Duitsland-in-coronatijd

Duitsland in coronatijd: zo gaat het er op vakantie aan toe!

Wil jij deze zomer nog op vakantie, maar wil je liever niet in een vliegtuig stappen? Pak de auto en rijd naar Duitsland. We namen de proef op de som en verbleven een weekje bij de oosterburen. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen; het vakantiegevoel was zeker aanwezig!

Onlangs was ik een weekje vrij en wat wilde ik er graag even tussenuit. Het werd een tripje dichtbij huis, naar Duitsland. En het was ideaal, want zo kon ik ook meteen voor onze vakantiegangers testen hoe reizen in coronatijd nu eigenlijk is. En hoe ik de corona maatregelen in Duitsland heb ervaren.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Duitsland.

Mondkapjes in het straatbeeld

Duitsland in coronatijdHet grootste verschil met Nederland zijn de mondkapjes die in Duitsland op meer plekken verplicht zijn. De regel is eigenlijk – in ieder geval in Nedersaksen – dat je zodra je een gebouw  binnen gaat een mondkapje moet dragen. Zo moet je in supermarkten en winkels verplicht een mondkapje op, maar ook bij de kassa van het zwembad. Bij kassa’s kun je trouwens rekenen op dubbele bescherming, want er zijn op veel plekken ook schermen van plexiglas geplaatst.

Mondkapjes zijn daarnaast verplicht in restaurants. Niet als je aan een tafeltje zit, maar wel als je binnenkomt en naar het toilet gaat. Klinkt vervelend, maar dat valt echt reuze mee en het went snel. En die cocktail op het terras smaakt er echt niet minder om. Goed om te weten: op campings kan het verplicht zijn om een mondkapje te dragen als je naar het toiletgebouw gaat.

Reserveer vooraf!

Nog even over restaurants; het is écht aan te raden om vooraf te reserveren. Anders kan het zomaar zijn dat je bij de plaatselijke snackbar belandt met een vette hap. Dat is wel een groot verschil met het pre-corona tijdperk, toen je gewoon ergens kon neerploffen.

In bijna alle restaurants dien je een formulier in te vullen met je contactgegevens. Mocht er achteraf bij iemand die op dezelfde dag en het tijdstip aanwezig was als jij corona worden vastgesteld, ben je gemakkelijk te traceren.

In het verleden heb ik vaker vakantie gevierd in Duitsland en toen viel het mij op dat ze daar erg achterlopen als het aankomt op contactloos betalen. Op veel plekken kon je toen niet met je pinpas terecht. Of het door corona komt weet ik niet, maar tijdens mijn vakantie van dit jaar kon ik veel vaker met mijn pinpas zwaaien. Dat vond ik fijn, mijn bankrekening iets minder.

Waar ze in Duitsland nog wel in achterlopen; digitale menukaarten. In Nederland zie je op steeds meer plekken digitale oplossingen om zo min mogelijk contactmomenten te hebben. In Duitsland kon ik maar bij één horecagelegenheid de menukaart op mijn telefoon bekijken.

Hoe gaat het er in een grote stad aan toe?

Duitsland in coronatijdTijdens mijn vakantie in Nedersaksen mocht een bezoekje aan de grote stad Hannover niet ontbreken. Om direct in het centrum van de stad uit te komen was de trein – waar je overigens ook een mondkapje moet dragen – het beste vervoersmiddel. Ter plaatse stapte ik op een huurfiets om op eigen tempo de stad te ontdekken én om toch zoveel mogelijk het openbaar vervoer te vermijden.

In de stad zag ik meer mensen op straat lopen met een mondkapje op, maar het is er niet verplicht. Verder viel het mij op dat het er – met name ’s middags – extreem druk was in de winkelstraat. Die heb ik dan ook maar overgeslagen.

Hannover is een superleuke stad voor een dagtripje of weekendje weg. De imposante Herrenhäuser Gärten en de vele street art kunstwerken waren voor mij de hoogtepunten. En dankzij corona loop je hier niet over de koppen. Dát is dan weer een voordeel.

Uitstapjes; zo werkt het in een klimbos

Mijn vakantie in Duitsland stond vooral in het teken van relaxen. Maar dat is zeker niet het enige wat ik heb gedaan. In Duitsland vind je op veel plekken zogenaamde klimbossen en ik kan je zeggen; dat is écht leuk voor jong & oud(er).

Tijdens corona gelden er wel diverse maatregelen. Zo moet je een mondkapje dragen tijdens de uitleg. Terwijl je aan het klimmen bent, hoef je het mondkapje niet te dragen, maar moet je hem wel bij je hebben en opzetten als je niet de 1,5 meter afstand kunt bewaren. Op de platforms tussen de bomen mag daarnaast maximaal één persoon staan en je moet verplicht handschoentjes dragen (die ter plaatse te koop zijn).

Samenvattend: vakantie vieren in coronatijd is een beetje anders dan normaal en je moet rekening houden met het dragen van mondkapjes. Maar dit heb ik niet als vervelend ervaren. Het vakantiegevoel was – zeker omdat het op veel plekken lekker rustig was én het zonnetje als vanouds scheen – bij mij zeker aanwezig.

Afbeelding: Mlnp / Shutterstock.com

Over de auteur

Marleen

Van stedentripjes tot kamperen; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én de bucketlist van Marleen is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé Vakantiediscounter droomt zij alvast weg bij de volgende bestemming op haar lijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *