Vakantie Ibiza in coronatijd

Ibiza in coronatijd: “Volop vakantiegevoel”

Welke vragen van klanten wij momenteel het meest krijgen? Hoe het op de bestemming is, welke maatregelen er zijn en in hoeverre het écht vakantie vieren is. In een uitgebreide serie laten we onze reizigers aan het woord over hoe zij hun vakantie in deze bijzondere tijd hebben ervaren. Desiree (40 jaar) reisde in coronatijd naar Ibiza af en dat was een positieve ervaring.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Spanje.

We’re going to Ibiza!

Desiree verbleef van 18 t/m 24 juli samen met haar partner Gonda op het Spaanse eiland Ibiza. Dat was later dan gepland. “We boekten al in januari en hadden zeker de laatste maand goede hoop dat onze reis, die gepland was op 2 juli, plaats zou vinden. Helaas bleek het hotel pas 16 juli open te gaan en dus werd onze reis een paar weken verschoven. Geen probleem!”

Desiree heeft nooit overwogen om niet op reis te gaan. “Los van dat er op Ibiza nauwelijks besmettingen waren, hadden we een moeilijke tijd achter de rug en was ik daardoor juist extra toe aan vakantie. Ik heb daarnaast jaren zelf in de reisbranche gezeten en ben letterlijk verslaafd aan op reis gaan. Het klinkt misschien verwend, maar voor mij is het toch een soort eerste levensbehoefte.”

Een beetje meer voorbereiding

Even enkel je koffers pakken, zit er in coronatijd niet in; je dient net iets meer voor te bereiden. “Mondkapjes had ik al in huis, dus dat was geen probleem. Maar het is wel verstandig je even in te lezen. Wat zijn bijvoorbeeld de maatregelen ter plaatse en waar moet je een mondkapje dragen. Ook diende je je online vooraf te registreren bij de Spaanse overheid; je kreeg dan een QR-code die je nodig hebt om te mogen afreizen.”

Het gebruik van mondkapjes heeft Desiree overigens niet als hinderlijk ervaren. “Je dient mondkapjes te dragen in winkels en restaurants en op plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden. Maar op de boulevard en het strand hoeft het niet. Dat betekent dat je hem niet de hele dag op hebt en je went er vanzelf aan, ondanks de warmte.”

Vliegen in coronatijd

“Eigenlijk heb ik weinig op Schiphol gemerkt van de maatregelen, misschien doordat het niet druk was. Ook vond ik dat je na de douane wel echt goed moet kijken waar je wel en niet een mondkapje dient te dragen; dit mogen ze duidelijker aangeven. De gezondheidsverklaring werd niet naar gekeken. Dat was wel anders op Ibiza; daar bekijken ze deze wel én wordt je temperatuur gemeten.”

Gratis upgrade

Vakantie Ibiza in coronatijdHet hotel zou geopend zijn, maar bij aankomst bleek dat toch niet het geval; het hotel was nog steeds gesloten. “We bleken omgeboekt naar het hotel pal ernaast, Ibiza Playa. Dat hebben we overigens alleen maar als positief ervaren, want het had een ster meer en we hadden een prachtige kamer met zeezicht.”

Het verblijf heeft Desiree als ontspannen en goed geregeld ervaren. “In het hotel waren duidelijke looproutes aangegeven en bij de lift waren bordjes met instructies. Dispensers stonden bij elke in- en uitgang en droegen mensen geen mondkapjes waar dat wel nodig was, dan werden ze hierop aangesproken.”

Wat wel anders was dan normaal, was het ontbijt. “Je mocht zelf niets pakken. Dit deed het personeel op aanwijzingen van jou. Prima geregeld! Het was daarnaast erg rustig, de receptie gaf aan dat slechts 50% van de kamers bezet was.”

De corona maatregelen op Ibiza

Het is duidelijk dat de locals blij zijn met de komst van toeristen. Niet verrassend ook; Ibiza is geen winterzonbestemming en ze moeten het juist van deze maanden hebben. Wat Desiree daarbij opviel is dat de maatregelen een stuk serieuzer worden genomen dan in Nederland.

“Het personeel in de horecagelegenheden meet met regelmaat d.m.v. een stok of de tafels wel 1,5 meter uit elkaar staan. Loop je een winkel in, dan word je direct gewezen op het ontsmetten van je handen. Twee weken voordat wij naar Ibiza vertrokken gingen wij een weekend naar Maastricht. Mooi weer, super druk, maar geen terrassen met 1,5 meter afstand. Wat dat betreft was dat op Ibiza beter geregeld.”

Ibiza ontdekken

Desiree was al twee keer eerder op Ibiza geweest, maar ging ook deze keer weer op pad. Zo maakte ze o.a. een boottocht naar buureiland Formentera. “Dat verliep eigenlijk niet anders dan tijdens eerdere bezoeken aan Ibiza, met als verschil dat je een mondkapje moet dragen op de boot. Tijdens onze uitstapjes op Ibiza zelf merkten we dat het wel echt aanzienlijk rustiger was dan normaal.”

Vakantie Ibiza in coronatijdBij onze reizigers heerst veelal het gevoel dat er winkels, terrasjes en restaurants gesloten zullen zijn. Volgens Desiree is dat niet het geval. “In Ibiza-Stad en Figueretas waren de meeste winkels en restaurants geopend. Ze hielden alleen wel duidelijk langer siësta; begrijpelijk met minder publiek. Oh, en de altijd drukke Barstreet in Ibiza-Stad was wel gesloten, evenals diverse restaurants en winkels in de kleinere plaatsen, waaronder Es Canar.”

Desiree heeft dit eigenlijk meer als voordeel ervaren. “We zijn altijd aan het drukke hoogseizoen gebonden en nu was het opeens een stuk minder druk, ook op de stranden. Heerlijk om nu eens een keer niet te moeten vechten om een strandbedje.”

Overall ervaring op Ibiza

Reizen moet volgens Desiree ook in deze tijd gewoon kunnen: “Door mijn omgeving krijg ik vaak het idee dat ik mijzelf moet verantwoorden voor het feit dat ik in coronatijd naar het buitenland ben gereisd. Voornamelijk tegenover mensen die in deze periode niet willen reizen, maar vervolgens wel met het hele gezin naar een pretpark gaan waar e.e.a. duidelijk minder goed geregeld is.”

Desiree wilde heel graag meewerken aan dit artikel. “Ik denk dat het goed is dat Nederlanders zien hoe je ondanks corona toch gewoon kan reizen én ook nog eens echt een vakantiegevoel kunt ervaren. Zorg alleen wel dat je je goed voorbereid en heb bovenal respect voor de maatregelen ter plaatse.”

Ibiza-tips!

Desiree geeft je graag nog wat tips mee voor als je komende tijd zelf afreist naar Ibiza. “Er wordt nog steeds vaak gedacht dat Ibiza alleen een party-eiland is, maar Ibiza is zoveel meer. Op de boulevard van Figueretas zitten veel tentjes waar je heerlijk kan eten en mensen kijken. Ibiza per bus verkennen is ook prima te doen en kost bijna niks. Ibiza heeft een uitgebreid busnetwerk en geloof het of niet, de bussen rijden frequent en op tijd. Ook een dagtocht naar Formentera is een aanrader. En met een scooter verken je binnen een dag het hele eiland.

Het vakantieseizoen duurt op Ibiza t/m oktober, dus je hebt nog even om je koffers te pakken!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *