Tulum Mexico bezienswaardigheden

Tulum in Mexico; bezienswaardigheden & een laidback-sfeer

Tulum in Mexico is hot! Steeds meer reizigers weten het Maya-stadje te vinden. Niet alleen voor de bezienswaardigheden die Tulum rijk is, maar ook vanwege de laidback-sfeer die er heerst. In dit artikel vertellen we je alles over Tulum in Mexico.

Waar in Mexico ligt Tulum?

Laten we beginnen met een stukje topografie, want waar ligt Tulum eigenlijk? Tulum ligt in het oosten van Mexico. Om precies te zijn in de provincie Quintana Roo, waar je ook de populaire vakantieoorden Playa del Carmen en Cancún vindt. Alleen al de locatie van Tulum is een plaatje om te zien. Het ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee en kijkt uit over de turquoise zee.

Tulum bestaat feitelijk uit twee delen; Tulum Pueblo en Tulum Beach. Tulum Pueblo is het centrum van de badplaats en bij Tulum Beach – en de naam verklapt het eigenlijk al – vind je de hagelwitte stranden.

Hoewel veel reizigers er niet voor kiezen om in Tulum te verblijven, is het wel een populair dagtripje voor een dagtripje. Vanaf Playa del Carmen en Cancún is het respectievelijk één en twee uur rijden. Je kunt Tulum bereiken vanaf Playa del Carmen per huurauto, bus of – als je liever georganiseerd op pad wilt – een excursie. Vanuit Cancún raden we je aan een auto te huren of een excursie te boeken.

Kore Tulum Retreat & Spa Resort, Tulum, MexicoIn Tulum zelf verblijven? We hebben Kore Tulum Retreat & Spa Resort voor je in de aanbieding. Dit luxe hotel ligt direct aan zee, beschikt over luxe kamers (naar wens met jacuzzi) en biedt de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te boeken.

De bezienswaardigheden van Tulum

Tulum Mexico bezienswaardighedenTulum was één van de meest belangrijke (en laatste) handelssteden die ooit door de Maya werden gebouwd, zo’n 1.000 jaar geleden. Het is tevens de enige Maya-stad aan zee. De ruïnes die je er vindt, stammen echter al van ver voor die tijd, deze zijn al zo’n 1.600 jaar oud.

Welke bezienswaardigheden in Tulum je niet mag missen?

  • El Castillo is één van de Maya-ruïnes van Tulum en het verhaal erachter deze bezienswaardigheid is bijzonder. Dit bouwwerk diende vroeger als een soort van vuurtoren; ‘s nachts werd het vuur aangestoken dat door een opening in een muur naar buiten scheen. Dit maakte dat de zeelieden tussen de riffen door konden navigeren. Tulum ligt – zoals gezegd – aan zee en beschikt over een hagelwit strand. Deze nodigt uit om na een ochtendje sightseeing te relaxen. Neem dus bij een bezoek aan de Maya-ruïnes je zwemspullen mee!
  • Bezoek de prachtige cenotes in de buurt van Tulum. Dit zijn grotten met water of een poeltje waarin je kunt zwemmen en duiken. Door de Maya’s werden cenotes als heilige plaatsen gezien. Dos Ojos, Grand Cenote en Cenote Calavaras liggen alle drie in de buurt van Tulum. Houd er rekening mee dat je voor sommige cenotes een gids nodig hebt.
  • Huur een fiets om je te verplaatsen door Tulum. Het stadje is zeer fietsvriendelijk en zo kom je bijvoorbeeld snel van de ruïnes naar Playa Paraíso, het grootste strand van Tulum.
  • Maak een rondje in de Tulum Tower. Deze ca. 35 meter hoge toren ligt net buiten de ruïnes van Tulum en biedt een geweldig 360° uitzicht over de omgeving. Je gaat met 16 personen omhoog en kunt 10 minuten lang genieten van de groene omgeving, helderblauwe zee en een lekker drankje terwijl je ronddraait. Regel je kaartjes voor de Tulum Tower gemakkelijk via onze partner GetYourGuide.

Of er ook bezienswaardigheden zijn in de omgeving van Tulum? Jazeker!

  • Ga een dagje naar het ca. 30 minuten verderop gelegen Akumal. Je kunt hier namelijk snorkelen met zeeschildpadden bij het op een na grootste koraalrif ter wereld.
  • Chichén Itzá bezoeken vanuit Tulum? Je bent ruim 2 uur onderweg, maar deze Maya-stad is het meer dan waard! Onderweg kom je langs de kleurrijke stad Valladolid. Nog meer Maya-tempels vind je in Cobá, op zo’n driekwartier rijden vanaf Tulum. Hier kun je de 42 meter hoge Nohoch-Mul tempel beklimmen. Een spectaculair uitzicht gegarandeerd!
Wil je niet alleen domweg rondlopen langs de Maya-ruïnes van Tulum, maar ook echt iets leren? Ga op pad met een zelfgeleide app-tour. Oja, en vanwege de populariteit van de Maya-ruïnes van Tulum raden we je aan vroeg in de ochtend of laat in de middag op pad te gaan.

Relaxen op Tulum Beach

Tulum Beach, MexicoTulum herbergt ca. 6 km aan prachtige hagelwitte stranden waar vooral een laidback-sfeer heerst. Het eerdergenoemde strand bij de Maya-ruïnes is een aanrader.

Wie liever wat meer faciliteiten tot zijn beschikking heeft is bij Playa Pescadores en Playa Paraíso aan het juiste adres. Hier kun je op sommige plekken een ligbedje huren en lunchen in een van de hippe beachbars. Ook kun je een boottripje maken naar een koraalrif net buiten de kust om hier te snorkelen. Een wat kleiner en rustiger strand is Playa Las Palmas.

Waar verblijf je?

Je kunt ervoor kiezen in Tulum zelf te verblijven, maar ook leuk is Akumal. Dit stadje op ca. 30 minuten van Tulum herbergt een hagelwit strand, turquoise zee waar je met zeeschildpadden kunt zwemmen én kleurrijke street art.

Tulum Mexico: hotelsWe maakten een selectie uit onze hotels, stuk voor stuk pareltjes:

  • Het luxe Grand Bahia Principe Coba beschikt over alle hedendaagse gemakken. Met een familiegedeelte, waterpark en zelfs een wellnesscentrum voor kinderen, entertainment en animatie voor jong en oud én een all inclusive formule is dit voor iedereen ontspannen.
  • Met een verblijf in TUI Blue El Dorado Seaside Suites & Spa leg je jezelf pas echt in de watten! Dit adults only hotel hanteert een uitgebreide, luxe all inclusive formule en beschikt over diverse zwembaden, een wellnesscentrum en een keur aan sportfaciliteiten. Of wat dacht je van een strandbutler?
  • Een ontspannen zonvakantie is ook binnen handbereik tijdens een verblijf in het luxe Grand Sirenis Riviera Maya Resort & Spa. Het hotel hanteert ook een all inclusive formule en de wellnessbehandelingen staan goed aangeschreven. Voor wat verkoeling neem je een duik in een van de mooie zwembaden.

Heb jij zin gekregen om Tulum te bezoeken en alle bezienswaardigheden die de Mexicaanse plaats rijk is te bewonderen? Wij wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *