Leukste markten Algarve

Meet the locals! De leukste markten van de Algarve

Kennismaken met een lokale cultuur is – als je het ons vraagt – een van de leukste aspecten aan een vakantie. Dit kan prima door bijvoorbeeld lokale markten te bezoeken. Leer regionale specialiteiten en ambachten kennen en schroom niet om een gesprek aan te gaan met een van de marktkoopmannen.

Ga jij binnenkort naar de Algarve? De Zuid-Portugese regio kent niet alleen enorm veel stranden, baaitjes, rotspartijen en leuke badplaatsen; het herbergt ook talloze gezellige markten waar je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met de lokale cultuur. We zetten onze favorieten op een rij.

Op vakantie naar de Algarve?Bekijk ons aanbod

Levensmiddelen shoppen in Loulé

Het zijn niet de toeristenmarkten waar de locals rondlopen; deze vind je vooral op de markten waar zij zelf hun inkopen doen voor het diner. Zo kun je elke zaterdag terecht op de levensmiddelen markt in Loulé, welke plaatsvindt in een oud gebouw in semi-Arabische stijl.

De markt is een drukte van jewelste; alsof het hele dorp is uitgelopen om verse sardientjes, geit of zeeduivel in te slaan voor het diner. Of gedroogde vijgen gevuld met amandelen, een van de specialiteiten van de regio.

Maar die drukte deert niet, sterker nog; het is juist deze drukte die de markt zo geweldig maakt. Neem plaats bij een van de eettentjes, bestel wat te drinken en geniet van alle geuren, maar ook van de geluiden. Oh, en als je zelf gaat shoppen; neem vooral wat lokale honing of qua piri-piri (Portugese pepers) mee. Zo kun je thuis nog nagenieten met de smaak van Portugal!

Ben je meer een liefhebber van kleding, tassen en zonnebrillen? Even buiten Loulé vindt elke zaterdag een zigeunermarkt plaats. Je kunt deze twee markten eenvoudig combineren.

Een bezoek aan Loulé kun je prima combineren met een zonvakantie in Albufeira. De plaats ligt landinwaarts op ca. een half uur rijden. De markt duurt van 07.00 tot rond het middaguur.
Leukste markten Algarve: Loule

Tradities en ambachten in het Monchique gebergte

Verblijf jij een tweede óf vierde zondag van de maand in de Algarve? Reis dan zeker even af naar het plaatsje Largo dos Choroes in het Monchique gebergte. Vanaf Lagos en Carvoeiro is het ongeveer 30-40 minuten rijden, maar het is de rit meer dan waard.

Je vindt er op deze dagen namelijk de Feira da Terra, wat eerlijke grond betekent. Op deze markt staan regionale ambachten en producten centraal. Geniet van verse worsten en hammen van Portugese slager of – lekker voor zoetekauwen! – maak kennis met amandeltaartjes en lokale honing. Teveel geshopt? Koop een met de hand gevlochten mand, die in overvloed worden verkocht op de markt.

Markten Algarve: Hotel Dom Manuel I Residence, LagosCombineer een bezoek aan de markt met een verblijf in Lagos, een van de mooiste steden in de Algarve. Favoriet onder onze vakantiegangers is hier Hotel Dom Manuel I Residence, een kleinschalig boutique hotel met Portugese charme.

Leukste markten Algarve

Vintage & antiek in Ferragudo

Van een heel andere orde zijn de vlooienmarkten die de Algarve herbergt. Favoriet is die in Ferragudo. Met name om de locatie; het ligt aan de kade van het vissersdorp.

Elke tweede zondag van de maand lopen locals en toeristen uit om op zoek te gaan naar de beste tweedehands koopjes. Je vindt er schilderijen, zilverwerk, kistjes, borden, Portugese tegeltjes, tafelkleden en boeken. Neem de tijd voor de onderhandeling en zorg dat je niet wordt afgezet, maar noem ook geen disrespectvol gedrag naar de verkoper. Dan loopt het op niets uit!

Moe van het onderhandelen óf het sjouwen? Aan het gezellige dorpsplein kun je onder het genot van een bica (kopje koffie) even bijkomen en je opladen voor een nieuwe wandeling. Dit keer niet langs de kraampjes, maar door de mooie smalle straatjes van het oude Ferragudo.

Leukste markten Algarve: NH Marina Portimao ResortFerragudo ligt op een steenworp afstand van Portimao en Praia da Rocha. Ons favoriete hotel in deze laatste badplaats is NH Marina Portimao Resort. Dit luxe hotel heeft alles in huis voor een ontspannen zonvakantie.

Verse vis in Olhão

Als de Zuid-Portugese regio ergens om bekend staat, dan is het wel vis. Je kunt in elk restaurant de meest uiteenlopende soorten vis bestellen. Maar als je echt meer over vis wilt leren, bezoek dan een plaatselijke vismarkt.

Zo vind je in Olhão de grootste vismarkt van de regio. Visserij speelt een grote rol in de geschiedenis van het plaatsje. Het is dus niet verrassend dat je hier de lekkerste visgerechten en zeevruchten van de hele Algarve kunt vinden. En in augustus is het helemaal feest tijdens het Jaarlijkse Schaaldierenfestival. Verblijf je niet in deze maand in Portugal? Het hele jaar door kun je terecht op de vismarkt.

Uniek alleen al is hoe de vis op de markt komt. Zodra de vissersboten aanmeren bij de afslag gaat er een luide sirene. Vanaf de kade springen mensen naar voren om hun hulp aan te bieden en de vis van de boten te laden en onder te brengen in een van de twee grote rode loodsen op het terrein. Eén van de loodsen is namelijk bestemd voor vis, in de andere loods vind je groenten, fruit, kaas en olijven

Wandelend door de paden zal je je verbazen over de variëteit aan vis. Je zal bekende vissoorten, zoals sardientjes en kabeljauw aantreffen, maar er zullen ook regelmatig grote vraagtekens boven je hoofd verschijnen. Helemaal omdat je uit de Portugese benaming ook niet helemaal wijs zal worden. Vraag gerust aan de verkoper welke soorten vis hij heeft liggen. En heb je een vriendelijke verkoper dan doet hij ook even zijn fileer-kunsten voor. Wel goed onthouden voor thuis!

Als je in een hotel verblijft, zit een vers visje meenemen om zelf te bereiden er niet in. Gelukkig vind je rondom de rode gebouwen een aantal tentjes waar je (met uitzicht op zee!) kunt genieten van verse vis. Als het goed is, weet je inmiddels wat je moet bestellen.

Ga in de ochtend naar de markt en maak na je lunch met verse vis een boottocht naar een van de eilandjes voor de kust. Op Amona en Culatra vind je bijvoorbeeld mooie stranden. Een andere optie is om de visserswijken in het oude deel van de stad te bezoeken.
Leukste markten Algarve: Olhao

Meer markten afstruinen tijdens je vakantie in de Algarve? Neem een kijkje op Algarve Daily News.

Fotografie: travelfoto | Shutterstock.com (Loulé)

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *