handleiding stedentrip praag

Dé reisgids voor een 4-daagse stedentrip in Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag is het hele jaar door een goed idee voor een korte getaway. Heb jij 4 dagen te besteden in Praag en wil je die optimaal benutten? Wij hebben de ideale reisgids voor Praag met tips, hotspots en must-sees voor je samengesteld. Lees je mee?

Dag 1: aankomst & een eerste indruk

reisgids Praag; bruggenDe eerste dag van een vakantie is altijd een beetje rommelig, omdat je eerst nog op de plaats van bestemming moet komen. Ga jij voor een vroege vlucht? Lucky you, want dankzij de korte vliegtijd van ca. 1,5 uur, heb jij dan nog genoeg tijd over om een goede eerste indruk te krijgen van Praag.

Vanaf het vliegveld ben je in no time in het centrum van Praag. Pak lekker gemakkelijk een taxi of reis met het openbaar vervoer naar jouw hotel. Je koopt in de aankomsthal een kaartje voor 90 minuten voor ca. € 2,-. Easy does it! Voor de deur van de aankomsthal pak je de bus die je naar een metrolijn brengt. Deze brengt je vervolgens naar de binnenstad.

Aangekomen in jouw hotel wil jij je misschien even opfrissen of eerst een beetje relaxen. Daarna is het tijd om op pad te gaan! Wij raden je aan om eerst de buurt te verkennen waar je verblijft. Die buurten zijn nogal divers in Praag. Zo kent de stad een nieuw en oud gedeelte en kun je aan de westelijke of oostelijke oever van de Moldau verblijven.

reisgids Praag; Hotel RottHet belangrijkste aan een stadshotel is misschien wel de ligging. Daarmee scoort Hotel Rott bonuspunten. Binnen twee minuten sta je op het Oude Stadsplein. De knusse inrichting zorgt voor een huiselijk gevoel.

Dag 2: de Praagse burcht & het oude centrum

Reisgids stedentrip Praag: Praagse burchtMaak je klaar voor een dag met veel wandelen! Vandaag staat namelijk een bezoekje aan de Praagse burcht op het programma. Wellicht heb je deze kolos die gebouwd is bovenop een heuvel al boven de stad zien uittorenen op de eerste dag. De burcht – die met een oppervlakte van 7,5 hectare de grootste burcht ter wereld is – is gebouwd in de 9e eeuw en laat verschillende bouwstijlen zien.

Zorg er in ieder geval voor dat je om 12.00 uur (maar het liefst iets eerder vanwege de drukte) klaarstaat voor de wisseling van de wacht. Deze ceremonie vindt dagelijks plaats op de binnenplaats van het paleis. De militairen marcheren onder muzikale begeleiding langs het publiek naar het plein. Daardoor kun je ze van heel dichtbij bewonderen.

Na de wisseling van de wacht is er nog veel meer te zien bij de Praagse burcht. Bewonder bijv. de 99 meter hoge Sint-Vituskathedraal die pas in 1929 afgebouwd was. De binnenkant, met de kleurrijke glas-in-loodramen, is een echte must-see. Ook de gigantische paleistuinen zijn een aanrader om even lekker in te verdwalen. Entree van de Praagse burcht is gratis, maar voor diverse delen geldt dat je een kaartje moet kopen.

Na de Praagse burcht wandel je in ca. een kwartiertje naar de oostelijke oever van de Moldau om het oude centrum te bewonderen. De eerste stop is hier de oude Joodse begraafplaats met haar schots en scheve grafstenen. Loop vervolgens verder naar het Oude Stadsplein met de gotische Týnkerk en de Astronomische klok. Op ieder heel uur speelt deze klok een riedeltje en komen en verschillende apostelen tevoorschijn.

Voor een korte pitstop ga je naar het ieniemienie Café No. 3, waar ze niet alleen goede koffie schenken, maar ook lekkere huisgemaakte pannenkoeken serveren. Voor een cocktail of een biertje ben je hier ook aan het juiste adres.

Wandel vervolgens verder door de smalle straatjes in de binnenstad en shop leuke souvenirtjes voor het thuisfront. Toe aan een beetje ruimte? Loop (het liefst in de avond) via de beroemde Karelsbrug met de beelden van heiligen, naar het Kampa Park aan de westelijke oever. Relax met je beentjes over de kade of zoek een bankje op. Chill!

Dag 3: het nieuwe centrum

Reisgids stedentrip Praag; nationaal museumWaarschijnlijk heb jij na de drukke dag van gisteren heerlijk geslapen. Dat betekent dat je genoeg energie hebt voor weer een dag vol bezienswaardigheden in Praag! We starten de derde dag bij het goed verstopte koffietentje Super Tramp Coffee. Deze hidden gem is weliswaar lastig te vinden, maar zeker de speurtocht waard. Chill in de binnentuin en bestel een zelf gebrouwen koffietje en een kaneelbroodje on the side.

Wandel vanaf hier naar het metrostation annex winkelcentrum Národní třída en bekijk het bijzondere beeld van Franz Kafka. Dit enorme beeld van zijn hoofd bestaat uit verschillende draaiende schijven waar je naar kunt blijven kijken.

Reisgids PraagEven toe aan een pitstop en een zoete versnapering? Proef tijdens een stedentrip in Praag zeker de lokale lekkernij Trdelník. Deze gesuikerde en opgerolde deeghoorn wordt naar wens gevuld met fruit, slagroom, chocolade en/of ijs.

Shopliefhebbers lopen vanaf hier gemakkelijk naar dé winkelstraat van Praag, waar je alle grote merken vindt. Houd jij niet van winkelen? Bewonder dan het beeld van St. Wenceslaus en het imposante Historisch Nationaal Museum. Binnen kunnen je uren ronddwalen door de prachtige gangen.

In deze gezellige wijk in het nieuwe deel van Praag vind je tal van terrasjes en restaurants. Houd jij wel van een feestje (en heb je de volgende dag geen vroege vlucht)? Ga dan naar een van de vele discotheken en clubs voor een nachtje dansen.

Dag 4: laatste uurtjes & vertrek

Reisgids Praag; Petrin-uitkijktorenAfhankelijk van hoe laat jij terugvliegt kun je nog een paar leuke laatste uurtjes doorbrengen in Praag. Ga lekker ontbijten of koffie drinken bij een lokaal tentje, shop nog wat souvenirtjes voor het thuisfront of ga relaxen in een stadspark voordat je weer vertrekt naar het vliegveld.

Heb je nog wat meer tijd over of breng jij meer dagen door in de Tsjechische hoofdstad? Wij zetten nog wat leuke must-sees op een rijtje voor je:

  • Wandel door de indrukwekkende Joodse wijk Josefov, dat bijna een soort openlucht museum is. Deze wijk was vroeger een beetje de getto van Praag, maar door renovaties in de jaren 60 is het opgeklommen uit het dal en nu een van de populairste wijken van Praag. Tegenwoordig vind je er winkels van alle duren merken.
  • Neem een kijkje bij het Dansende huis aan de oever van de Moldau. Dit gebouw, dat eigenlijk Nationale Nederlanden Building heet, lijkt door de architectuur zowat te bewegen.
  • Voor een geweldig uitzicht over de stad zit je goed bij de Praagse burcht, maar je kunt het nog hogerop zoeken. Daarvoor moet je naar de Petřín-uitkijktoren. Deze toren bovenop een heuvel heeft wel iets weg van de Eiffeltoren. Niet verrassend: het in 1891 ontworpen is door het designbureau van Gustav Eiffel.

Tijdens een 4-daagse trip kun je een goed beeld krijgen van Praag. Wij wensen je veel plezier tijdens jouw stedentrip in Praag mét deze reisgids!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

1 thoughts on “Dé reisgids voor een 4-daagse stedentrip in Praag

  1. Praag, wat een prachtige stad met veel historie, prachtige kerken en gebouwen. Ik was er al eens maar zou zo graag nog een keer gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *