Geschiedenis Rhodos-Stad

Maak kennis met de eeuwenoude geschiedenis van Rhodos-Stad

Op zoek naar een culturele vakantie op één van de Griekse eilanden? Ga naar Rhodos. Want als er één Griekse bestemming cultuur ademt, dan is het wel de hoofdstad van dit eiland. De binnenstad van Rhodos-Stad is meer dan 2.400 jaar oud en herbergt talloze bezienswaardigheden. En dan hebben we het nog niets eens over de gezelligheid…

Rhodos-Stad in een vogelvlucht

geschiedenis Rhodos-Stad: torenIn het uiterste noorden van Rhodos vind je de gelijknamige hoofdstad Rhodos-Stad. Het is één van de mooiste middeleeuwse steden van Europa en daarmee direct een must see voor cultuurfanaten.

Binnen de 4 km lange stadsmuur vind je het meer dan 2.400 jaar oude historische gedeelte met talloze romantische steegjes vol winkeltjes, restaurants en bars. Maar dat niet alleen; de oude gebouwen, veelal gebouwd door ridders, zijn bijna stuk voor stuk pareltjes en je vindt er maar liefst 200 kerken.

Tel daarbij op diverse bijzondere bezienswaardigheden en het plaatje is compleet! Niet verrassend dat deel van Rhodos-Stad in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Het oude gedeelte vormt een flink contrast met het ‘nieuwe deel’ van Rhodos. Hier draait alles om winkelen, lekker eten en uitgaan. Het hoogtepunt in dit deel van de stad is de zgn. Barstreet, waar je – zoals de naam al doet vermoeden – diverse bars vindt. Dansen kan in één van de discotheken.

Rondom de stad vind je meerdere (kiezel)stranden. Geniet van de Griekse zonnestralen vanaf je ligbedje, haal een drankje bij een van de hippe beachbars, speel een potje beachvolleybal of beoefen een van de aangeboden watersporten.

Must see’s in de eeuwenoude binnenstad

De gehele binnenstad van Rhodos wordt ommuurd en middels mooie stadspoorten kom je in de ‘binnenring’ met een vestinggracht waar je anno 2017 mooie wandelpaden vindt. Een oase van rust zal je merken als je eenmaal in de binnenstad vol historische bezienswaardigheden bent aanbelandt.

Geschiedenis Rhodos-Stad: binnenstadDe ‘culturele hoofdstraat’ van Rhodos-Stad is de Ridderstraat. Deze schuin oplopende straat voert je vanaf het hedendaagse Archeologisch Museum naar het Paleis van de Grootmeesters. Deze laatste is absoluut een van de hoogtepunten van Rhodos-Stad. Het werd in de middeleeuwen gebouwd door de Johannieters en vorige eeuw flink opgeknapt door de Italiaanse leiders. Zij maakten er hun zomerverblijf van. Nu doet het dienst als museum en kun je er muren vol wapenschilden van ridders bewonderen.

Vanuit het oude centrum loop je zo door naar de levendige Mandráki haven. Het is niet de enige, maar wel de meest bekende haven van Rhodos-Stad. Je vindt er gezellige restaurantjes en hét vertrekpunt voor boottochten en excursies. Nabij de haven vind je de tevens de mooiste toegangspoort van Rhodos-Stad, de Marinepoort, en de overdekte markt Néa Agorá.

Een kijkje buiten de stadsmuren

Een paar kilometer ten zuidwesten van de stadsmuren vind je – mooi gelegen op de heuvel Monte Smith – de restanten van de antieke stad, die samen de Akropolis van Rhodos heten. Je vindt hier o.a. de ruïnes van de Tempel van Apollo en een amfitheater. Bijzonder: je kunt hier 24 uur per dag een bezoek aan brengen.

Even wat anders dan cultuur? In het uiterste noorden van de stad, op ca. 20 minuten lopen van de stadspoorten vind je het aquarium van Rhodos. Uniek is dat dit aquarium zich ondergronds bevindt. Maak kennis met de onderwaterwereld van de Egeïsche zee!

Onze favoriete hotels in Rhodos-Stad

  • Zon en cultuur combineer je in een handomdraai tijdens een verblijf in Athineon. Dit moderne appartementencomplex ligt op een steenworp afstand van de stadsmuren en op slechts 5 minuten lopen van het strand. Je hebt daarnaast een restaurant, zwembad, diverse sportfaciliteiten en gratis WiFi in de openbare ruimtes tot je beschikking.
  • Op het uiterste noordpuntje van Rhodos vind je Mediterranean Hotel. Het hotel wordt slechts door een weg gescheiden van het populaire Elli Beach. Andere pluspunten van het hotel zijn de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven, het fijne buitenbad en gratis WiFi in de openbare ruimtes.
  • Dionysos Hotel ligt enkele kilometers ten zuiden van Rhodos-Stad, maar is wel één van onze meest geboekte hotels op het eiland. Dit dankt het aan de rustige ligging nabij het strand en de fijne busverbinding naar Rhodos-Stad. Ook de comfortabele kamers, een zwembad van 2.000 m2 en de keuze uit meerdere restaurants dragen bij aan het succes!

Wil jij graag kennismaken met de eeuwenoude geschiedenis van Rhodos-Stad, maar een ruimere keuze aan hotels? Bekijk ons volledige aanbod. En mocht je het liefst morgen al jouw koffer pakken; we hebben fijne last minute vakanties voor je.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *