Fooi vakantie

Checklist: hoeveel fooi geef je in welk land?

Hoeveel ‘trinkgeld’ geef je de Duitsers? En wat is een normaal bedrag voor een fooi in Frankrijk? We zetten alle internationale ins en outs over fooi geven voor je op een rij. Zodat je zeker weet dat je aan de standaard voldoet op vakantie.

Laten we eerst even teruggaan naar de essentie van fooi en wat dit eigenlijk betekent. Fooi is een klein bedrag dat je geeft om te bedanken voor de service. Veelal hebben we het dan – zoals hieronder over het algemeen ook – over restaurants, maar dit kan ook gelden voor een schoonmaakster, taxichauffeur, gids of bellboy.

Elk land gaat anders om met fooien. Waar het in het ene land wordt gezien als aanbevolen, wordt er in het andere land echt op gerekend. Tijd om wat bekende vakantielanden onder de loep te nemen.

Fooienregels in Europa

Spendeer jij jouw volgende vakantie in Europa, check dan snel even of jouw vakantieland hieronder staat. Weet je meteen waar je aan toe bent na een etentje:

  • Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af.
  • In Italië gelden dezelfde taxi-regels. In restaurants gaat het er echter anders aan toe. In veel restaurants wordt er een mandje met brood en servies/bestek op tafel gezet. Dit is niet gratis, het komt op de rekening als ‘pane e coperto’. Een soort servicekosten. Een fooi hoeft daarna dus niet meer.
  • In Frankrijk is het noodzaak even op het bonnetje te kijken! In veel gevallen zijn de servicekosten al in de prijs verwerkt. Een tip is dan niet nodig. Staat er echter service non compris op jouw bon, dan is de service niet inbegrepen. Een tip van 10 tot 15% is dan normaal. Oh, en de Fransen zijn soms best bijdehand; het kan zo maar zijn dat ze je geen wisselgeld geven, maar dit zichzelf als fooi toe-eigenen. Oók als de service al wel bij de prijs is inbegrepen.
  • In Duitsland gaan ze er niet standaard vanuit dat je trinkgeld geeft, maar als je het dan toch doet, houdt dan een marge van 5 tot 10% aan of rond jouw rekening af naar boven tot rond getal. Gidsen daarentegen rekenen er wel meer op; die krijgen doorgaans zo’n 10% fooi.
  • In Spanje zien ze fooi echt als waardering; locals geven daarom alleen fooi als ze tevreden zijn met het eten en/of de service. En dit kan jij ook als richtlijn nemen. Ben je tevreden? Rond het bedrag naar boven af, leg je overtallige muntgeld op tafel of pin 5-10% meer. En ben je niet tevreden? Geef dan geen fooi! De Spanjaarden vinden dat je geld écht moet verdienen.
  • In Engeland is het zaak om op het bonnetje te controleren; in sommige restaurants staan er namelijk al servicekosten op de rekening. Dubbel betalen is dan zeker niet nodig. Staan er geen servicekosten op de rekening? Geef ca. 10-15% fooi.
  • Voor Kroatië geldt eigenlijk hetzelfde als Engeland; kijk goed op jouw bonnetje om te zien of servicekosten al bij de prijs inbegrepen zijn. Zo niet? 10% fooi is voldoende in Kroatië. Wat wel goed is om bij stil te staan, is dat een deel van de Kroaten alleen een seizoensbaantje hebben in het toerisme. Elk extraatje wordt daarom gewaardeerd!
  • Doseer in Griekenland jouw fooien goed! Het is in het Zuid-Europese land gebruikelijk dat je alleen een fooi geeft als de service écht bovengemiddeld is. Als je rondstrooit met geld (en met te veel geld) wordt dit niet altijd door de Grieken gewaardeerd. Ze zien het dan alsof jij hun bezit en/of wilt omkopen. Fooi mag, is welkom zelfs, maar met mate.

Fooienregels buiten Europa

Buiten de Europese grenzen kun je het volgende aanhouden:

  • Thailand blijft Azië en je zal hier dus ook zeker niet arm worden van fooien. Het is gebruikelijk om in restaurants 10 Baht achter te laten. Dit is omgerekend zo’n € 0,25. Geen geld! Voor taxi’s geldt dat je het bedrag kan afronden en schoonmaaksters of bellboys geef je zo’n 10 tot Baht. Gidsen zijn iets verwender; zij waarderen het als je een fooi van zo’n 50 Baht geeft. Gezien de gemiddeld excursieprijs is dat natuurlijk ook nog slechts een kleinigheidje.
  • Ga je naar de Verenigde Staten? Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat de lonen in de horeca hier laag liggen. Fooi is feitelijk onderdeel van het salaris en door het niet te geven, benadeel je de medewerkers echt. In restaurants moet je daardoor al snel denken aan zo’n 15-20% fooi en als je slechts een drankje bestelt aan de bar geef dan een dollar extra. Taxi’s zijn overigens van hetzelfde laken een pak; geef hier 20% fooi.
  • Baksheesh geven (zoals fooi in het Arabisch wordt genoemd) in Egypte is net als in de Verenigde Staten: hier is het basissalaris erg laag. Het wordt gezien als verkapt salaris en is eigenlijk service-onafhankelijk. Je geeft het simpelweg altijd, ook als de service niet zo denderend was. Een fooi in een restaurants is zo’n 10%, tenzij op de bon al staat dat de fooi is inbegrepen.
  • In Dubai ligt het loon minder laag. Maar… Er zijn veel werknemers uit andere landen (zoals India & Pakistan) die van hun normale salaris hele families in hun thuisland onderhouden. Weet dat het geld bij hen goed terechtkomt. In restaurants is 10% de algemene richtlijn, tenzij er al een service charge op de rekening staat.
Goed om op te letten: sommige restaurants in Amerika zetten – als ze door hebben dat je Nederlands bent, want die geven doorgaans weinig fooi – al 18% fooi op de rekening. Dan hoef je natuurlijk niets extra’s meer te geven.

Zo… nu kun je goed voorbereid op pad en weet je zeker dat je niet te weinig óf teveel fooi geeft op vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Checklist: hoeveel fooi geef je in welk land?

  1. Wij geven altijd (te)veel fooi, . . . . . De meeste Grieken zijn super vriendelijk en willen dat je tevreden bent, dat is niet nep bij een gemiddelde Griek maar echt gemeend !! Daarom zijn wij altijd royaal in de fooi, je krijgt het weer keihard terug in glaasjes Ouzo en Metaxa na het eten. Komen sinds 2003 op Kos – Tigaki, ons tweede woonplaats. Daarvoor vele andere Griekse eilanden bezocht en dus in 2003 “blijven hangen” op Kos.

  2. wij komen al jaren in de algarve, nu ook weer voor de 7e keer de stranden zijn er geweldig ook praia de faro is een aanrader ga je met de boot. ook in cabanas ga je met de boot naar het strand deze is gratis.
    en natuurlijk loule op zaterdag de markt bezoeken, we waren daar eind augustus met 30 graden +.

  3. Wij komen al 15 jaar in Egypte, in de binnenlanden zijn ze zeer arm. Wij zitten in de kuststrook van Makadi bay, en ook deze mensen werken bikkelhard voor een klein loon. Van s’morgens vroeg tot s’avonds laat. Ze zijn erg vriendelijk behalve de grote bazen daar kan nog geen glimlach vanaf. Daarom geven wij welgemeend altijd fooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *