Badplaatsen Gambia

Where to stay? De leukste badplaatsen in Gambia

Zeggen we Salou, dan gaat er een lichtje branden. Hetzelfde geldt voor Málaga. Maar de badplaatsen in Gambia doen qua naam geen belletje rinkelen. Hoe weet je nu of je in Kololi, Kotu, Bijilo of Banjul moet verblijven? We zetten de badplaatsen in het Afrikaanse land op een rij.

The Smiling Coast of Africa, het is niet zonder reden dat Gambia deze bijnaam heeft. In welk van de badplaatsen je ook verblijft, de bewoners ontvangen je steevast met een dikke glimlach en open armen. Tel daarbij de mooie hotels en tropische stranden op en het ontspannen vakantieplaatje is compleet. Nu alleen nog kiezen waar je wilt verblijven!

Heb jij al een vakantie in Gambia geboekt? No worries! Al deze plaatsen liggen binnen ca. een half uur rijden afstand. Dit betekent dat je ze allemaal in één vakantie kunt bezoeken.

Kololi

Badplaatsen Gambia: KololiMet dank aan het toerisme is Kololi, gelegen aan de westkust van Gambia, één van de meest bezochte plaatsen van het land. Sfeervolle marktjes gaan hier hand in hand met het land zandstrand vol kleurrijke strandtentjes. Omdat de locals ’s ochtends vroeg op pad gaan met hun vissersbootjes, kun je er tijdens de lunch of het diner genieten van verse vis. Verser dan vers!

Kololi is niet groot. Sterker nog; het centrum is welgeteld één straat, de Senegambia Strip. En de naam de Strip is niet voor niets gekozen. Net als in Las Vegas en Albufeira is deze straat volledig gevuld met nachtclubs, restaurants, cafés en zelfs een casino. En aan de Strip vind je ook nog eens de gezellige Senegambia Craft Market. De plek om souvenirs te scoren!

Badplaatsen Gambia: Kololi, Djembe Beach ResortDjembe Beach Resort ligt direct aan het fraaie zandstrand en op een steenworp afstand van het centrum. Luxe vind je er in de vorm van o.a. een infinity pool, riante kamers en wellnessfaciliteiten. En wat dacht je van een diner op het strand?

Kotu

Even ten noorden van Kololi vind je Kotu. Het is hier allemaal net wat gemoedelijker en kleinschaliger. Het zandstrand Kombo Beach – prachtig door de vele palmbomen die het strand omzomen – is óók populair bij de locals, waardoor je direct kennis maakt met de typisch Gambiaanse gastvrijheid. Je snapt meteen waar Gambia de bijnaam The Smiling Coast of Africa aan te danken heeft!

Actieve vakantiegangers zijn aan het goede adres in Kotu; de omgeving leent zich voornamelijk voor wandelen. Je vindt er groene rijstvelden en in de jungle kan je haast oneindig vogels spotten. En sta ook niet verbaasd te kijken als je een varaan tegen het lijft loopt! Vraag je je tijdens het wandelen af waar die plastic flessen aan de palmbomen voor zijn? Op deze manier wordt de befaamde palmwijn afgetapt. Zoet, maar oh zo lekker!

De stranden in de omgeving lenen zich prima voor actievelingen die van watersporten houden. Met dank aan de wind zijn er vaak ‘goede golven’, aldus de plaatselijke surfers. Gewoon chillen aan het strand? Ligbedjes genoeg voor de volwassenen en eindeloos veel zand voor de kinderen om kastelen mee te bouwen. Het strand loopt overigens langzaam af in zee, ook erg fijn met kinderen.

Badplaatsen Gambia: Kotu, Kombo Beach HotelEen populair en levendig hotel met een breed scala aan faciliteiten, een uitstekende keuken, uitgebreide entertainment en echte Gambiaanse gastvrijheid: dit alles vind je in Kombo Beach Hotel. Direct aan het strand!

Bijilo

Oók in Bijilo kun je kennismaken met de gastvrije Afrikaanse bevolking, prachtige stranden en lokale cultuur. Toerisme is er wel minder sterk aanwezig dan in Kololi Beach en Kotu Beach. Het is er daardoor minder levendig, maar het heeft – naast het strand – wel één grote troef; Bijilo Forest Park Nature Reserve.

Dit park staat bekend om de immense populatie aan vogels, maar ook zeker door de aanwezigheid van aapjes. Het park heeft niet voor niets de bijnaam Monkey Town. Je kunt een excursie boeken via het hotel of de touroperator, maar handiger is het om zelfstandig naar het park te reizen (wat veelal lopend kan) en daar een gids in te huren. Deze weet je vaak veel meer leuke feitjes te vertellen én het is doorgaans goedkoper.

Wil je naast strand en natuur ook levendigheid? Kololi is op loopafstand te vinden. Je staat binnen no time tussen de locals aan de Senegambia Strip.

Badplaatsen Gambia: Bijilo, Coco Ocean Resort & SpaZen naar huis terugkeren, dat is het motto bij Coco Ocean Resort & Spa! En dit gaat je zeker lukken met dank aan de wellnessfaciliteiten en meerdere restaurants en zwembaden. Extra fijn: het hotel ligt direct aan het strand.

Banjul

Badplaatsen Gambia, BanjulWaar in de vorige badplaatsen strand overheerst, vind je in Banjul vooral cultuur. In de ietwat slaperige hoofdstad sloffen mensen over straat en rijden auto’s in een rustig tempo. Je zou je – op het eerste gezicht – haast afvragen of hier wel wat te beleven valt.

Ja! Breng maar eens een bezoekje aan de Albert Market, een op-en-top Afrikaanse markt. Een wirwar van steegjes herbergt talloze kraampjes met uiteenlopende waren. Van merkhorloges (die uiteraard nepper dan nep zijn) tot rauw vlees en fruit. Gewoon allemaal naast elkaar.

Cultuur biedt de hoofdstad – die tevens de kleinste hoofdstad van heel Afrika is – daarnaast in enkele bezienswaardigheden, waaronder de triomfboog Arch 22, het Nationale Museum van Gambia en de twee grootste moskeeën van het land.

In welk van bovenstaande badplaatsen in Gambia wil jij graag verblijven of een dagje doorbrengen tijdens jouw reeds geboekte vakantie?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *