Corona Mallorca vakantie

Mallorca in coronatijd: zo is vakantie vieren daar nu!

Hoe Mallorca in coronatijd is? We vroegen Yaela (24 jaar) het hemd van het lijf. Zij reisde samen met vriend Sacha eind juli af naar het zonovergoten Spaanse eiland. En niet geheel onbelangrijk; ondanks de corona maatregelen kon zij volop genieten van haar vakantie.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Spanje.

Van bruiloft naar zonvakantie

Yaela zag niet één, maar twee reisjes in het water vallen door het coronavirus. “We zouden begin mei, als verjaardagscadeau voor mijn vriend, een weekend naar de Kroatische stad Split gaan. Dat ging uiteraard niet door. Onze vakantie naar Mallorca stond begin juni gepland vanwege een bruiloft. Ook daar was corona de boosdoener. Ik heb er niet wakker van gelegen eigenlijk; het ligt buiten je controle.”

Wel was er, zowel bij Yaela als haar vriend, enorm veel behoefte aan vakantie. “We zijn liever op vakantie dan thuis, dus we waren wel echt weer aan vakantie toe, haha. Vooral mijn vriend, hij zit op de vrachtwagen en maakt wat meer uren dan in een gemiddelde werkweek. Natuurlijk hebben we wel even getwijfeld. Maar we hebben de voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Het lijstje met ‘voors’ was uiteindelijk langer en dus besloten we alsnog af te reizen naar Mallorca, corona of niet.”

Iets meer voorbereiding

Reizen in coronatijd is anders dan anders en vraagt bovenal wel wat extra’s in de voorbereiding. Yaela: “We hebben een lading wegwerpmondkapjes, desinfecterende handgel en nog wat leuke katoenen mondkapjes ingeslagen. Ook moesten we extra formulieren invullen: één vanuit de Nederlandse overheid en een digitaal formulier vanuit de Spaanse overheid. Zonder deze laatste kan je niet afreizen!”

Niet anders dan anders

Veel mensen zien op tegen de vlucht; geen 1,5 meter afstand en mondkapjes op. Wat Yaela betreft hoef je het reizen daar zeker niet voor te laten. “Ik vond vliegen eigenlijk bijna niet anders dan anders. Het enige verschil was dat we een mondkapje op moesten, maar daar wen je ook vrij snel aan.”

En vliegen in coronatijd heeft ook zo zijn voordelen. “Wat ik wel heel fijn vind – en waar ik mij normaal mateloos aan erger – is dat je nu bij landing verplicht moet blijven zitten. Je mag niet in het gangpad gaan staan en pas opstaan als de rij voor je weg is. Ik vind dat ze dit er écht in moeten houden, ook als corona geen bottleneck meer is. Ik word namelijk altijd zo moe van die ongeduldige mensen die per se als eerste uit het vliegtuig moeten.”

Mallorca & corona maatregelen

“Het is duidelijk dat de Spanjaarden blij zijn dat ze weer reizigers mogen ontvangen”, aldus Yaela. “De locals zijn afhankelijk van het zomerseizoen en het laatste dat ze willen is dat het toerisme wederom plat komt te liggen. Ze gaan, in mijn ogen, dan ook zeker serieuzer om met de regels dan Nederlanders. In de supermarkt thuis lopen ze soms nog net niet door je heen. Hier gebeurde dat echt niet!”

Corona Mallorca vakantie mondkapjesMondkapjes waren voor Yaela in elk geval geen reden om het reizen te laten. “Ja, het is wel even wennen, vooral als je een wat actievere vakantie hebt. Ik raad daarom ook aan om een wegwerpmondkapje te dragen, die zijn veel minder warm dan zo’n hippe katoenen.”

Op de Balearen – de eilandengroep waar Mallorca onder valt – dien je vaak een mondkapje te dragen, maar zeker niet altijd. “Op het strand en de boulevard hoefde dit niet. En dat geldt ook aan het zwembad en op het terras. Om een paar voorbeelden te noemen. Waar je hem wel op moet, is het voor mij geen big deal; je went snel genoeg.”

Afstand in het hotel

Yaela verbleef in Sol Cala d’Or, een appartementencomplex in de gelijknamige badplaats Cala d’Or. Je hoort verhalen over hotels waar amper toeristen zijn, maar dat was bij Yaela zeker niet het geval. “Het was niet superdruk, maar ook zeker niet rustig. Het zat er een beetje tussenin en daardoor was afstand houden prima te doen.”

Los daarvan had het complex ook aanvullende maatregelen genomen. “Bij aankomst werd onze temperatuur opgemeten, wat mij ergens wel een geruststellend gevoel gaf. Verder hing er om de paar meter een desinfectie pompje en waren mondkapjes uiteraard ook in het hotel op specifieke plekken verplicht.”

Met een huurauto op pad

Corona Mallorca vakantie: huurauto“Direct bij boeking hadden we een huurauto geregeld. Ook zo fijn in deze tijd, want in een huurauto hoef je geen mondkapje op als je uit hetzelfde huishouden komt. Dat is in het openbaar vervoer wel anders.”

Een huurauto kan Yaela – los van corona – iedereen aanraden. “Huur een auto en ontdek de bergen van Mallorca. Je zal versteld staan van de prachtige natuur en de fantastische uitzichten die je onderweg tegenkomt.”

Yaela kwam niet vaak voor gesloten deuren te staan, iets waar reizigers nog wel eens bang voor zijn. “Over het algemeen was er nog vrij veel open en ook op de stranden waren ondanks corona vrij druk. In Cala D’Or zelf was het wel iets rustiger en waren veel restaurants gesloten. Voor ons niet per se nadelig; er was nog genoeg keuze. Voor de ondernemers natuurlijk dramatisch.”

Tips!

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je graag een vakantie naar Mallorca boeken? Dan heeft Yaela nog wat tips voor je.

“De lekkerste tapas aten wij bij Sa Plaça in S’Alqueria Blanca. Ze hebben daar ook heerlijke sangria. En mocht je een keer iets anders willen eten dan Spaans, eet dan bij Pizzeria Santapí in Sineu. Heerlijke pizza’s voor een kleine prijs. En tot slot; het leukste barretje in Cala D’Or is by far Upstairs. Gezellige muziek, leuk personeel en heerlijke drankjes.”

Mallorca in coronatijd; het is Yaela goed bevallen. Met name omdat de regels er serieuzer worden nageleefd dan in Nederland. Laat je dus niet weerhouden & boek een van onze voordelige aanbiedingen.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *