Gratis doen in Barcelona

Barcelona on a budget: 26x gratis doen in Barcelona

Boek een stedentrip Barcelona, neem wat zakgeld mee voor de must see’s waar je niet om heen kunt (denk Sagrada Família) én print dit artikel uit om jezelf vooral geld te besparen. Je kunt namelijk enorm veel gratis doen in Barcelona. Welkom in een van de meest bruisende steden van Spanje!

De leukste gratis bezienswaardigheden in Barcelona

Gratis doen in Barcelona: kathedraalBarcelona verlaten zonder de Sagrada Família gezien te hebben? Dat kan niet! Maar je betaalt wel een flinke bijdrage (de kathedraal moet toch worden afgebouwd, en daar hebben ze jouw geld voor nodig) als je de kerk van binnen wilt bewonderen.

Voor één van Barcelona’s andere kathedralen geldt dit echter niet; Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia is gratis toegankelijk. En ook nog eens één van de beste voorbeelden van gotische architectuur.

Deze bijzondere kathedraal is overigens niet de enige gratis bezienswaardigheid in Barcelona. Neem vooral ook een kijkje bij:

  • De fonteinen van Montjuïc. Vanaf donderdag- t/m zondagavond kun je hier genieten van spectaculaire shows met licht en muziek. Een magisch geheel!
  • Mercat de la Bouqueria. Een must see voor foodies! Deze grote, overdekte markt – die tevens een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is – herbergt talloze kraampjes met o.a. groenten, fruit, bloemen, wijn en tapas.
  • Las Ramblas. De beroemdste straat van Spanje en misschien ook wel een van de beroemdste straten van de wereld. Deze 1,2 kilometer lange boulevard, verdeeld in vijf delen, wordt omgeven door terrasjes, winkeltjes en bomen die zorgen voor een aangename schaduw. Straatartiesten zijn er in groten getale aanwezig; gratis optredens!
  • Arc de Triomf. Deze – zoals de naam al zegt – triomfantelijke boog werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling en is nu nog steeds een van de symbolen van Barcelona. Vanaf deze bekende bezienswaardigheid loop je zo richting Parc de la Ciutadella, dat ook gratis te bezoeken is.

De leukste gratis musea in Barcelona

Het gros van de musea in Barcelona vraagt een toegangsprijs, maar… kom op het juiste tijdstip en je hebt misschien wel gratis toegang. Want veel musea zijn één keer per week of maand gratis te bezoeken.

Het Picasso Museum is elke zondag vanaf 15.00 uur gratis toegankelijk, en de eerste zondag van de maand kun je er de hele dag voor nop terecht. Ook het Museu Nacional d’Art de Catalunya en het Museu d’Història de Catalunya zijn elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken.

En dit is nog maar een kleine selectie. Heb jij bepaalde musea op je to do-lijst staan? Check vooral vooraf de websites van de musea om te kijken wanneer je jezelf geld kunt besparen.

Het mooiste gratis uitzicht over Barcelona

Gratis doen in Barcelona: uitzichtMet een 360 graden-uitzicht word je vanaf Turó de la Rovira getrakteerd op het beste zicht over de stad. En dan in het bijzonder vanaf Bateria antiaèria del Turó de la Rovira, ook wel bekend als de Bunkers van Carmel.

Deze bunkers met kanonnen op de berg werden gebouwd om de stad gedurende de Spaanse oorlog (1936-1939) te beschermen tegen bombardementen. Na de Burgeroorlog maakten de kanonnen plaats voor simpele woningen, maar tegenwoordig is het de plek vanwaar je het beste uitzicht over de stad hebt.

Bezoek de Bunkers del Carmel bij voorkeur aan het einde van de dag en geniet van de geweldige zonsondergang onder het genot van een door je zelf meegebracht glaasje cava. Dat is pas optimaal én budgetvriendelijke vakantie vieren.

Parken waar je gratis kunt relaxen

Het bekendste en meest populaire stadspark, Park Güell, was tot 2013 de populairste gratis bezienswaardigheid in Barcelona. Helaas dien je nu voor een deel, tevens het mooiste deel van het park, een toegangsprijs te betalen. Juist, dat deel waar je de kunstwerken van de hand van Gaudí kan vinden.

Gelukkig zijn er genoeg gratis alternatieven te vinden om een middagje te relaxen en te genieten van de Spaanse zon. Breng bijvoorbeeld, naast het eerdere genoemde Parc de la Ciutadella, een bezoek aan:

  • Montjuïc-berg. Naast dat je vanaf hier wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht over Barcelona, vind je er diverse tuinen die uitnodigen voor een ontspannen wandeling.
  • Parc de Joan Miró. Dit park, ook wel bekend als Park l’Escorxador (vernoemd naar het oud gemeentelijke slachthuis dat hier stond) is een geliefd park onder locals.
  • Parc de Cervantes. In dit park, dat het mooist is om te bezoeken tussen mei en juli, vind je een rozentuin met bijna 250 (!) verschillende soorten rozen. Het park is een oase van rust en nodigt niet alleen uit voor een picknick, maar ook voor een hardloopsessie.
  • Parc del Turó de la Peira. Vanaf dit park heb je net zo’n mooi uitzicht als vanaf de Montjuïc. Nauwelijks bekend onder toeristen, maar wel dé plek om je te mengen onder de locals.

Bezoek de mooiste pleinen

Gratis doen in Barcelona: Plaça ReialBarcelona herbergt een hoop mooie pleinen, allemaal gratis toegankelijk. Geniet hier op een muurtje of een bankje van de Spaanse zon en ga simpelweg mensen kijken. De meest bekende is Plaça Reial (nabij Las Ramblas). Het plein wordt omgeven door oude gebouwen, ranke palmbomen en modernistische lantaarnpalen. Middenin vind je een mooie fontein.

Minder bekend, maar minstens zo bijzonder, is het piepkleine Plaça de Sant Felipe Neri. Dit plein, in de oude Joodse wijk, neemt je mee terug naar de Spaanse Burgeroorlog; veel gaten in de muren herinneren aan de bomaanval die hier ooit plaats vond.

Een gratis overdosis zon

Een dagje naar het strand; op een verkoelend drankje en een hapje eten na (wat je prima vooraf in de supermarkt kunt kopen voor een habbekrats), kost het je helemaal niets. En Barcelona is rijk aan stranden!

Het meest bekende en populaire strand van Barcelona is Barceloneta, nabij de haven van de stad. Bogatell is een strand net buiten het centrum; in het weekend vind je hier veel locals en doordeweeks geniet je vooral van rust. Voor (water)sporten ga je naar het strand Nova Icaria. Het meest rustige strand is Llevant, welke je aan de rand van de stad vindt.

Nog meer gratis doen in Barcelona

Gratis doen in Barcelona; Barro GoticDacht je dat dit alles was? Nee, we hebben nog een paar bijzonder gratis activiteiten voor je:

  • Ontdek Barrio Gotic. In deze oude wijk, een van de oudste van Barcelona overigens, zijn deuren en huizen versierd met de mooiste street art. Ook de oude straatjes en steegjes, die soms als een labyrint aanvoelen, zijn geweldig om door te wandelen. Geef je ogen de kost en neem vooral je camera mee.
  • Wat dacht je van een gratis wandeltocht door Barcelona, waarbij je alles wordt verteld over diverse bezienswaardigheden? Er zijn diverse organisaties die dit aanbieden, waaronder Sandeman’s New Europe. Ook leuk: eens per maand wordt er een fototour door de stad gehouden.
  • Een van Barcelona’s meest populaire straat is zonder twijfel Passeig de Gracia. Aan deze straat vind je niet alleen veel luxe winkels, maar ook een aantal van Gaudi’s kunstwerken, waaronder Casa Batlló en Casa Milà. Toegang is niet gratis, maar bij zonsopgang zijn ze geweldig mooi om te zien. En je kunt nog in alle rust genieten van de omgeving.
  • Port Vell, de prachtige haven van Barcelona, nodigt uit voor een middagje windowshopping, een ochtendje luxe jachten spotten of de zonsondergang bewonderen. Allemaal gratis!
  • Breng een bezoekje aan Mercat Del Encants, de grootste en meest bekende vlooienmarkt van Barcelona. Slenter op diverse dagen van de week langs kraampjes vol met met boeken, kleren en prullaria aan Carrer del Dos de Maig.
  • Parijs heeft het Père Lachaise, Barcelona heeft Cementeri de Montjuïc. Deze bijzondere begraafplaats is tegen de flanken van de Montjuïc aangebouwd en biedt een prachtig zicht op de haven en zee. De graven zijn stuk voor stuk een bezienswaardigheid op zich.

Bespaar jezelf geld met de Barcelona Card

Wil jij veel gebruik maken van het openbaar vervoer? Doe jezelf een plezier en koop een Barcelona Card. Hiermee kan je ongelimiteerd reizen én je krijgt als extra ook nog eens gratis toegang tot verschillende musea. Die aankoop verdien je dus zo terug!

Heb jij nog tips voor gratis bezienswaardigheden en activiteiten in Barcelona? Laat ze gerust achter! Het liefst morgen weg? Bekijk hier alle last minute aanbiedingen.

Fotografie: Efired | Shutterstock.com, Olena Z | Shutterstock.com, Veniamin Kraskov | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Barcelona on a budget: 26x gratis doen in Barcelona

  1. Prachtig!! Dank jullie wel voor deze gratis mooie TIPS!!!! Geweldig!!!!
    Ga er zeker gebruik van maken.
    Mijnie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *