Weekendjes weg voorjaar

Spring is in the air! De leukste weekendjes weg in het voorjaar

Langzaam lijken we de winter achter ons te laten. De weekenden dat je thuis op de bank kroop met een kleedje en een goed boek, kunnen ingeruild worden voor weekendjes op pad. En daar hebben we wel wat suggesties voor. Dit keer lekker dichtbij huis!

Voorjaarsweekendjes in eigen land

Weekendjes weg voorjaar: MaastrichtGood old favorite Maastricht; hoe vaak je ook naar de Limburgse hoofdstad gaat, de stad zal nooit vervelen. En zal je keer op keer verrassen!

Mocht het nu wel je eerste keer zijn, dan zijn er een aantal must see’s en do’s. Breng een bezoek aan de bookstore from heaven in de eeuwenoude Dominicanenkerk. Bekijk de indrukwekkende Sint-Servaasbasiliek van buiten én vanbinnen. Bewonder de oudste stadspoort van Maastricht, de 13e eeuwse Helpoort.

Slenter door de ondergrondse gangen van de mergelgrotten. Ga shoppen in het Stokstaartkwartier of ontdek de hippe winkeltjes in Wyck. Ja, er is genoeg te zien en te doen tijdens een voorjaarsweekendje in Maastricht!

En als je dan toch in de stad van de Bourgondiërs bent, koop ergens een flink stuk vlaai. De beste plek dit te doen, is de Bisschopsmolen. In deze oude en nog werkende watermolen worden nog vlaaien op ambachtelijke wijze gemaakt. Mmmm…

Weekendjes weg voorjaar: Maastricht, Amrath Grand Hotel de l'EmpereurAmrath Grand Hotel de l’Empereur wordt ook wel de ‘grand dame’ van Maastricht genoemd. Dit hotel, gevestigd is in een rijksmonument in Jugendstil, wordt geroemd om haar centrale ligging, comfortabele kamers en verwarmde binnenbad.

Op bezoek bij de zuiderburen

Weekendjes weg voorjaar; MechelenBrussel, Antwerpen, Brugge; het zijn stuk voor stuk populaire Belgische steden. Maar ga dit voorjaar eens voor wat kleinschaliger. Mechelen bijvoorbeeld.

Een aantal jaren geleden combineerde ik een bezoek aan Antwerpen met een bezoek aan Mechelen. Antwerpen is geweldig – je vindt er mooie wijken en kunt goed shoppen – maar stiekem was ik meer onder de indruk van de kleinschaligheid van Mechelen.

Het stadscentrum van Mechelen is compact en daarmee is de Belgische stad uitermate geschikt voor een kort weekendje weg. Heb je één of twee overnachtingen op de planning staan? Zorg dat je dan in elk geval het volgende op de to do lijst hebt staan:

  • Beklim de Sint-Romboutskathedraal voor het mooiste uitzicht over de stad. Bijzonder: de bouw startte al in de 13e eeuw, maar door financiële problemen is de kathedraal nooit helemaal voltooid. Een soort Belgische Sagrada Família.
  • In het Hof van Busleyden, een prachtig paleis, vind je het Stedelijk Museum van Mechelen. Je vindt hier een grote verzameling kunst van Jeroen van Busleyden, die wordt gezien als de beschermheilige van kunstenaars.
  • Doe een rondje langs de kerken! Want daarvan vind je er veel in de binnenstad. De meest bijzondere is de in barokstijl gebouwde Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek. Andere aanraders zijn de St. Janskerk en de Sint Pieter-en-Paulkerk.
  • Bezoek de enige van de twaalf overgebleven stadspoorten van Mechelen, de Brusselpoort.

En als het dan toch lente aan het worden is, maak een boottocht over de Binnendijle. Ook een leuke manier om kennis te maken met de stad. En heb je dorst gekregen van al dat sightseeing? Aan de Grote Markt zijn tal van leuke terrasjes gevestigd. Mocht het nog wat aan de frisse kant zijn, kies dan voor een terras met dekentjes en/of heaters. Belgisch biertje erbij & jouw voorjaarsweekendje Mechelen is compleet!

Weekendje weg voorjaar: Mechelen, Martin's PatershofBijzonder verblijven doe je zeker in Martin’s Patershof. Het kleinschalige hotel is gevestigd in een voormalige kerk in het hart van Mechelen. Jouw kamer kan zomaar mooie glas-in-rood-ramen bevatten!

Een uitstapje naar het oosten

Weekendjes weg voorjaar: MaastrichtOké, we zouden nu direct Berlijn kunnen noemen. En dat is ook de eerste stad waar je aan denkt bij Duitsland. Maar gooi het eens over een andere boeg. Hamburg it is dit voorjaar!

Waarom Hamburg? Deze havenstad is hip & happening! En dat is niet alleen vanwege die gigantische haven met een bijzondere mix van moderne architectuur en oude pakhuizen. Nee, Hamburg biedt meer. Een levendige vismarkt bijvoorbeeld. Lekkere visjes gegarandeerd! Cultuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het grote regeringsgebouw of de St. Nicolaikerk.

Van de oostelijke naar de zuidelijke oever verplaats je je via de Elbtunnel. Dat klinkt misschien als een praktisch ding, maar het is wel echt een highlight van de stad. Simpelweg omdat het tot zo’n 100 jaar geleden de enige mogelijkheid was om je naar de overkant te verplaatsen. Vanaf de zuidelijke kant van de Elbe word je daarnaast getrakteerd op een geweldig uitzicht over de skyline van Hamburg.

Voor een levendig avondje ga je naar de wijk St. Pauli. Je vindt er hippe bars, cafés, restaurants en zelfs casino’s. Als je er al voor diner naartoe gaat, kun je er bij daglicht ook nog eens geweldige street art spotten en winkelen in toffe conceptstores.

Weekendjes weg voorjaar, Park Hyatt HamburgBij Park Hyatt Hamburg ervaar je romantiek en zijn de culturele bezienswaardigheden van de bruisende Duitse stad binnen handbereik. Evenals o.a. een zwembad, restaurant en bar.

Waar wil jij dit voorjaar graag een weekendje heen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *