Kerstmarkten in Duitsland: waar moet je zijn?

Als het op kerstshoppen aankomt, moet je bij onze oosterburen zijn. Want als je aan kerstmarkten denkt, dan denk je aan Duitsland, toch? De vele markten ademen één en al kerst uit en in december kunnen de diverse steden dan ook rekenen op flink wat christmaholics. Ga je mee naar de kerstmarkten in Duitsland? Wij delen vandaag onze vijf favorieten.

1. Berlijn

Wanneer? 23 november t/m 31 december 2019*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 635 km.

Berlijn is hot en dat wordt er in de wintermaanden niet minder om; de Duitse hoofdstad verandert dan in een waar wintersprookje. De stad is dan de thuishaven van tientallen kerstmarkten en een ijsbaan in Potsdam. De bomen aan de lange boulevard Unter der Linden zijn prachtig verlicht waardoor je je in een prachtig kerstsprookje begeeft.

De grootste kerstmarkt van Berlijn – die wordt gezien als één van de mooiste kerstmarkten in Duitsland – vind je voor Schloss Charlottenburg. Naast dat je hier meer dan 250 kerstkraampjes vindt, kun je vanaf hier ook per koets vertrekken voor een romantische tour door de stad. In Potsdam vind je een historische kerstmarkt en de oudste markt (al meer dan 40 jaar!) vind je in Altstadt, waar de kleine straatjes worden omgetoverd tot een kerstdorp.

Naast de vele kerstkraampjes op de diverse markten biedt Berlijn ook nog eens onderdak aan tal van chique winkels en toffe boetiekjes. Kun je meteen je outfit scoren voor de grootste Oud & Nieuwjaarsparty van Duitsland bij de Brandenburger Tor.

Kerstmarkten Duitsland: Berlijn, Econtel Hotel Berlin CharlottenburgOm de hoek van de grootste kerstmarkt verblijven? Boek jouw kersttrip bij Econtel Hotel Berlin Charlottenburg. Door de metrohalte op nog geen 200 m ben je zo bij de andere kerstmarkten. Dat wordt genieten!

2. Keulen

Kerstmarkten Duitsland, KeulenWanneer? 25 november t/m 24 december 2019*. Afstand vanaf Utrecht? +/- 225 km.

Vanaf eind november wordt Keulen omgetoverd tot een waar kerstsprookje: op zeven plaatsen in de stad – met als centrale punt de prachtige verlichte Dom – vind je mooie kerstmarkten, elk met hun eigen charme. Alle markten, waaronder die aan de Neumarkt en de Altermarkt zijn op loopafstand. Ook bijzonder: rond het Imhoff-Stollwerck-chocolademuseum staat een middeleeuwse kerstmarkt.

Wat je kunt kerstshoppen in Keulen? In de honderden kraampjes vind je kerstartikelen, houtsnijwerk, keramiek en kinderspeelgoed. Uiteraard mogen ook kraampjes met winterse specialiteiten niet vergeten worden. Want wat is nu kerstshoppen zonder glühwein? Zorg voor een goede bodem met Bratäpfel en Reibekuchen.

3. Düsseldorf

Wanneer? 21 november t/m 30 december 2019*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 200 km

Als je in Düsseldorf niet in de kerstsfeer komt dan weten wij het ook niet meer; het is één van de grootste kerstmarkten in Duitsland. De Duitse stad is in de adventsperiode dan ook een aaneenschakeling van fonkelende lichtjes, metershoge kerstbomen en kleurrijke kerstversieringen. En niet alleen vind je er tal van kerstkraampjes, ook zijn de straten, etalages, gebouwen en pleinen omgetoverd tot een complete kerststad.

Breng in elk geval een bezoek aan de nostalgische markt op de Marktplatz tegenover het Düsseldorfer raadhuis, het muziekpaviljoen en de kerstmarkt aan het Heinrich-Heine-Platz en de markt op het idyllische plein Sternchenmarkt. Sla tot slot de kerstmarkt op Schadowplatz niet over. Zodra je deze markt op komt, ruik je de geur van kerst: vers dennengroen gemengd met de geur van Glühwein.

4. Aken

Kerstmarkten Duitsland lekkernijenWanneer? 22 november t/m 23 december 2019*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 215 km

Betekent het bezoeken van kerstsmarkten in Duitsland voor jou vooral genieten van Duitse en winterse specialiteiten? Dan kun je je hart ophalen bij de kerstmarkt in Aken, die vol staan met eet- en drinkkraampjes. Glühwein en Bratwurst zijn natuurlijk aanwezig, maar ook lokale (en voor jou ongetwijfeld onbekende) specialiteiten mogen niet ontbreken. Probeer zeker Akense Printen, een kruidkoekpop met amandelen, noten, suiker- of chocoladeglazuur.

Maar dat is niet alles; de kerstmarkt in Aken staat bekend om de gemoedelijke sfeer die heerst in de knus verlichte straten en op de sfeervolle pleinen. Zeker rondom het stadhuis en de monumentale Dom. Andere ingrediënten voor de geslaagde kerstmarkt zijn prachtige kerstbomen, vrolijke houten kerstkraampjes, kleurrijke koopwaar en een winters decor.

5. München

Wanneer? 27 november t/m 24 december 2019*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 750 km

Denk je bij München direct aan de Oktoberfeesten met liters bier? Niet doen! Vanaf eind november heerst er in de Duitse stad namelijk een magische kerstsfeer. Elke stadswijk heeft haar eigen kerstmarkt. Sommige groot en wat commerciëler, andere klein en gemoedelijk.

De Christkindlmark is de grootste kerstmarkt van München, direct voor het stadhuis op het Marienplatz. Je vindt hier kunstnijverheid, winterse accessoires, speelgoed en sieraden. Vanaf het balkon van het stadshuis klinkt kerstmuziek uit de speakers. Een andere aanrader is de kerstmarkt voor het paleis Kaiserhof der Residenz, aan de Odeonsplatz. Slenter uren over de traditionele kerstmarkt waar je kunt genieten van winterse hapjes en drankjes. Dit kan ook bij de Kripperlmarkt, waar je een grote verscheidenheid aan kerststalletjes vindt.

Shopfanaten kunnen overigens niet alleen terecht op de kerstmarkten, ook de autovrije winkelzone Kaufiner Strasse, de Sendlinger Strasse en de universiteitswijk Macvorstadt zijn aanraders. In deze laatste worden de straten gekenmerkt door kleine winkels met designspullen.

Ga jij dit jaar naar één van de kerstmarkten in Duitsland? We zijn benieuwd op welke stad jouw keuze valt!

* De data van individuele kerstmarkten kunnen afwijken, dit is een richtlijn voor de hele stad.
Fotografie: gallimaufry | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *