Goedkoop Rome: tips

Goedkoop Rome! Tips om te besparen op jouw stedentrip

Het leven in Rome mag dan niet zo duur zijn als in Londen, Parijs of New York, het is en blijft wel de hoofdstad van Italië. En dat maakt dat het duurder is dan andere Italiaanse steden. Toch kun je jouw uitgaven heel goed in de hand houden tijdens een stedentrip. Simpelweg door te leven zoals de locals ook doen. Dat is niet alleen voordelig overigens, maar ook nog eens héél erg leuk. Check snel onze tips voor goedkoop Rome!

We kennen maar weinig reizigers die niet enthousiast thuiskwamen na een stedentrip in Rome. De stad is geweldig; het ademt cultuur, het klimaat is aangenaam en op elke straathoek vind je leuke eettentjes en espressobarretjes. Buiten de bekende bezienswaardigheden zal het je daarnaast ook op andere vlakken verrassen.

Wil je dan weer geen onaangename verrassing als je een maand na de stedentrip jouw creditcardrekening binnenkrijgt? Met deze zeven gouden tips is Rome opeens goedkoop. Of na ja, in elk geval een stuk goedkoper.

Museum hoppen op zondag

Rome is – met dank aan de aanwezigheid van o.a. het Forum Romanum, de Trevifontein en het Colosseum – een openluchtmuseum waar je u tegen zegt. Veel toeristen vergeten daarmee de vele archeologische- en kunstmusea die de stad herbergt. Zonde!

Zeker als je je bedenkt dat veel musea op de eerste zondag van de maand gratis toegang bieden. Dit is het gros van de staatsmusea. Denk hierbij aan Museo Nazionale Romano, Galleria Nazionale d’Arte Antica-Palazzo Barberini en The Borghese Gallery.

Welke musea en archeologische sites nog meer gratis toegankelijk zijn op de eerste zondag van de maand? Check deze website.

Gratis bekende highlights bewonderen

Goedkoop Rome: tips gratis bezienswaardighedenOm nog even in de gratis hoek te blijven; veel van Rome’s beste highlights zijn altijd gratis te bezoeken. En dan niet alleen de eerste zondag van de maand. Relaxen in stadpark Borghese kost je geen geld en een muntje in de Trevifontein gooien kost je alleen dat muntje. Een muntje dat er als het goed is wel voor zorgt dat je weer terug zal komen in Rome. En wie wil dat nu niet?

Ook het Colosseum kun je gratis van buiten bewonderen, alleen als je naar binnen wilt, dien je jouw portemonnee te trekken. De vele openbare pleinen (zoals het prachtige Piazza Navona) zijn plaatjes op zich en het bekende Pantheon kan je zelfs vanbinnen gratis bekijken. Hoewel… er gaan geruchten dat daar een einde aan komt. Snel nog gaan dus!

Gratis genieten van de mooiste uitzichten

Goedkoop Rome: gratis uitzichtpunten geld besparenIn Rome heb je diverse plekken waar je – zonder direct een dure cocktail in een fancy rooftopbar te bestellen – kosteloos kunt genieten van waanzinnige uitzichten over de stad.

Beklim bijvoorbeeld de minder bekende heuvel Aventijn en je komt uit bij een van de rustigste uitzichtpunten die Rome biedt. De wandeling er naartoe is overigens ook geen straf; je komt door Giardino degli Aranci, een prachtig gebied met sinaasappelbomen. Loop je nog iets verder dan kom je langs een even prachtig plein, Piazza dei Cavalieri di Malta.

Aan het plein bevindt zich het bekende sleutelgat van Avelijn. Kijk je door dit gat dan word je feitelijk getrakteerd op het mooiste uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Met recht een plaatje!

Andere mooie uitzichtpunten in Rome die gratis toegankelijk zijn? We hebben nog twee mooie voor je!

  • Eén van de mooiste en groenste heuvels van Rome is Janiculum. Bovenaan deze heuvel vind je Piazzale Garibaldi. Ook vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.
  • In Villa Borghese, een van de mooiste stadsparken van Rome, vind je Terrazze del Pincio. Vanaf hier kun je kijken tot aan de Sint-Pietersbasiliek.

Bespaar op eten in Rome

Goedkoop Rome: tips etenHoe verleidelijk – en geweldig! – het ook is om te gaan dineren aan het prachtige Piazza Navona of met zicht op het Pantheon; het is wel een aanslag op jouw portemonnee.

Om te voorkomen dat jouw uitgaven ter plaatse ruim de kosten van jouw ticket en hotel overstijgen, raden we je aan om gewoon af en toe te gaan voor een simpele (maar heerlijke!) pizza slice. Dit kan bijvoorbeeld voordelig bij La Boccaccia of Boncia.

En desserts in Italiaanse restaurants? Die kunnen soms best duur zijn. Skip deze, loop een willekeurige straat in en haal voor een paar euro een gelato. Net zo lekker, of misschien nog wel lekkerder.

Kies een voordelig hotel

Waar bovenstaande tips vooral aankomen op het leven in Rome, kun je vooraf ook al flink besparen. Door een hotel te kiezen dat nét iets verder ligt van het centrum of geen vier of vijf sterren biedt, máár wel beschikt over een comfortabele kamer voor een goede nachtrust. We maakten een selectie uit ons aanbod:

  • Hotel Artis Roma is een modern stadshotel net buiten het stadscentrum. Hier verblijf je dus in alle rust! Om de hoek van het hotel vind je een metro- en bushalte, waardoor je elke ochtend eenvoudig richting het historische centrum reist.
  • Liever te voet naar het centrum? Vanaf Hotel Parker ben je binnen ca. 25-30 minuten bij het Forum Romanum en het Colosseum. Bij mooi weer start je jouw dag met een ontbijt op het terras.
  • Toch graag vlakbij alle bezienswaardigheden verblijven? Ga voor het eenvoudige, maar comfortabele Hotel Alexis. Je verblijft nabij trein- en metrostation Termini, maar kunt ook te voet op ontdekkingstocht door Rome. En dankzij het ontbijtbuffet heb jij genoeg energie voor een dag vol cultuur.

Meer tips in het teken van goedkoop Rome

  • Die Italianen hebben soms rare gewoontes; als je aan een tafeltje gaat zitten voor een goede kop koffie, betaal je een sitting fee en is dat bakkie pleur (die in Italië echt niet als pleur smaakt overigens!) opeens een stuk duurder. Precies dat is de reden dat je de inwoners zelf altijd staand hun koffie ziet drinken. Zeker in de fancy tenten, want die kunnen – als je gaat zitten – schrikbarend duur zijn.
  • Gaan stedentrips en winkelen voor jou hand in hand? Bezoek Rome dan in de saldi periode. Ofwel uitverkoop! Dit is traditioneel in de maanden januari en juli. Jouw voordeel tijdens een middagje winkelen kan oplopen tot wel 70%. Houd er wel rekening mee dat juli een enorme warme maand is. Januari is dus feitelijk een betere optie. En het is er dan ook nog niet zo druk als in het voor- en najaar.

Hoe goedkoop in Rome maak jij het bij jouw volgende stedentrip?

Fotografie: Alexander Mazurkevich | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *