekkingstocht gaan. Hoe je bij de onontdekte parels komt? Speur vooraf reisblogs af om een alternatieve route uit te stippelen. Eenmaal ter plaatse kun je deze aanvullen aan de hand van tips van bijv. hotelpersoneel of inwoners met wie je op een terrasje een gesprek aanknoopt.

7. Spreek bewoners aan in hun eigen taal

Je kunt in bijna elke stad terugvallen op Engels, maar leuker is het om vooraf een paar woordjes in de taal van de plaats van bestemming te leren. Lokale inwoners zullen het waarderen als je ze in hun eigen taal aanspreekt en ongetwijfeld meer moeite voor je doen.

Laat je even weten hoe jouw stedentrip aan de hand van deze tips is bevallen?

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

7 reacties op “7 must-do’s tijdens elke stedentrip

  1. Het zijn goeie tips ,dat doen wij ook altijd bij de locale eten in de achteraf straatjes en naar de busstation om iedere dag een andere plaats bekijken en zien waar wij terecht komen in mei gaan wij dat weer doen in Kroatië Vrsar.👍🏽of met de watertaxi .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *