Mooiste vakantiebestemmingen Italië

Vakantiebestemmingen in Italië waar ons hart sneller van gaat kloppen

Kun je ooit genoeg krijgen van Italië? Als je het ons vraagt niet! De cultuurrijke steden, mooie eilanden en groene valleien nodigen uit om elke keer weer een nieuw stukje Italië te ontdekken. Ben jij op zoek naar een bestemming voor jouw volgende vakantie? We zetten de mooiste vakantiebestemmingen in Italië op een rij.

Florence

Florence – door de Italianen Firenze genoemd – is dé hoofdstad van Toscane. Het is daarnaast de geboortestad van de renaissance en je vindt er eindeloos veel culturele bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Het autovrije centrum wordt gekenmerkt door de Duomo, die een prominente plek inneemt in de skyline van de stad. En die je – als je deze, eventueel in combinatie met de machtige klokkentoren, beklimt – trakteert op een geweldig uitzicht over de stad. Pas dan zie je hoe prachtig de stad is. En waarom velen die jou voorgingen verliefd naar huis terugkeerden.

Andere aanraders zijn daarnaast de studentenwijk Arno, Palazzo Vecchio, de markt in San Lorenzo, het Uffizi (een must voor kunstliefhebbers) en de wijk Oltrarno. Deze laatste bereik je vanuit het historische centrum via de bekende brug Ponte Vecchio.

Italiaanse vakantiebestemmingen: Florence, Hotel BotticelliHotel Botticelli is een sfeervol hotel gevestigd in een 16e-eeuwse patriciërswoning. Met dank aan een intensieve restauratie zijn authentieke details bewaard gebleven, maar heb je ook alle moderne gemakken bij de hand.
Italiaanse vakantiebestemmingen - Florence
Florence, de geboortestad van de renaissance is meerdere malen tot mooiste vakantiebestemming van Italië uitgeroepen

Sirmione

Breng jij jouw zomervakantie graag door aan het populaire Gardameer? Verblijf dan in of nabij het prachtige plaatsje Sirmione, welke je aan de zuidoever vindt. Het is niet zonder reden een van onze favoriete Italiaanse vakantiebestemmingen; tijdens een wandeling door de sfeervolle straatjes in de historische binnenstad krijg je het gevoel dat je teruggaat in de tijd.

Enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Sirmione? Hét gezicht van Sirmione is Castello Rocco Scaligera. Vanaf dit kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad. In de grotten van Catallus (Le Grotte di Catullo) vind je overblijfselen van een Romeinse villa die in de eerste eeuw na Christus werd gebouwd.

Voor gezelligheid ga je naar Piazza Giosuè Garducci. Met dank aan de gekleurde huisjes is het een van de mooiste pleinen van het Italiaanse stadje. En dan vind je er ook nog eens leuke restaurants en cafeetjes. Vanaf hier loop je ook zo door naar de kleine boulevard Porto Battelli. Wij voelen een fotomoment opkomen!

Italiaanse vakantiebestemmingen: Sirmione, Suisse HotelSuisse Hotel is een gezellig familiehotel nabij de oevers van het Gardameer. Ook het centrum van Sirmione ligt op loopafstand. In de zomer neem je een verkoelende duik in het buitenbad.
Italiaanse vakantiebestemmingen - Sirmione
Het Gardameer staat niet zonder reden op het lijstje met mooiste vakantiebestemmingen in Italië: je combineert er zon en cultuur in een handomdraai

Alberobello

Toscane & het Gardameer zijn beiden bekende Italiaanse regio’s. Maar hoe ver strekt jouw kennis over de Zuid-Italiaanse regio Puglia? We nemen je even aan de hand en vertellen je alles over de ‘hak van Italië’, die door de inwoners ook wel Apulië wordt genoemd. Je zal daarna direct snappen waarom dit een van onze favoriete Italiaanse vakantiebestemmingen is.

Als we Puglia in het kort moeten omschrijven, dan zijn dit de steekwoorden: grillige rotspartijen, prachtige stranden, helderblauw water, cultuurrijke steden en witte stadjes. En als we het hebben over witte stadjes hebben we meteen de mooiste plek van Puglia te pakken, Alberobello.

Waarom Alberobello zo mooi is? Het hele dorp wordt gekenmerkt door trulli. Dit zijn witte huisjes met een kegelvormig grijs dak, die samen zorgen voor een romantisch straatbeeld. Je kan zelfs in deze trulli slapen! En als je niet genoeg kan krijgen van Alberobello, bezoek dan ook zeker de dorpjes eromheen. Stuk voor stuk ook vol trulli!

Casa Albergo Sant' Antonio, AlberobelloCasa Albergo Sant’ Antonio” is gevestigd in een historisch gebouw. In het kleinschalige complex slaap je in een comfortabele kamer en ontbijt je in de sfeervolle binnentuin. Met een ligging midden in de trulli-hoofdstad Alberobello is dit de ideale uitvalbasis.
Italiaanse vakantiebestemmingen - Alberobello
Alberobello is van een bijzonder kaliber; op deze mooie bestemming vind je duizenden unieke ’trulli’

Taormina

De oudste, maar zeker ook de mooiste badplaats van Sicilië is Taormina. De badplaats, die ligt op een uitloper van de Monti Peloritani, bestond al ver voor de jaartelling en is alleen daarom al een must-see voor cultuurliefhebbers. Alle veroveraars, die sinds de Grieken over de stad hebben geheerst, hebben zo hun bijdrage geleverd aan de vele bezienswaardigheden die Taormina rijk is.

De bekendste bezienswaardigheid in Taormina is het antieke Teatro Greco-Romano. In dit monumentale theater kun je nog daadwerkelijk genieten van voorstellingen en concerten, maar je kunt er ook op een rustig moment genieten van een schitterend uitzicht. Andere aanraders zijn de kathedraal van Taormina en het mooie Palazzo Corvaia. Beide gebouwen stammen uit de Normandische tijd.

Het populairste strand in Taormina is het Mazzaro strand. Deze ligt lager dan de stad, maar je bereikt hem eenvoudig per kabelbaan. Ga jij voor een middagje winkelen of een goede lunch? De hoofdstraat Corso Umberto is the place to be. Meer te weten komen over Taormina? Lees onze blog over het pittoreske stadje.

Italiaanse vakantiebestemmingen: Taormina, La Plage ResortOp zoek naar een idyllisch gelegen hotel? La Plage Resort ligt direct aan een privéstrand, biedt uitzicht op het prachtige Isola Bella en herbergt een restaurant waar de klassieke Siciliaanse keuken goed tot haar recht komt.
Italiaanse vakantiebestemmingen - Taormina
De mooiste vakantiebestemming op het Italiaanse eiland Sicilië is zonder twijfel Taormina

Calabrië

Relatief nieuw in ons aanbod is de zuidelijke regio Calabrië. De ligging in het zuiden zorgt ervoor dat het wordt omringd door zowel de Tyrreense als Ionische Zee. Hierdoor kun je rekenen op lange kustlijnen.

En er is genoeg te ontdekken; op een oppervlakte van ruim 15.000 km² vind je niet alleen prachtige stranden, maar ook (en in het bijzonder in het binnenland) hoge bergen, bossen, olijfboomgaarden, rivieren en meren. Maar wij blijven toch het meest verliefd op de vele prachtige dorpjes, waaronder Tropea, Gerace en Pizzo.

Tel daarbij op dat de regio – die feitelijk bestaat uit vijf subregio’s (Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria en Vibo Valentia) – nog niet wordt overspoeld door toeristen. Je kunt hierdoor in alle rust door de gezellige oer-Italiaanse plaatsjes wandelen. Zelfs in het hoogseizoen!

Italiaanse vakantiebestemmingen: Calabrië, Labranda Rocca Nettuno TropeaMet een verblijf in Labranda Rocca Nettuno Tropea heb je een ideale ligging in the pocket. Het hotel bevindt zich op een rotsplateau aan het strand en het centrum van Tropea is te voet bereikbaar. Je kunt daarnaast rekenen op o.a. een zwembad.
Italiaanse vakantiebestemmingen - Calabrië
Op zoek naar een onontdekte maar super-mooie vakantiebestemming in Italië? Ga naar de zuidelijke streek Calabrië!

Meer mooie vakantiebestemmingen in Italië

Voor ons was kiezen uit zoveel vakantiebestemmingen in Italië overigens nog een lastige opgave. Met eindeloos veel mooie dorpjes, bijzondere steden en verrassende eilanden moesten we flink strepen in ons favorietenlijstje. Helemaal lukte het niet, dus we hebben nog wat bonus-bestemmingen voor je in petto. Want deze steden mag je bijvoorbeeld echt niet missen!

  • Denk jij bij Verona direct aan Romeo & Julia? Dat klopt. In de Italiaanse stad vind je het huis van Julia, welke een grote rol speelt in de latere film. Het huis (Casa di Giulietta) is tegenwoordig een waar bedevaartsoord voor stelletjes geworden. Menig vrouw wil op de foto op Julia’s balkon. Maar wat de stad nog meer te bieden heeft, weten maar weinig mensen. Tijd om dit zelf te ontdekken?
  • Een toplijst van de mooiste vakantiebestemmingen in Italië zou natuurlijk niet compleet zijn zonder hét openluchtmuseum van Italië te noemen. Rome blijft all time favorite voor een stedentripje in het Zuid-Europese land. Niet in de laatste plaats omdat je hier het Colosseum, de Trevifontein en de Spaanse Trappen vindt.
  • Kennismaken met het echte Italië en de sterkste espresso van het land proeven? Boek een stedentrip naar Napels. Het sfeervolle centrum wordt gekenmerkt door smalle straatjes vol scooters en voetballende kleine Italiaantjes. Dé bezienswaardigheid van de stad is echter Castello dell’Ovo, het Kasteel van het ei. In dat kasteel zou een ei begraven zijn door Vergilius. Op het moment dat dit ei breekt, zal het kasteel instorten met als gevolg een ramp die geen enkele Napolitaan zou overleven…

Naar welk van deze mooie vakantiebestemmingen in Italië gaat jouw volgende vakantie?

Meer mooie vakantiebestemmingen in Italië ontdekken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *