Badplaatsen Istrië

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen in Istrië

Met dank aan de combinatie van een heerlijke keuken, zonnig klimaat, flinke dosis cultuur, gunstig prijsniveau en een prachtige natuur is Istrië sinds jaar en dag een van de populairste Kroatische vakantiebestemmingen. Maar wat biedt deze regio je nu écht? We zetten de leukste badplaatsen van Istrië op een rij.

Istrië in een vogelvlucht

Even een kleine aardrijkskundeles; Istrië is een van de grootste regio’s van Kroatië. Het ligt helemaal in het noorden van het land op een groot schiereiland. Op een oppervlakte van 2.820 km² vind je een veelzijdigheid waar je u tegen zegt!

Het allermooiste? Wat ons betreft de ruim 400 km lange kust. Want ja, dat is het voordeel van een schiereiland. Verspreid over dit gebied vind je prachtige stranden. Die op hun beurt weer afgewisseld worden met indrukwekkende steden en beeldschone natuurparken. En geweldige badplaatsn!

Medulin, zonovergoten vakantie in Istrië

Badplaatsen Istrië: MedulinRuim 400 km kust, het is dus niet verrassend dat Istrië populair is onder zonzoekers. Het is wel even goed om te weten dat de vele uitgestrekte stranden aan de Adriatische Zee vooral bestaan uit rotsen en keien. Ga je voor zand, dan kom je al snel uit in Medulin.

Medulin ligt in het uiterste zuiden van het schiereiland en herbergt een strand met veilig zand. Doordat het ook nog eens geleidelijk afloopt in zee tref je hier vooral veel families. Met dank aan de kleinschaligheid is de sfeer in het voormalige vissersdorp erg gemoedelijk. En naast bakken zijn struinen over de boulevard of een middagje shoppen er populaire bezigheden. Jonge vakantiegangers worden in de uitgaansgelegenheden met open armen ontvangen.

Voor wie nog een beetje cultuur wilt snuiven, biedt de plaats prehistorische forten, een archeologisch complex en een bijzondere kerk met witte torens die hoog boven het stadje uitsteken. Veelzijdigheid volop!

Badplaatsen Istrië: Park Plaza BelvedereBij Park Plaza Belvedere staat ontspanning centraal. Relax aan de rand van het zwembad, haal een drankje bij de bar, maak gebruik van de personal coach in het fitnesscentrum of geniet ’s avonds van een diner met uitzicht op zee.

Pula, het best bewaarde geheim van Kroatië

Badplaatsen Istrië: PulaPula, daar kunnen we eindeloos over vertellen! Het is de oudste stad aan de Oost-Adriatische Zee en wordt ook wel gezien als een van de best bewaarde geheimen van het hele land. Ondanks dat steeds meer mensen deze plek weten te vinden…

Met 60.000 inwoners en een oppervlakte van ruim 50 km² is het de grootste stad van Istrië. Rondom de stad vind je diverse kiezel- en zandstranden, maar dat is niet waarvoor veel mensen afreizen naar Pula.

Pula – wat overigens burcht of bron betekent – stamt al uit de Romeinse stad en dat betekent dat het een walhalla is voor cultuurliefhebbers. Je vindt er diverse archeologisch vondsten. Met als hoogtepunt de indrukwekkende arena uit de 1e eeuw. Ooit vonden hier de meest bloederige gevechten plaats (waar een gids je alles over kan vertellen), nu worden er in de zomer concerten en evenementen gegeven.

De oude stadskern herbergt daarnaast diverse tempels, mooie stadspoorten, een bijzonder stadhuis, een lange wandelstraat, levendige markten en groene parken.

Highlights Istrië, Park Plaza Verudela PulaOp het prachtige schiereiland Punta Verudale vind je het haast idyllische Park Plaza Verudela Pula. Het ligt direct aan het strand, biedt ruime appartementen en er wordt gezorgd voor animatie voor jong en oud.

Rovinj, de Kroatische nieuwkomer

Badplaatsen Istrië: RovinjNieuwkomer op toeristisch gebied? Nee, dat zeker niet! Maar Rovinj is wel relatief nieuw voor de Kroaten. Voor de Tweede Wereldoorlog hoorde deze plaats nog o.a. bij Italië, Oostenrijk en Hongarije, daarna werd het overgedragen aan Kroatië.

Als je het stadje in één woord zou moeten omschrijven, dan is schilderachtig misschien wel het beste woord. Het historisch centrum bestaat uit smalle, vaak omhooglopende straatjes die aanvoelen als een waar doolhof. Met gebrek aan auto’s, want die zijn hier niet toegestaan.

De haven is de plek om kennis te maken met de lokale vissers. Als je vroeg op pad gaat althans. Later op de dag is het een en al gezelligheid in de omliggende straatjes, waar cafés en restaurants het straatbeeld bepalen. Dit is ook dé plek om kennis te maken met de lokale en regionale keuken.

Slenteren combineren met strandhangen? Net buiten het centrum vind je een klein strandje en voor de ku  st ligt een eiland met strand én de mogelijkheid om te klifduiken.

Highlights Istrië: Island Hotel Istra, KroatiëIsland Hotel Istra ligt op een bijzondere locatie nabij Rovinj; dit hotel bevindt zich namelijk – zoals de naam al doet vermoeden – op een eiland! Je hebt o.a. diverse sportfaciliteiten, een wellnesscentrum en meerdere zwembaden tot jouw beschikking.

Porec, de jongerenbestemming van Kroatië

Badplaatsen Istrië: PorecDe Istrische plaats Porec staat bekend als dé jongerenbestemming van Kroatië en – zonder iemand uit te willen sluiten – dat imago klopt ook wel een beetje. Want met dank aan de vele beachclubs en discotheken reizen jongeren vanuit Nederland (en de rest van Europa) maar al te graag af naar deze havenstad aan de westkust van Istrië.

Strand is er in overvloed aanwezig. En prima om jouw roes uit te slapen. Langs de kust rondom Porec vind je diverse baaien met prachtige stranden. De badplaats zelf herbergt daarnaast een stadsstrand en je kunt oversteken naar het eiland St. Nikola, waar je ook een geweldig mooi strand vindt.

Wie denkt dat Porec enkel en alleen in het teken van zonnen, feesten en zuipen staat, heeft het heel erg mis. Porec kent een geschiedenis die zo’n 2.000 jaar terug in de tijd gaat. Dit heeft gezorgd voor flink wat bezienswaardigheden. Een van de mooiste highlights is zonder twijfel de Eufrasiusbasiliek, die niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het centrum is daarnaast een verzameling van bontgekleurde huisjes.

Highlights Istrië: Hotel Albatros Plava LagunaHotel Albatros Plava Laguna ligt even ten zuiden van Porec en praktisch direct aan het strand. Er is een animatieprogramma voor zowel jong als oud en relaxen kan optimaal aan één van de zwembaden of tijdens een massage.

Wat je nog meer niet mag missen in Istrië

Het fijne van bovenstaande badplaatsen in Istrië? In welke je ook verblijft, je kunt ze allemaal bezoeken tijdens één vakantie. Want langer dan een uur rijden liggen ze niet van elkaar. En mocht je geen (huur)auto tot je beschikking hebben, dan zijn er voldoende excursiemogelijkheden.

Overweeg daarbij overigens niet alleen deze badplaatsen; Istrië biedt meer. We zetten nóg enkele highlights voor je op een rij:

  • Voor de kust bij Pula vind je Nationaal Park Brijuni (ook wel Brioni genoemd), een eilandengroep die bestaat uit 14 kleine en grotere eilanden. Met name Veli Brijuni, een van de grotere eilanden, is populair. Je kunt er per boot naar toe en o.a. een safaripark bezoeken.
  • In het binnenland vind je dé plek voor sportievelingen en daredevils. Glavani Park is zonder meer het beste adventure park van Kroatië. Klauter op twee, zes of tien meter hoogte en word een ware klimheld!
  • Nabij Porec vind je de eerste grot die in Istrië werd geopend voor toeristen, de Jama Grotta Baredine. Je daalt via een trap af naar ca. 60 meter onder de grond onder leiding van een gids. Deze vertelt je alles over de geschiedenis en het ontstaan van stalagmieten en stalactieten. Vooral doen op warme dagen; het is hier erg koel!
  • Crveni Otok (ofwel het Rode Eiland) is een klein eiland voor de kust van Rovinj. Je vindt hier een van de mooiste stranden van de regio. Tijd om je bikini of zwembroek in te pakken!

Wil je deze badplaatsen in Istrië en meer (want ja, dit is nog maar een selectie) zelf ontdekken? Bekijk ons ruime auto- en vliegaanbod naar Istrië.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *