Wintersport met kinderen

Gouden tips voor een geslaagde wintersport met kinderen

Wil je je kinderen zoveel mogelijk laten meegenieten van alles wat de sneeuw te bieden heeft, maar zelf ook nog een beetje kunnen genieten van jouw welverdiende wintersportvakantie? Check deze gouden tips voor een geslaagde wintersport met kinderen.

Als Nederlander ga je natuurlijk niet zo bizar vaak naar de sneeuw en dus wil je die ene wintersportweek uiteraard zo inrichten dat je heel wat wat sneeuwmeters kan pakken. Maar hoe doe je dat als je je kinderen meeneemt op wintersport? Je wilt dat daar niet de hele dag je handen vol aan hebben, zodat je zelf nauwelijks op de piste komt…

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden op dit gebied. Er is nog eens een heel groot voordeel: in veel skigebieden is het namelijk extra goedkoop om je kinderen mee te nemen en ze de eerste pistemeters te laten maken!

Een wintersport met kinderen: waar moet je op letten?

Als je een wintersportvakantie gaat boeken met je kinderen dan begint het al bij het uitzoeken van je accommodatie. Het klinkt misschien vrij logisch; wanneer je naar een hotel gaat zoeken kijk dan naar familiekamers! Een paar dagen met je kinderen op één kamer slapen hoeft natuurlijk niet meteen een probleem te zijn, maar het is wel fijner wanneer je zelf een aparte slaapkamer hebt. Ook je kinderen zullen dit een stuk leuker vinden.

Een andere optie is om een chalet of een appartement te huren met meerdere kamers. Houd er wel rekening mee dat deze lang niet altijd over een half- of volpension mogelijkheid beschikken en de kosten voor eten en drinken er dus nog bovenop zullen komen. In zo’n accommodatie heb je wel het grote voordeel van flexibiliteit. Je kinderen kunnen ’s avonds gewoon spelen en je zit niet constant op elkaars lip. Wel zo prettig!

Met een gerust hart de piste op

Als je kinderen nog heel jong zijn, kan je ze niet meenemen op de piste. Je kan even een rondje maken op de kleinste kinderpistes, maar veel verder dan dat ga je niet komen! Wanneer je zelf de echte pistes op wilt duiken, kan je iemand vragen om achter te blijven en op je kinderen te passen, maar dat is niet altijd even gezellig. Gelukkig bieden steeds meer skigebieden daarom de mogelijkheid om je kind een dagdeel of zelfs de gehele dag op te vangen.

In veel Oostenrijkse wintersportgebieden zijn daarom kindercrèches aanwezig. Hier zijn vaak animatieteams aanwezig om kinderen te vermaken en ze maken daarnaast snel vriendjes. Daarnaast weet je bij zo’n opvang dat je kinderen in veilige handen zijn. Je gaat dus met een gerust hart de pistes op!

Handig: vraag van te voren of er Nederlands personeel aanwezig is. Als er alleen een Duits- of Franstalig animatieteam aanwezig is, zal zo’n vakantie ook voor je kind een stuk minder leuk zijn. In de meeste grote skigebieden van Oostenrijk en Frankrijk is dan ook Nederlands personeel aanwezig bij een dergelijke opvang, maar ze zullen niet bij ieder kindvriendelijk hotel werkzaam zijn.

De eerste ‘stappen’ op de piste

Wintersport met kinderen, lesHet liefste wil je natuurlijk dat je kinderen ook grote wintersportfans worden. Dat begint bij één ding: skilessen! De meeste skischolen bieden skilessen aan voor kinderen vanaf vier jaar.

Dit lijkt misschien heel erg jong, maar dat verschilt ook weer per kind. Het ene kind zal op vierjarige leeftijd het skiën zonder problemen oppikken terwijl een ander er nog helemaal geen plezier in heeft. De beste tip die we je daarin kunnen geven is dat je het niet moet gaan forceren! Ben je nog niet zeker of je kind oud genoeg is voor skilessen? Neem dan een keer een proefles tijdens je vakantie. Als je kind het goed oppakt kan je gerust verder gaan met de lesjes, maar als hij/zij aangeeft er helemaal niks aan te vinden, stop er dan nog eventjes mee. Probeer het volgend jaar nog een keer!

Skilessen voor kinderen duren bovendien minimaal een dagdeel en in deze uren kan je zelf – wederom met een gerust hart – de pistes op gaan. Er zijn ook mogelijkheden om je kind een hele dag op skiles te sturen, maar dit is voor de jongste wintersportertjes vaak fysiek nog te zwaar. Jij kent je kind het beste en weet welke optie voor jullie het meest raadzaam is.

Ook hier raden we je aan om op zoek te gaan naar een skischool met Nederlands personeel. Niets tegen Duitse of Franse skileraren, maar een Nederlandse leraar kan de techniek natuurlijk veel beter overbrengen in Jip en Janneke taal.

Vermaak voor oudere kinderen

Wanneer je kinderen wat ouder zijn en de basis van het skiën onder de knie hebben, kan het wel eens lastig zijn om een oplossing te zoeken. Waarschijnlijk willen ze zelf de pistes op gaan, maar ze zijn nog te klein om een hele dag met je mee te gaan in de sneeuw. Veel skischolen hebben ook daar goede oplossingen voor.

Er zijn verschillende cursussen beschikbaar waarbij je kind gevorderde technieken leert beheersen. Denk aan de beginselen van het carven, langzaamaan steeds moeilijkere pistes leren skiën of misschien zelfs de beginselen van het freestylen of racen. Deze lessen duren wederom minimaal een dagdeel. ’s Ochtends kun je dan alleen de pistes ontdekken, ’s middags samen met je kinderen.

Kindvriendelijke wintersportaccommodaties

Wintersport met kinderen, accommodatieHet allerbelangrijkste is nog altijd dat je een kindvriendelijke locatie uitzoekt. Om je het gezoek te besparen hebben we een paar voorbeelden voor je opgezocht.

De ideale familievakantie in Oostenrijk beleef je in Ferienclub Bellevue am See in Tirol. De vele faciliteiten – waaronder sauna’s, stoom- en bubbelbaden, zwembaden, een mini- en maxiclub en de mogelijkheid om te tafeltennissen – zullen ervoor zorgen dat niemand zich zal vervelen. Je verblijft hier v.a. ca. € 300,- p.p. voor vijf dagen.

Andere kindvriendelijke accommodaties die we kunnen aanraden zijn o.a. Mondi Holiday Bellevue in Salzburg (Oostenrijk), Les Chalets de Flambeau in Val Cenis (Frankrijk) of Pierre & Vacances Premium Le Village in het Franse Les Arcs.

Maar uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze. Wat moet er voor jouw aanwezig zijn bij een accommodatie en in een wintersportgebied? Houd hierbij vooral rekening met de leeftijd en dan kan een wintersport met kinderen niet meer stuk.

 

Over de auteur

Robert

Robert staat al sinds jongs af aan in de sneeuw en ondanks een uitstapje op een snowboard ligt zijn hart bij het skiën. Nu zoekt hij jaarlijks tussen de bergen naar de vallende vlokken en vanuit zijn voorliefde voor alles wat met winter(sport) te maken heeft is hij Snowchamps gestart, dé plek om heel de BeNeLux enthousiast te maken voor de winter(sport)!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *