Golden Circle IJsland

Golden Circle: IJsland in het klein

Wil je graag kennismaken met het fascinerende IJsland, maar heb je niet vakantiedagen genoeg voor een lange rondreis? Boek een 3- of 4-daagse stedentrip naar Reykjavik en ontdek de Golden Circle van IJsland. Deze route vol hoogtepunten – en daardoor IJsland in het klein – kun je in één dag afleggen. Zo houd je ook nog een dagje over om te relaxen in de Blue Lagoon.

Wat is de Golden Circle?

De Golden Circle is dé manier om kennis te maken met de alles overtreffende natuur van IJsland. De route van ruim 300 km lang start nabij de hoofdstad Reykjavik en brengt je langs drie van de meest bekende bezienswaardigheden van het Noord-Europese eiland; Nationaal Park Thingvellir, de waterval Gullföss en de hete bronnen rondom Geysir.

Nationaal Park Thingvellir

Golden Circle IJsland, ThingvellirDe ligging van Nationaal Park Thingvellir is uniek; het ligt precies op de plek waar de Europese en Noord-Amerikaanse platen langzaam uit elkaar drijven.

De kloof, die is ontstaan door het schuiven van de platen, wordt elk jaar een stukje groter. Het effect hiervan zie je het beste in het noorden; hier vind je een enorme scheur met aan beide kanten metershoge rotsen.

Het zorgt tevens voor een bijzonder landschap; met lava gebieden, maar ook enorm veel groen. En helderblauwe meren.

Het is mogelijk om in de Sifra-kloof te duiken; je zweeft dan in het heldere water tussen twee continenten en hebt zicht tot wel 100 meter. Je moet wel tegen een beetje kou kunnen, het water is gemiddeld 2 tot 4 °C.

De gouden waterval Gullföss

Golden Circle IJsland: Gullföss WatervalWaar de bijnaam ‘gouden waterval’ vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het kan komen door het opstuivende water wat – als de zon schijnt – voor prachtige regenbogen zorgt.

Er gaat ook een ander verhaal: een steenrijke boer die nabij de waterval woonde, zou niet willen dat zijn goud naar iemand anders ging na zijn dood. Hij zou het daarom allemaal in de waterval hebben gegooid.

Welk verhaal ook klopt; het blijft zonder twijfel de mooiste en meest indrukwekkende waterval van IJsland. De waterval is maar liefst 2,5 kilometer lang, 20 meter breed en 70 meter diep. Het is daarnaast ook nog eens een van de meest krachtige watervallen van Europa.

Via twee verschillende paden kun je vanaf diverse platforms uitkijken op dit mooie natuurgeweld.

De hete bronnen rondom Geysir

Golden Circle IJsland: GeysirWist je dat alle geisers ter wereld hun naam danken aan de IJslandse Geysir? De naam van deze geiser is afgeleid van að gjósa, dat ‘spuiten/spuwen (van een vulkaan of thermische bron)’ betekent.

Geysir zelf is helaas niet meer actief. In het verleden zijn er chemicaliën ingegooid met de hoop dat de geiser hierdoor harder en hoger zou spuiten. Dit had een negatief effect. De enige activiteit die er nu nog is, is een eeuwige stoomvorming rondom de geiser.

De nabijgelegen Strokkur is nog wel actief. Deze spuit om de 4 tot 8 minuten een mega-massa water omhoog welke tot wel 20 meter hoog wordt. Je vindt in dit gebied daarnaast een groot veld met kleine poelen en beginnende geisers. Men hoopt dat dit ooit zulke grote reuzen worden als de Geysir.

Praktische tips voor de Golden Circle

Hoewel er vanuit Reykjavik tal van georganiseerde tours worden aangeboden, kun je de Golden Circle ook op eigen gelegenheid bezoeken. Een huurauto geeft je namelijk zoveel meer vrijheid. Je bent niet gebonden aan de tijden van touringcars en kunt voor of na de drukte gaan. Daarnaast kun je zolang als je wilt bij elke bezienswaardigheid blijven. De bezienswaardigheden liggen niet meer dan 40 minuten rijden van elkaar.

Toch liever georganiseerd op pad? Via onze partner GetYourGuide kan je diverse Golden Circle-tours boeken. Ook met bijvoorbeeld een sneeuwscooter-tocht of inclusief een bezoek aan de Blue Lagoon (zie onder).

Maak een uitstapje naar de Blue Lagoon

Golden Circle IJsland, Blue LagoonTijdens je 3- of 4 daagse stedentrip Reykjavik heb je ruim de tijd om meer dan alleen de Golden Circle te zien. En dan hoef je je ook niet enkel tot Reykjavik en de Golden Circle te beperken. Wat dacht je van een middagje relaxen in de Blue Lagoon? Dit is naast de eerdergenoemde bezienswaardigheden één van de belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland.

De Blue Lagoon is één van de vele thermale baden die IJsland herbergt. Hoewel veel mensen denken dat deze op een natuurlijke manier is gevormd, is niets minder waar; het is in 1991 aangelegd door de bewoners.

Het water, dat wel uit natuurlijke bronnen wordt opgepompt, zou een geneeskrachtige werking hebben. Mensen met artritis, reuma en huidaandoeningen als psoriasis zouden baat hebben bij een dompeling in het bad. Maar ook als je niets hebt, is een middagje drijven in water van gemiddeld 40 °C geen straf.

Sta jij na het lezen van dit artikel al in de startblokken om de Golden Circle in IJsland te ontdekken?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *