Garachico, het meest authentieke dorpje op Tenerife

Tenerife is een populair eiland onder vakantiegangers. In veel steden en badplaatsen draait het dan ook voor een groot deel om toeristen. Dit geldt niet voor Garachico, een schilderachtig plaatsje waarin je je vooral begeeft tussen de locals.

Garachico ligt in het noorden van het Canarische eiland Tenerife. Het dorpje ligt in een vredige vallei en wordt omringd door een grillige kustlijn, waar de kleurrijke gebouwen en witgekalkte huisjes van Garachico fel tegen afsteken. Een prachtig gezicht!

Van weggevaagd dorpje tot pareltje

Ooit was Garachico een belangrijke havenstad en handelsplaats. Een vulkaanuitbarsting van vulkaan El Teide in 1706 bracht hier echter een einde aan. Bijna het hele dorpje werd verwoest. Sowieso hadden de inwoners niet veel geluk: een brand van negen jaar eerder had ook al 100 huizen doen instorten.

Vandaag de dag zijn er nog sporen van de lavastromen te zien. Net buiten het dorpje zijn er wandelroutes, vanaf waar je het zwartgeblakerde landschap kunt bekijken. Bijzonder om te zien!

Na de vulkaanuitbarsting sukkelde Garachico in slaap; het wegvallen van de haven zorgde ervoor dat de belangrijkste rol van het dorpje niet meer uitgeoefend kon worden. Na de uitbarsting zijn wel veel gebouwen gerestaureerd, wat er voor heeft gezorgd dat het nu weer een pareltje is om te zien.

Wandel zeker door het centrum om te genieten van al het moois wat het dorpje te bieden heeft. Plaza de la Libertad is het hart van de plaats. Rondom dit plein staan enkele gebouwen die wél zijn blijven staan na de vulkaanuitbarsting, zoals de het San Francisco klooster en de façade van de Santa Ana kerk.

Verdwalen in Garachico

Garachico authentiek dorpje Tenerife, straatjesHet allerleukste om te doen, is simpelweg rondslenteren door het centrum. Neem een straatje rechts, ga dan weer links en loop dan weer een stuk rechtdoor… Door zonder plan rond te lopen, kom je de mooiste plekjes tegen, zoals schattige pleintjes die omringd worden door palmbomen. Enkele huisjes die de vulkaanuitbarsting hebben getrotseerd zijn ook nog steeds te bewonderen. En ook Castilo de San Miguel, een eeuwenoud kasteel, is blijven staan.

In Garachico begeef je je vooral tussen de locals, waardoor er een erg gemoedelijke sfeer heerst. Neem na jouw wandeling plaats in één van de vele authentieke restaurantjes en geniet van de Spaanse gastvrijheid. De specialiteiten van het dorpje zijn o.a. mosselen en chopitis, dat gefrituurde baby-inktvis is.

Ben je nog niet uitgewandeld? Loop dan naar Mirador El Emigrante, een uitkijkpunt aan zee. Vanaf hier geniet je van een prachtig uitzicht over Garachico, de gestolde zwarte lavastromen en zee.

Zwemmen in een natuurlijk zwembad

Garachico authentiek dorpje Tenerife, natuurlijk zwembadOndanks dat Garachico niet echt een strandbestemming is – je vindt er enkel één klein, vulkanisch strandje – kun je er wél zwemmen. Door de vulkaanuitbarsting zijn er natuurlijke zwembaden ontstaan aan de kust, die omringd worden door lavasteen. Via een trappetje kun je het zeewater in gaan.

Zwemmen tussen de rotsen en relaxen op het plateau eromheen is misschien nog wel bijzonderder dan een dagje luieren aan het strand. Je neemt hier namelijk ook meteen een kijkje in de geschiedenis!

Waar te verblijven?

Zie jij een vakantie in Garachico wel zitten, maar weet je nog niet waar te verblijven? Een aanrader is Boutique Hotel San Roque. Onze liefde voor boutique hotels wordt hier nog eens versterkt!

Je logeert in een stijlvolle kamer, komt tot rust op het mooie zonneterras dat op het dakterras gevestigd is en kunt verkoeling vinden in het zwembad. Ontspannen in alle rust is hier geen opgave, want het hotel hanteert een adults only formule!

Een hippe lobby, een poolbar en restaurant staan daarnaast tot je beschikking. En door de ligging in het centrum van Garachico kun je binnen no time alle hoogtepunten van het dorpje verkennen. Ideaal!

Kun jij niet wachten om naar Garachico te gaan? Wij wensen je alvast veel plezier!

Over de auteur

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *