stedentrip-lissabon-tips

Stedentrip naar Lissabon? Check deze tips!

Maak jij binnenkort een stedentrip naar Lissabon? Met deze tips weet je in no time alles over de stad. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige stedentrip. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Lissabon-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je zeker niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een stedentrip in Lissabon. Een goede locatie is daarbij voor ons key.

Waar ligt Lissabon?

Stedentrip Lissabon tipsLissabon is niet alleen de hoofdstad van Portugal, het is tevens ook de grootste stad van het land. In heel Lissabon, inclusief de buitenwijken, wonen zo’n 3 miljoen mensen. De stad zelf telt ca. 500.000 inwoners. Leuk weetje; Lissabon is de meest westelijk gelegen hoofdstad van continentaal Europa. Vanaf Nederland is de vliegtijd ca. 3 uur.

We nemen je ook nog mee voor een kort geschiedenislesje. De legende gaat dat Lissabon ca. 1200 jaar voor Chr. is gesticht door de Griekse held Odysseus en toen een belangrijke handelspost was. In het verleden is de stad ook nog in handen geweest van de Romeinen en de moslims.

Koning Alfons I veroverde Lissabon in 1147 van de moslims en vanaf toen bloeide de stad economisch en cultureel op. Na eenhevige aardbeving van 1755 lag de stad in puin. Tijdens de wederopbouw heeft Lissabon haar huidige vorm gekregen met strakke straten in de wijk Baixa en moderne gebouwen.

Waar staat Lissabon bekend om?

Stedentrip Lissabon tips - wijkenLissabon staat misschien wel het meest bekend om haar veelzijdigheid. Je vindt er zowel moderne als authentieke wijken, talloze bezienswaardigheden en goede restaurants. En dan kun je ook nog eens een dagje aan het strand relaxen!

De moderne wijken Baixa en Rossio worden samen ook wel de benedenstad van Lissabon genoemd. Deze wijken en zijn na de aardbeving gemoderniseerd. Dat zie je terug in de brede, kaarsrechte straten, waar je gezellige terrasjes, restaurantjes en winkels vindt. Handig: op de pleinen waar de straten op uitmonden zijn metrohaltes, waarvandaan je gemakkelijk naar een andere wijk kunt. Authentieke straatjes vind je in de middeleeuwse volksbuurten Alfama, Castelo & Graça.

Zien & doen in Lissabon: de ultieme tips

Stedentrip Lissabon tips - bezienswaardighedenTijdens een 3-, 4- of 5-daagse stedentrip in Lissabon hoef jij je echt niet te vervelen. De stad barst van de bezienswaardigheden en leuke wijken waar je je ogen uitkijkt.

Wij zetten de ultieme tips voor een stedentrip in Lissabon voor je op een rijtje:

  • Castelo de São Jorge – gelegen op de hoogste heuvel van de stad – biedt je het mooiste uitzicht over het historische centrum én de Taag. Het kasteel stamt uit de 6e eeuw v.Chr. en is door de aardbeving grotendeels verwoest. Gelukkig is het gerestaureerd en kun jij het bekijken. Bestel vooraf je tickets om de wachtrij te skippen én meer informatie te krijgen over deze bezienswaardigheid.
  • Het mooiste oude gebouw van Lissabon is wat ons betreft de Kathedraal van Lissabon, die door de Portugezen Igreja de Santa Maria Maior wordt genoemd. Je vindt de kathedraal in de wijk Alfama, waar in 1147 al met de bouw werd gestart. Door diverse aardbevingen werd de kathedraal in meerdere malen gerenoveerd, waardoor het nu een mix van verschillende bouwstijlen (Romaans, gotisch en modern) bevat.
  • Slenter door een doolhof aan straten in de wijk Alfama, waar je volop schattige huisjes met mozaïeken tegenkomt. Stap op de bekende gele tram 28 (zie de hoofdfoto van dit artikel) die zich door de smalle straatjes wurmt om de wijk op haar best te zien. Alfama is tevens de plek om kennis te maken met de nationale muzieksoort Fado. Dit kan het allerbeste in een van de fadobarretjes tussen de locals.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Lissabon

Een echte must-do in Lissabon? Pasteis de Belém eten. Dit bekende, zoete Portugese gebakje is een ware lekkernij onder locals en je vindt op praktisch elke straathoek wel een bakkerijtje die ze verkoopt.

Openbaar vervoer in Lissabon

Stedentrip Lissabon tips - openbaar vervoerLissabon is op zeven heuvels gebouwd en om sommige bezienswaardigheden te bereiken moet je flink klimmen. Grote afstanden leg je daarom gemakkelijk af met de metro. Via het overzichtelijke metronetwerk bereik je alle delen van de stad. Hiervoor heb je de zogenaamde Viva Viagem-kaart nodig die je voor ca. € 0,50 koopt en gemakkelijk kunt opladen. Reis je vaker met de metro? Dan is een dagkaart van ca. € 6,- misschien wel iets voor jou. Hiermee reis je gemakkelijk met alle ov-types.

Zie jij liever meer van de stad? Trek goede schoenen aan en ga wandelen of kies dan voor de tram als vervoersmiddel. Een ritje in de bekende gele tram 28 is een echte must-do tijdens jouw stedentrip. Een enkele rit kost slechts een paar euro en is een hele belevenis. Het trammetje wurmt zich namelijk letterlijk door de nauwe straatjes. Ook leuk; stap in een van de tuktuks die door de stad crossen. Veel bekijks gegarandeerd!

Lissabon ontdekken in dutch style? Kies voor een fietstour met Nederlandstalige gids via onze partner GetYourGuide. Geen stevige beklimmingen, want je fietst langs de vlakke waterkant.

Wat is de beste reistijd voor Lissabon?

Een stedentrip naar Lissabon kan eigenlijk altijd. Vanwege de zuidelijke ligging is het er in de winters zelden echt koud, het vriest er bijna nooit. Bijkomend voordeel; het is een stuk rustiger in de wintermaanden. In de zomers kan het kwik tot boven de 30˚C stijgen. Dan is een hotel met zwembad of een bezoekje aan het strand een aanrader. Het dichtstbijzijnde strand vind je in de buitenwijk Algés op ca. een kwartiertje met de tram vanaf Cais do Sodré.

Wat ons betreft zijn de maanden mei en oktober de beste reistijd voor een stedentrip in Lissabon. Je kunt er dan rekenen op aangename temperaturen van zo’n 23˚C. Vind je dat te warm? In de maanden maart, april en november kan het kwik tot zo’n 20˚C stijgen. Ideaal voor een actieve stedentrip!

Een woordje Portugees

Tot slot geven we je nog enkele handige Portugese woorden, zodat jij goed voorbereid op pad gaat. Locals waarderen het als je een woordje Portugees probeert te spreken. Wees gerust, je redt je ook prima met Engels.

  • Hallo – Olá
  • Goedemorgen – Bom dia
  • Goedemiddag – Boa tarde
  • Goedenavond – Boa noite
  • Dankjewel – Obrigada
  • Mag ik de rekening? – Posso ter a conta?

Onze favoriete hotels in Lissabon

Lissabon tips, Selina Secret Garden LissabonVanwege het uitstekende openbaar vervoernetwerk van Lissabon is een hotel met centrale ligging geen must. Wij hebben voor deze selectie dus vooral gelet op fijne faciliteiten. Hier komen ze:

  • Het trendy Selina Secret Garden Lissabon ligt verscholen in de hippe wijk Cais do Sodré met leuke cafeetjes, (vintage) winkeltjes, kunstgalerieën en lunchspots aan de waterkant. Ook vind je er veel leuke restaurants. De kamers van Selina Secret Garden Lissabon zijn modern en in frisse kleuren ingericht én je kunt rekenen op een zwembad. Het hotel annex hostel brengt reizigers graag met elkaar in contact door o.a. yogalessen te organiseren en een gezamenlijke keuken ter beschikking te stellen.
  • H10 Duque de Loule is gevestigd in een prachtig 18e-eeuws pand met typische Portugese details. Maar vergis je niet! Van binnen is het hotel übermodern ingericht. Geniet in hier alle luxe van o.a. een geweldig uitzicht vanaf het dakterras.
  • Met en metrohalte op nog geen vijf minuten lopen én een zwembad op het dakterras heeft Jupiter Lisboa Hotel het beste van twee werelden. Nog meer ontspannen kan in het wellnesscentrum en voor een maaltijd hoef je ’s avonds de deur niet meer uit dankzij het restaurant. Dat wordt een heerlijke stedentrip!
  • Een stijlvolle inrichting én super centrale ligging aan het Rossio-plein. Dat is waar je op kunt rekenen bij My Story Hotel Figueira. Vanaf hier wandel je gemakkelijk naar allerlei bezienswaardigheden en je stapt voor het hotel op tram 28. Het hotel is gevestigd in een authentiek pand versierd met blauw-witte tegeltjes, maar binnen kun je rekenen op alle gemakkelijk van tegenwoordig. In het à la carte restaurant bestel je diverse lokale gerechten.

Bekijk meer van onze favoriete hotels in Lissabon

Meer tips voor een stedentrip in Lissabon

Tot slot; nog een aantal extra Lissabon-tips om echt alles uit jouw stedentrip te halen:

  • Ben je wat minder goed ter been of regent het onverhoopt tijdens jouw stedentrip? Maak dan gebruik van de hop-on-hop-off-bussen die door de stad rijden. Bestel hier alvast je tickets.
  • Verspreid door de stad vind je verschillende tuinen en parken die een fijn rustpunt vormen tijdens jouw stedentrip. Wij tippen Jardim da Cerca da Graça. Dit parkje ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht op de stad. Je kunt er bovendien rekenen op picknickplaatsen, een speeltuin en koffiekiosk.
  • Lissabon beschikt – vanwege de ligging op zeven heuvels – sowieso over mooie uitkijkpunten.
  • Kies je voor een stedentrip van 5 of 6 dagen in Lissabon? Dan heb je vast tijd voor een dagtripje naar het ca. 30 km verderop gelegen Sintra.

Lees meer over Sintra

Zie jij door onze Lissabon-tips een stedentrip helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *