Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria, hoofdstad

Vegueta, een flinke dosis cultuur in de hoofdstad van Gran Canaria

Denk jij bij Gran Canaria aan zon, zee, strand, luxe hotels en je buikje rond eten? En heb je geen enkele associatie met cultuur? Stap in een huurauto of boek een excursie. Cultuur ligt namelijk wél op je te wachten; in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. En dan in het bijzonder in de historische wijk Vegueta.

Las Palmas de Gran Canaria: de hoofdstad in een notendop

Las Palmas de Gran Canaria – in de volksmond vaak Las Palmas genoemd – is de noordelijk gelegen hoofdstad van het eiland Gran Canaria. Het oudste deel van de stad is Vegueta. De geschiedenis van deze wijk gaat terug tot in de 15e eeuw, de tijd waarin de Canarische Eilanden veroverd werden door Spaanse kolonisten.

In 1478 werd – na een lange en bloederige strijd, het grootste deel van de lokale bevolking overleefde het niet – de (militaire) nederzetting Real de Las Palmas gesticht. Het was niet veel later dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Cristoffel Columbus tijdens zijn zoektocht naar Amerika een tussenstop maakte in Las Palmas de Gran Canaria. Sporen van zijn bezoek zijn terug te vinden in de wijk Vegueta.

Op vakantie naar Las Palmas de Gran Canaria?Bekijk ons aanbod

De hoofdstad & haar wijken

Las Palmas de Gran Canaria kent geen echt centrum, maar als je het de inwoners zou vragen, zouden ze de wijken Triana en Vegueta als het hart van de stad aanwijzen.

Triana was jarenlang een handelswijk, maar werd uiteindelijk ‘overgenomen’ door studenten. Je vindt er brede straten met mooie herenhuizen, de gezellige winkelstraat Calle Mayor de Triana en het drukke plein Parque San Telmo. Tot de 17e eeuw werd de wijk omringd door de stadsmuur, die de grens van de hoofdstad aangaf.

In Vegueta neem je een duik in de geschiedenis van Gran Canaria. Dit stadsdeel ademt één en al cultuur! Je leert er meer over Columbus, hebt een fantastisch uitzicht vanaf de kathedraal en proeft tapas in lokale tentjes. Oude huizen – nog gebouwd door Spaanse veroveraars – sieren het straatbeeld.

Wat ons betreft is dit zonder twijfel de leukste wijk van Las Palmas de Gran Canaria en eigenlijk heel het eiland. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria, hoofdstad
Vanaf de kathedraal in het oude centrum van Las Palmas de Gran Canaria heb je een geweldig uitzicht over Vegueta

Een kijkje bij de Santa Ana-kathedraal

Eigenlijk willen we je helemaal geen checklist meegeven, Vegueta ontdek je het best door op de gok straatjes en steegjes in te slaan. Maar vooruit; er zijn wel een paar bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Eén van de bekendste must-sees in Vegueta is de uit basaltsteen opgetrokken Santa Ana-kathedraal. De Spaanse kolonisten – die deze kathedraal als eerste niet-militaire gebouw lieten bouwen na de verovering van Gran Canaria – namen bijna vier eeuwen de tijd om de vrij sobere kerk te voltooien.

In die vier eeuwen bemoeiden diverse architecten en kunstenaars zich met het bouwwerk. Het resultaat: een mengelmoes van gotische elementen, details uit de renaissance en een vleugje neoclassisme.

Je kunt met een lift – en de trap is overigens ook prima te doen – naar het dakterras van de kathedraal. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Vegueta en de rest van de stad. Vergeet ook niet nog een stukje omhoog te lopen via de wenteltrap; je komt dan uit onder de klokken. Vingers in je oren op het hele uur!

Boutique Hotel Cordial La Nina de Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria Boutique Hotel Cordial La Nina de Vegueta is een adults only boutique hotel op enkele stappen van de kathedraal. Vanaf het zwembad op het dakterras kijk je uit op de klokkentorens. En de inrichting? Je waant je even terug in de koloniale tijd.
Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria, kathedraal
Santa Ana-kathedraal, een van de mooiste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Gran Canaria

Meer bezienswaardigheden in Vegueta

De Santa Ana-kathedraal is zéker niet de enige bezienswaardigheid in Vegueta. We hebben toch stiekem een kleine checklist voor je:

  • Ga na een bezoek aan de kathedraal door naar Plaza Santa Ana, het centrale plein direct naast de kathedraal. Het plein wordt bewaakt door bronzen verdino’s, Canarische honden en omgeven door prachtige gebouwen als het 17e-eeuwse Palacio Regental en Casas Constistoriales.
  • Met een bezoek aan Museo Casa de Colón neem je een duik in het verleden van Columbus. Het museum bestaat uit drie gebouwen uit de 15e eeuw en herbergt een museum over de geschiedenis van de ontdekkingsreiziger. Waarom dit gebouw? Hij kreeg hier van de eerste gouverneurs onderdak tijdens zijn expedities.
  • Als je fan bent van musea loop dan ook even binnen in het kleinere Museo Canario. Al sinds 1879 krijg je hier een goede indruk van hoe de inwoners hier leefden voordat de Spaanse bezetters het eiland overnamen.
  • Wat ons betreft mag je ook Mercado de Vegueta niet overslaan. De markt bestaat al sinds 1787 (!) en is sinds 1858 overdekt. Je vindt er verse levenswaren, waaronder lokale lekkernijen. Houd er wel rekening mee dat deze markt op maandagen gesloten is.
Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria, bezienswaardigheden
Cultuur snuiven op Gran Canaria? Vegueta is door haar prachtige gebouwen echt een aanrader!

Cultuur & strand combineren

Wat misschien nog wel het allerleukste aan Las Palmas de Gran Canaria: je combineert cultuur in Vegueta eenvoudig met strand. In het noorden van de hoofdstad, op ca. 5 km van de historische wijk vind je misschien wel het gezelligste strand van het eiland.

Het 3 km lange Las Canteras – dat niet eens het enige strand van de stad is – heeft sinds 1989 het Blauwe Vlag-keurmerk. Dit betekent dat het strand veilig en schoon is. En je vindt er alle faciliteiten voor een ontspannen dag onder de Spaanse zon: de strandboulevard is gevuld met terrasjes, ijssalons, bars, discotheken en restaurants.

Aan restaurants overigens ook geen gebrek aan de jachthaven van Las Palmas, Muelle Deportivo. Hier vind je een gastronomisch aanbod waar elke lekkerbek blij van wordt. Vanaf de terrassen kijk je uit op de (veelal luxe) aangemeerde jachten. ’s Avonds bruist het er van de activiteiten.

Bull Hotel Reina Isabel & Spa, Las Palmas de Gran CanariaBull Hotel Reina Isabel & Spa ligt aan Las Canteras én biedt levendigheid doordat er tal van restaurants en uitgaansgelegenheden in de omgeving te vinden zijn. Even relaxen? Het hotel beschikt over een dakterras met zwembad.
Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria, strand
Het strand van Las Palmas de Gran Canaria is goed voor eindeloos veel zonplezier

Uitgaan in Las Palmas de Gran Canaria

Hoewel Playa del Inglés, de populaire badplaats in het zuiden van het eiland, bekend staat om het bruisende uitgaansleven scoort ook Las Palmas de Gran Canaria niet slecht op dit punt.

Je vindt uitgaansgelegenheden aan het strand en in de haven, maar als je het ons vraagt is Vegueta ook hiervoor de leukste plek. In de omgeving van de kathedraal vind je meerdere uitgaansstraten, waaronder Mendizábel. En als je doorwandelt naar Triana heb je een nog groter aanbod.

Verblijven in de hoofdstad of een dagtripje?

De meeste van onze vakantiegangers kiezen ervoor om in een van de badplaatsen in het zonnige zuiden ter verblijven en vanaf daar een dagtripje te maken. Erg lang rijden is het ook niet; naar Playa del Inglés ben je ca. 45 minuten onderweg en Puerto Rico bereik je in ca. een uurtje.

Liever wel in Las Palmas de Gran Canaria verblijven? Dan hebben we nog wat bonus-hoteltips voor je:

  • De koloniale charme die Vegueta zo bijzonder maakt, trek je door in je hotel als je kiest voor Veintiuno Emblematic Hotels. Dit adults only hotel biedt een zwembad op het dakterras met een ge-wel-dig uitzicht op de kathedraal.
  • Design Plus Bex Hotel is een modern stadshotel in het nieuwe deel van Las Palmas de Gran Canaria. Vanaf het kleurrijke dakterras heb een schitterend uitzicht. Winkels, bars, restaurants én het strand liggen op loopafstand.
  • Santa Catalina a Royal Hideaway Hotel werd geopend in 1890 en is sindsdien meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste hotel van het eiland. Het statige hotel doet dankzij haar torentjes, houten balkonnetjes en riante palmbomentuin aan als een paleis. En luxe….? Dat is ook het zwembad op het dakterras.
  • Heb je graag de vrijheid van een appartement? TocToc Suites Olof Palme is een fijn complex met comfortabele appartementen met kitchenette en een centrale ligging. Het strand, restaurants en bars liggen op loopafstand.

Ga jij binnenkort naar Las Palmas de Gran Canaria om Vegueta én de rest van de stad te ontdekken? We wensen je alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Vegueta, een flinke dosis cultuur in de hoofdstad van Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *