Wat te doen op Rhodos

Wat te doen op Rhodos? De ultieme checklist

Rhodos is – na Kreta en Kos – het populairste Griekse eiland onder Nederlandse vakantiegangers. Dit dankt het niet alleen aan de typisch Griekse vakantiesfeer, maar ook aan de veelzijdigheid. Want wat is er veel te doen op Rhodos! Kijk je mee?

Rhodos in een vogelvlucht

Kies je voor een vakantie op Rhodos dan profiteer je direct van een paar voordelen. Zo heb je o.a. een korte vluchtduur voor de boeg en heb je de keuze uit een groot aanbod hotels direct aan het strand. In elke prijscategorie.

En dan de veelzijdigheid! Rhodos heeft een oppervlakte van bijna 1.400 km² en is hiermee één van de grootste Griekse eilanden. Op deze oppervlakte komen strand, cultuur én natuur samen. Dit maakt dat er ook eindeloos veel te doen is op Rhodos. We zetten de must do’s voor je op een rij!

Snuif cultuur in Rhodos-Stad

Wat te doen op Rhodos: oude centrum Rhodos-StadHet culturele hoogtepunt van Rhodos is zonder twijfel Rhodos-Stad, de hoofdstad in het noorden van het eiland. De binnenstad, die omheind wordt door prachtige stadsmuren, is meer dan 2.400 jaar oud. Een middeleeuws pareltje!

Binnen de 4 km lange stadsmuren vind je een verzameling van smalle steegjes vol winkeltjes, restaurants, bars én bezienswaardigheden. Breng een bezoek aan de Ridderstraat, waar je o.a. het Paleis van de Grootmeesters vindt. Sla ook zeker de levendige Mandráki haven niet over.

Rhodos Horizon City, GriekenlandVerblijven in Rhodos-Stad? Rhodos Horizon City ligt op slechts een steenworp afstand van het strand en praktisch in het historische centrum. Dit adults only hotel biedt een stijlvolle inrichting én een zwembad.

Ga vlinders spotten in de Vlindervallei

Wat te doen op Rhodos; vlindervalleiGa jij in juni, juli of augustus naar Rhodos? Breng dan zeker een bezoek aan de Vlindervallei van Rhodos. In dit natuurgebied (ook wel Petaloudes genoemd) kun je een lange wandeling maken langs beekjes en watervalletjes en over wandelpaden en bruggetjes.

Trek goede schoenen aan, want het is niet overal even egaal en er zijn veel trappetjes. Het mag wat zwaar klinken, maar dat ben je direct vergeten als de eerste vlinders om je heen cirkelen.

Oh en ga vroeg op pad, dan is het nog koel en rustig. Je hebt dan tevens uitgebreid de tijd om de klim te maken naar het hoger gelegen Kalópetra klooster, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

Filoxenia Hotel Tholos, RhodosDe Vlindervallei ligt op ca. 10 minuten rijden van Theologos. Hier kun je verblijven in Filoxenia Hotel Tholos, een charmant en kleinschalig hotel omgeven door groen. Plons in het zwembad en geniet van de Griekse gastvrijheid.

Bezoek het witte dorpje Lindos

Wat te doen op Rhodos, LindosTijd voor het derde hoogtepunt van Rhodos; Lindos. Dit stadje aan de oostkust aan het Griekse eiland is een doolhof van autovrije straatjes vol witte huisjes.

Daar dankt het direct ook haar bijnaam Het witte stadje van Rhodos aan. In de witte huisjes vind je toeristenwinkeltjes en tavernes.

Voor het mooiste uitzicht over dit witte pareltje maak je de klim naar de hoger gelegen Akropolis van Lindos. Je moet zo’n 500 treden trotseren om één van de best bewaarde Griekse tempels te bereiken.

It’s worth it! Maar doe het wel in de ochtend of aan het einde van de middag, als het nog relatief koel is.

Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, RhodosVerblijven in Lindos? Als je op zoek bent naar een luxe adults only hotel is Lindos Blu Luxury Hotel & Suites een aanrader. Neem een verkoelende duik in het infinity zwembad en geniet van het prachtige uitzicht.

Bezoek romantisch Epta Piges

Wat te doen op Rhodos: Epta PigesIn het binnenland van Rhodos vind je een bijzonder mooi natuurgebied. Epta Piges (ofwel de Zeven Bronnen) is misschien wel een van de meest romantische plekken van het eiland.

Het is koel, bosrijk en schaduwrijk én zoals de naam al doet vermoeden, beschikt de groene kloof over zeven bronnen. En stromende beekjes die zelfs hoogzomer niet droogstaan. Het is ook om deze reden dat dit water vroeger werd gebruikt om de inwoners van Kolymbia te voorzien van water.

Het gebied beschikt over een stenen tunnel, die voor mensen met claustrofobie zeker geen aanrader is, maar wel voor daredevils. De tunnel is slechts 75 cm breed en als je langer bent dan 1,70 m kan je niet rechtop staan. Je staat tot je enkels in het water en het is er pikdonker. Een flinke uitdaging! (maar je kan ook buiten de tunnel omlopen hoor)

Anavadia Hotel, RhodosRust & relaxen; daar draait jouw vakantie bij Anavadia Hotel om. Wissel dagen aan het zwembad af met dagtripjes naar o.a. de Zeven Bronnen. Die bevinden zich op slechts 10 minuten rijden van het hotel.

Maak een boottocht naar buureiland Symi

Wat te doen op Rhodos: SymiWord jij blij van een dagje varen? Vanuit de haven van Rhodos-Stad kun je op de boot stappen naar buureiland Symi. Dit eiland staat bekend als een van de meest schilderachtige stukjes van Griekenland. Per boot kom je aan in Symi-Stad.

Symi-Stad kun je grofweg in twee stukken delen; je komt aan in Gialos, het stadsdeel aan de haven. Dit deel van de stad is het meest levendig en wordt gekenmerkt door restaurants, tavernes en winkeltjes. Het hoger gelegen deel is wat rustiger. Slenter door de kleurrijke straatjes en laat je verrassen!

Voor wie meer wil zien dan Symi-Stad biedt het binnenland mogelijkheden. Je vindt er diverse prachtige valleien. En de kust? Die wordt gekenmerkt door steile, rotsachtige hellingen.

Lees alles over Symi

Wat je nog meer kunt doen op Rhodos

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Rhodos? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Aan de westkust van Rhodos vind je de ruïnes van een van de drie oude Dorische steden die het eiland herbergt. Kamiros, dat ontdekt werd in de tweede helft van de 19e eeuw, stamt vermoedelijk uit de 5e of 6e eeuw V. Chr. In de oude stad, die amfitheater-gewijs is opgebouwd, vind je ruïnes van o.a. de Tempel van Athena-Kamirada, de Dorische Tempel, de Agora en de zuilen van een Atrium-huis.
  • Het bergdorpje Empona staat bekend om de kleine wijnhuizen en lokale wijnboeren. Dit is dé plek voor een wijnproeverij.
  • Niet alleen het Klooster van Tsambika is mooi, maar ook de weg ernaar toe en de locatie zijn dat. Het Klooster ligt op de top van een steile rots, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het zandstrand. Houd er rekening mee dat je het laatste deel te voet moet afleggen.
  • Ging je eigenlijk voor zon & strand naar Rhodos? Stranden vind je te over op het Griekse eiland. Huur een auto en ‘hop’ van strand naar strand.
  • Met kinderen is een bezoekje aan Rhodes Aquarium een aanrader. Het is een relatief klein zeeaquarium, maar wel een bijzondere; het huisvest een centrum waar men onderzoek doet naar leven in de Middellandse Zee. Bijzonder is de schelpengrot. Spot hier pijlstaartroggen, schildpadden, murenen en octopussen.

Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen op Rhodos?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Wat te doen op Rhodos? De ultieme checklist

  1. Hallo Laura,

    Graag wil ik je attanderen op het Rhodes Toymuseum, een speelgoedmuseum, gelegen in de buurt van Archipoli, nabij de zeven bronnen.
    Je vindt er een prachtige expositie met overwegend in Griekenland geproduceerd speelgoed, heel veel interactieve spellen, en een gameroom met vintage videogames en flipperkasten. Ook is er een treinbaan, kunnen kinderen een schattenjacht doen en knutselen. Leuk voor alle leeftijden, en volgens mij zeker iets voor een pagina over Rhodos met kinderen!
    Als je meer info/foto’s wilt, laat het maar weten. Succes met de pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *