Minder bekende Canarische eilanden

Niet vergeten! De minder bekende Canarische Eilanden

Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura of Lanzarote: stuk voor stuk bekende en populaire Spaanse eilanden onder Nederlandse reizigers. Maar wist je dat de Canarische eilanden nog enkele pareltjes herbergt.

De Canarische Eilanden in een vogelvlucht

De Canarische Eilanden is een eilandengroep die behoort tot Spanje, maar aanzienlijk lager ligt. Sterker nog; de afstand van Barcelona tot Tenerife, het grootste Canarische eiland, is meer dan 2.500 km. Met dank aan deze (zuidelijke!) ligging kun je rekenen op hoge temperaturen en zelfs in de winter genieten van een aangenaam zonnetje.

De bekendste Canarische Eilanden zijn zonder twijfel Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote. Minder bekend zijn de kleinere parels La Palma, La Gomera en El Hierro. Tijd om deze drie haast vergeten eilandjes onder de loep te nemen.

La Palma

Minder bekende Canarische eilanden: La PalmaWaar het Canarische eiland Gran Canaria bekend staat om de levendigheid, staat het kleinere La Palma (met een oppervlakte van ruim 700 km² twee keer zo klein) juist bekend om de rust. Vakantie op La Palma betekent ontspannen, onthaasten en genieten van cultuur én natuur.

Wat je kunt verwachten van een vakantie op La Palma?

  • Een natuurrijke vakantie. La Palma kent een zeer gevarieerd landschap. In het zuiden vind je kale lavagronden en bijzondere bergruggen, in het noorden geniet je van een groen heuvellandschappen. Het eiland herbergt daarnaast een van de meest actieve vulkanische zones.
  • Een levendige hoofdstad. Santa Cruz de La Palma wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes met houten balkon, verstopt in smalle straatjes die uitkomen bij sfeervolle pleinen. Het meest bekende plein is Plaza de España, waar je o.a. de kerk van El Salvador vindt.
  • De keuze uit diverse badplaatsen. De meest populaire badplaats is Los Cancajos. Populair betekent echter niet druk en groot, zoals je misschien gewend bent van andere Canarische eilanden. De kleine badplaats beschikt over een vulkanisch strand met mooie rotspartijen, een gezellige wandelpromenade en een centrum. Ook leuk om te verblijven is de badplaats Puerto Naos.

De beste manier om tijdens een vakantie La Palma kennis te maken met het eiland is per auto. Je kunt dan in je eigen tempo en op eigen houtje de diverse hoogtepunten bewonderen.

Minder bekende Canarische Eilanden: La Palma, H10 Taburiente PlayaVoor een onvergetelijke zonvakantie ben je aan het goede adres in H10 Taburiente Playa. Je kunt hier rekenen op een goede keuken, vriendelijk personeel en een ligging aan de rotskust van Los Cancajos. Ook het strand is binnen handbereik!

La Gomera

Minder bekende Canarische eilanden: La GomeraOok op La Gomera (dat de helft kleiner is dan La Palma) zal je niet onder de voeten gelopen worden door hordes toeristen. Sterker nog; dit eiland kent nog minder toerisme dan La Palma en heeft daardoor haar authentieke karakter weten te behouden.

Wat je kunt verwachten van een vakantie op La Gomera?

  • Fijne badplaatsen voor een ontspannen zonvakantie. Zo vind je in het uiterste zuiden Playa Santiago, de badplaats met meeste hotels, restaurants en winkeltjes. Ook Valle Gran Rey, in het zuidwesten, is een aanrader.
  • Lekker weer! Net als op de andere Canarische eilanden heerst ook hier een fijn klimaat. Houd er wel rekening mee dat het in het zuiden aanzienlijk warmer is dan in het noorden. Verblijf je in de winter op La Gomera? Kies dan zeker voor een hotel in het zuiden.
  • Maar liefst 17 (!) beschermde natuurgebieden, die samen ca. een derde van het eiland beslaan. Het meest bekende natuurgebied is Nationaal Park Garanojay, dat een welverdiende vermelding heeft gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het park brengen mooie wandelroutes je langs grote laurierbomen, bananenplantages, droge rotslandschappen met cactussen en citroenbomen.
  • Authentieke dorpjes. Huur een auto en breng een bezoek aan de dorpjes Agulo, Las Rosas, Alojera, Vallehermoso en Hermigua. Hier maak je nog kennis met o.a. lokale ambachten en tradities. Geen auto tot je beschikking? Vraag bij je hotel of appartementencomplex naar de mogelijkheden voor excursies.

Ook leuk om te doen: maak een boottocht vanuit Valle Fran Rey en ontdek de wateren rondom La Gomera. In het voorjaar heb je dan kans om walvissen en dolfijnen te spotten!

Minder bekende Canarische Eilanden: La Gomera, Jardin Tecina)Geniet bij Jardin Tecina van de voortreffelijke Spaanse keuken, een prachtige locatie nabij het strand, de Spaanse zon, een zwembad én een wellnesscentrum. Heb je meer nodig voor een geslaagde vakantie? Nee toch?

El Hierro

Minder bekende Canarische eilanden: El HierroMet een oppervlakte van slechts 268 km² is El Hierro verreweg het kleinste Canarische eiland. Het is daarnaast het minst bekende eiland. Tijd voor een goede kennismaking!

El Hierro, dat de bijnaam La Isla Chiquita (klein eiland) draagt, is dé bestemming voor liefhebbers van rust en natuur. Een zonvakantie is mogelijk, maar die zal je dan met name aan het zwembad spenderen; het eiland beschikt over aanzienlijk minder stranden dan de andere Canarische Eilanden.

Wat je allemaal kunt verwachten tijdens een vakantie op El Hierro?

  • Een bijzonder landschap. Zo vind je op het geringe oppervlakte zo’n 500 vulkanen en worden de bergen bedekt door naaldboombossen. Bijzonder is ook El Sabinar, een plateau waar de wind in volle glorie aanwezig is. De honderden jeneverbossen die je op het plateau vindt, hebben allen dan ook een bijzondere vorm aangenomen.
  • Een walhalla voor duikers. De wateren rondom het eiland zijn helder en in het waterreservaat bij La Restinga kun je rekenen op een bijzondere onderwaterwereld. Zowel in dit reservaat als in diverse badplaatsen zijn duikcentra te vinden.
  • Lekker eten! Op de kaart – veelal in het Spaans, de inwoners spreken niet allemaal goed Engels – vind je veel geit en lokale kazen. De mooiste plek om te eten? Bij Mirador de la Peña geniet je van een geweldig uitzicht terwijl je kennismaakt met lokale specialiteiten.

Bezienswaardigheden die je niet mag missen op El Hierro? De vuurtoren in het zuiden van El, het archeologische museum van El Hierro en Charco Azul. Deze laatste zijn natuurlijke poelen in vulkanisch gesteente die nu dienen als zeezwembad. Grottenliefhebber? Bekijk de grotten van Los Leteros, waar je nog inscripties kunt vinden van de oorspronkelijke bewoners.

Voor welk van deze minder bekende Canarische Eilanden ga jij deze winter?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *