Highlights Lesbos

8x zien! Dé highlights van Lesbos

Hoewel Lesbos één van de grootste Griekse eilanden is, is het zeker niet het meest toeristische eiland. Stille, authentieke dorpjes worden afgewisseld met een rauwe kustlijn en prachtige natuur. Tijd om de highlights op een rij te zetten, zodat jij het maximale uit je vakantie kunt halen!

Lesbos in een vogelvlucht

Highlights LesbosLesbos is onderdeel van de Noord-Egeïsche eilanden, waartoe ook het eiland Samos behoort. Met een oppervlakte van ruim 1.600 km² is Lesbos een van de grootste Griekse eilanden. Het is ontstaan uit twee, nu niet meer actieve vulkanen. De oorspronkelijke vulkaankegels zijn gezonken en zorgen voor twee baaien die het eiland typeren. De grootste baai, de Golf van Kallonis, is maar liefst 20 bij 8 km en in het zuidoosten vind je een baai van 10 bij 5 km, de Golf van Gera.

Lesbos kent een afwisselend landschap; het noorden is kaal en droog, maar het zuiden is dichtbebost. Je vindt hier meer dan 11 miljoen olijfbomen! Het herbergt daarnaast mooie stranden en dat komt goed uit, want op het eiland heerst een mediterraan klimaat. In de zomer kan het zomaar warmer dan 30 °C worden.

1. Molyvos, het kloppende hart van Lesbos

Molyvos (ook wel bekend als Mithymna) is een van de grootste plaatsen van het eiland is. Verwacht echter geen échte stad; Molyvos voelt aan als het dorp en dat is dan ook direct de charme van deze bijzondere plaats.

Het wordt gekenmerkt door straten vol oude klinkertjes (check vooral de hoofdstraat), witgepleisterde huisjes, oude Griekse kerkjes, gezellige terrasjes en een klein haventje. Mocht je geïnteresseerd zijn in cultuur, breng dan een bezoek aan een van de vele musea die de stad rijk is (zoals het Byzantijns Museum) of neem een kijkje bij de overblijfselen van het kasteel van Molyvos.

Delfinia Hotel & Bungalows, Lesbos highlightsIn een van de eerste hotels op Lesbos, Delfinia Hotel & Bungalows, verblijf je in alle rust, maar met het strand en het centrum van Molyvos op loopafstand. Je beschikt over een zwembad, ruime kamer of bungalow en diverse sportfaciliteiten.

2. Pittoresk Agiasos

Highlights Lesbos: AgiasosNog meer Griekse sfeer vind je in het pittoreske dorpje Agiasos, dat op ca. 25 km ten westen van Mytilini ligt. Het authentieke dorpje, waar je nog kennis kunt maken met lokale tradities, is gebouwd tegen de helling van de Olympus berg.

In het centrum vind je dé bezienswaardigheid van het dorp, de Panagia Agiasos. Deze kerk dateert uit 1170 en was hiermee een van de eerste gebouwen in het dorpje. De woningen zijn er langzaam omheen gebouwd en zo is het dorpje ontstaan. Rondom de kerk en in de smalle straatjes vind je winkeltjes vol handwerk.

Agiasos is bijna het hele jaar door een oase van rust. Alleen tijdens carnaval lijkt het stadje opeens een andere kant te kennen. Het publiek wordt dan toegesproken door een volksdichter op een geestige en satirische manier en het gelach is haast buiten het dorpje te horen. Bijzonder om mee te maken!

3. Het versteende woud van Lesbos

Bijzonder; op de hele aardbol zijn er maar twee versteende wouden te vinden en één daarvan ligt op Lesbos. Het is hiermee het enige versteende woud van Europa. Neem zeker een kijkje in dit bijzondere gebied (tussen de dorpen Esessons, Antissa en Sigri).

Je vindt er boomstammen van sequoia’s, die door een vulkaanuitbarsting (zo’n 15 tot 20 miljoen jaar geleden!) zijn bedekt met lava. Hierdoor ze zijn versteend en vervolgens door erosie blootgelegd. Sommige boomstammen zijn wel 22 meter lang en in sommige gevallen staan ze ook nog eens compleet met wortels en al overeind.

Je kunt het gebied verkennen door smalle paadjes en uitgezette wandelroutes te volgen. Wil je meer weten over het proces van de verstening? Neem dan een kijkje in Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest in Sigri.

4. Met je voeten in het zand aan Vatera Beach

Lesbos kent flink wat stranden, maar we moeten er wel bij zeggen dat dit vooral kiezelstranden zijn. Een van de uitzonderingen daarop is Vatera, in het zuiden van het eiland.

Je vindt hier een 7 km lang zandstrand, dat langzaam in zee afloopt én bekroond is met een Blauwe Vlag. Dit betekent dat het er schoon en veilig is. Niet verrassend dus dat veel gezinnen de weg naar deze badplaats weten te vinden.

5. Vulkanisch Petra

Highlights Lesbos: PetraIn het noorden van Lesbos, omgeven door olijfbomen, cipressen, eiken en pijnbomen, vind je het bijzondere dorpje Petra. Waarom dit dorpje zo bijzonder is? Het plaatsje dankt haar naam aan de vulkanische rots in het midden van het dorp. Want wist je dat Petra het Griekse woord is voor steen?

Op deze steile rots staat het kerkje Panagia Glykofilousa. Het is even een klim naar het kerkje, maar het is zeker de moeite waard. Je wordt daarnaast beloond met een prachtig uitzicht over Petra, waardoor je meteen een goed zicht krijgt over het dorp.

Petra beschikt – naast de rots en het kerkje – over een prachtig zandstrand, diverse bars én gezellige tavernes. Vanaf de haven, die net buiten het centrum ligt, kun je dagtrips maken in de omgeving of langs de kust.

6. Authentiek Skala Kalloni

Voor een strandvakantie zit je goed in het authentieke Griekse vissersdorpje Skala Kalloni. Je vindt hier namelijk een fijn strand, dat langzaam afloopt in zee. Ideaal voor kinderen! Schuif na een dagje zonnen aan in een van de vele goede tavernes aan de rand van het strand en geniet van een vers visje. Want als je ergens lekkere vis kunt eten, is het wel op Lesbos! Skala Kalloni staat in het bijzonder bekend om de lekkere sardientjes.

Appartementen Arisvi, highlights LesbosAppartementen Arisvi wordt gerund door een Griekse familie. Gastvrijheid staat bij hen voorop! Daarnaast kun je rekenen op het strand voor de deur en een fijne prijs. Dat wordt een heerlijke vakantie onder de Griekse zon!

7. Warmwaterbronnen Polichnitos

Een dagje ultiem relaxen? Op ca. 2 km ten zuidoosten van het kleine plaatsje Polichnitos vind je warmwaterbronnen. Er komt hier water uit de grond met een temperatuur tussen de 76 en 91 °C. Eenmaal afgekoeld kun je tegen een kleine vergoeding plaatsnemen in een bad van ca. 43 °C. Dat wordt genieten!

8. Flamingo’s aan de Golf van Kalloni

Met meer dan 300 soorten is Lesbos een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Je vindt er zelfs pelikanen en flamingo’s! Met name de flamingo’s zijn super mooi om in het wild te zien. Je vindt ze in de Golf van Kalloni, ten zuidoosten van het dorp Kalloni. Hier vind je witte zoutpannen waar de flamingo’s samen met witte reigers en ooievaars leven. Vroeg in de ochtend heb je de grootste kans om deze bijzondere vogels te spotten.

Enthousiast geworden over veelzijdig Lesbos? Bekijk snel ons volledige aanbod. Laat je even weten hoe het was?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “8x zien! Dé highlights van Lesbos

  1. Geweldig omschreven Laura, maar Petra is voor ons een tweede thuis geworden dankzij Maria van app. Anna Maria geweldige uitbaatster staat voor iedereen klaar is een grandioze kokkin gastvrouw etc. etc. te veel om op te noemen.
    Hopen er nog vaak terug te komen. Om te genieten.
    Eerlijk is eerlijk maar Maria verdient het om in het zonnetje gezet te worden.
    Laura, best de moeite waard een bezoekje te brengen.

  2. In september voor de10de keer naar Lesvos.4x Eftalou, 5x molivos en nu de 1ste keer Petra voor 3 weken.
    Super eiland.
    Deze text is geschreven vanuit Zakyntos.
    Yamas.

  3. Ik ga voor de tweede maal naar Lesbos.
    Fantastisch. Heerlijk om daar vakantie te vieren. De verhalen kloppen.
    Dus wederom zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *