Wat te doen op Sal (Kaapverdië)

Wat te doen op Sal? Ontdek dit Kaapverdische eiland!

Over Kaapverdië wordt vaak gezegd dat het een saaie bestemming is waar je alleen maar op het strand kan liggen. In november 2019 gingen we zelf op onderzoek uit en ontdekten we wat er te doen is op Sal. En dat is meer dan genoeg!

Sal in een vogelvlucht

Sal is een van de tien Kaapverdische eilanden en heeft een oppervlakte van 216 km². Het is daarmee ongeveer net zo groot als Texel en Ameland samen. Er wonen ca. 33.000 mensen, waarvan het grootste deel in het toerisme of de visserij werkt. Er valt praktisch nooit regen; gemiddeld zo’n 6 dagen per jaar. Ideaal voor een relaxte zonvakantie! Wil je meer doen dan enkel sunsnacken tijdens een vakantie in Kaapverdië? Check dan snel wat er te doen is op Sal.

Neem een kijkje in Santa Maria

Hét toeristische hart van Sal is Santa Maria. In dit stadje in het zuiden van het eiland wordt het straatbeeld gedomineerd door klinkersteentjes, souvenirwinkeltjes en vrolijk gekleurde gebouwen. Ga hier zeker een keertje in een lokaal restaurantje eten en proef de Kaapverdische specialiteit cachupa; een bonenschotel met vis, vlees of kool.

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Santa Maria is de pier. Hier leggen ’s ochtends vissersbootjes aan om hun dagvangst aan wal te brengen. De vers gevangen vis wordt voor je ogen ontleed en schoongemaakt. Een bijzonder schouwspel. Voor mensen met een zwakke maag; dankzij de wind die continu waait heb je amper last van vervelende geurtjes.

Je kunt trouwens ook uitstekend uitgaan in Santa Maria. Volgens locals moet je daarvoor op zaterdagavond bij Pirata zijn.
Lees meer over Santa Maria en de relaxte vibe

Hotel da Luz, Sal KaapverdiëVerblijven in Santa Maria? Het kleinschalige en stijlvolle Hotel da Luz ligt op slechts een steenworp afstand van het strand en het centrum. Dankzij het zwembad en dakterras is het uitstekend vertoeven!

Wat te doen Sal - Santa Maria

Ga het water op met een catamaran

De wateren rondom Sal zijn helderblauw en nodigen uit voor het maken van een boottocht. Wij stapten aan boord van de Sodade; de spiksplinternieuwe catamaran van No Limits Adventure. Het voordek – met zitzakken, netten en comfortabele ligbedden – nodigt uit voor een flinke relaxsessie. En dankzij de vriendelijke crew voel jij je meteen thuis; ook als je geen zeebenen hebt.

Afhankelijk van de stroming vaar je langs de ruige westkust naar de Leeuwenberg die – zoals de naam al doet vermoeden en met een beetje fantasie – op een liggende leeuw lijkt. Hier is er tijd om te snorkelen, vissen en een verfrissende duik te nemen. Onderweg geniet je onbeperkt van drankjes en krijg je een lekkere lunch. Op de terugweg naar de haven is het tijd voor entertainment in de vorm van dans en muziek. Laat jouw beste moves zien en gooi die armen in de lucht!

Wat te doen Sal - Catamaran

Meer informatie over deze catamaran excursie én de andere uitstapjes die No Limits Adventure aanbiedt? Check hun website.

Slenter in het authentieke Palmeira

Aan de westkust van Sal ligt het vissersdorpje Palmeira. Hier is het toerisme nog niet echt doorgedrongen en maak je kennis met de authentieke kant van het eiland. In het kleine dorpje wemelt het van charmant gekleurde huisjes die uitnodigen tot het maken van een nieuwe profielfoto.

Slenter door de straatjes en neem een kijkje bij de haven waar de vers gevangen vis binnen wordt gebracht en direct ook schoongemaakt. Palmeira is ook de perfecte plek om de nationale drank van Kaapverdië te proeven; Grogue. Deze gedistilleerde rum wordt gemaakt van suikerriet, is verkrijgbaar in allerlei smaken en bevat een alcoholpercentage van meer dan 40%. Proost!

Wat te doen Sal - Palmeira

Drijf in een heus zoutmeer

Sal dankt haar naam aan zout. Dit ‘witte goud’ werd in de 18e eeuw gewonnen uit de vulkaankrater bij het havenplaatsje Pedro de Lume. Het zout werd voornamelijk naar Brazilië geëxporteerd en later ook naar Europa toen er een kabelbaan werd aangelegd door een Frans bedrijf. Uiteindelijk bleek de zoutwinning op Sal niet rendabel en tegenwoordig wordt er zelfs zout geïmporteerd.

Bij de vulkaankrater kun je nog steeds de kabelbaan zien staan die het zout naar de haven moest brengen. Vandaag de dag kun je voor ca. € 5,- een duik nemen in het zoutmeer van Pedro de Lume. Of nou ja, een duik nemen… Dankzij het zoute water blijf je gegarandeerd drijven en zul je niet kopje onder gaan.

Het zoutmeer van Pedro de Lume schijnt met een zoutpercentage van 26% zouter te zijn dan de Dode Zee die ‘slechts’ 23% zout bevat.

Spot street art in Espargos

De hoofdstad Espargos is een plek die je zeker niet mag overslaan. Deze kleurrijke stad ligt in het midden van het eiland en dankt haar naam aan de wilde asperges die op het eiland groeien. Ga voor een mooi uitzicht naar het observatieplatform op de berg waar de stad omheen is gebouwd. Dan zie je al snel hoe kleurrijk de stad is.

Verspreid door Espargos kun je op meerdere plekken street art spotten. Onder andere de nieuwe markthal met haar gekleurde en zwartwit tekeningen is een must-see. De mooiste schildering die wij tegenkwamen? Die van een Afrikaanse vrouw op een blauwe muur, die je hier ook op de foto ziet.

Wat te doen Sal - Street art

Chill op het strand én ga kitesurfen

Wat je zeker zult doen op Sal? Chillen op een van de prachtige stranden. Waar je ook jouw handdoekje uitlegt, je krijgt er in ieder geval te maken met goudgeel zand, flinke golven en helderblauw water. Het strand van Santa Maria is een hele fijne plek voor een flinke relaxsessie. Als je liever wat meer actie wilt, zijn hier ook mogelijkheden om te duiken of surfen.

Een ander strand dat je gezien moet hebben is Kite Beach. De naam verklapt het al; hier kun je uitstekend kitesurfen. Als je geen ervaring hebt, kun je een lesje boeken bij de kitesurfschool op het strand. Geen zin om je uit te sloven in de golven? Naar het kleurrijke schouwspel van vliegers kijken is ook leuk.

Spot schildpadden

Na Florida en Oman vind je in Kaapverdië de grootste populatie van de Caretta Caretta schildpad. Op Sal kun je van ca. half juni t/m half december schildpadden spotten. Lokale bedrijven organiseren diverse excursies, waarbij je ’s nachts op pad gaat om de schildpad haar eieren te zien leggen. Dit gaat allemaal met veel respect voor de natuur.

Wil je – net als wij – schattige babyschildpadjes spotten? Dat kan achter Riu Funana en Riu Cabo Verde, waar Project Biodiversity goed werk levert om de schildpaddenpopulatie te laten groeien. Wij adopteerden een nestje en zagen babyschildpadjes hun weg naar zee vinden.

Wat te doen Sal - Schildpadden spotten

Lees meer over schildpadden spotten op Kaapverdië

Wat je nog meer kunt doen op Sal

Met bovenstaande tips kun je al flink wat dagen vullen, maar er is nog veel meer te doen op Sal. Kijk je mee?

  • Bij Shark Bay kun je tussen de haaien staan. Nu niet meteen schrikken, deze zogenaamde citroenhaaien zijn ongevaarlijk. Neem waterschoentjes mee of huur voor ca. € 2,- een paar en wandel door het ondiepe zeewater naar de plek waar deze haaien zwemmen. De haaien danken hun naam aan de kleur die ze hebben als ze jonger zijn en aan de kleur die hun vinnen lijken te hebben als de zon erop schijnt. Juist, geel.
  • Wij ontdekten dat de bevolking van Kaapverdië erg vriendelijk is, graag een praatje met je maakt en zelfs op de foto wil. Natuurlijk zijn er ook opdringerige straatverkopers die je van alles proberen aan te smeren, maar dit zijn voornamelijk Senegalezen die van het toerisme willen profiteren. De bevolking spreekt een aardig woordje Engels, waardoor taal geen barrière vormt. Ga zeker met ze in gesprek en kom meer te weten over het lokale leven. Een vakantiebestemming gaat dan nog meer leven!
  • Het landschap van Sal kenmerkt zich door grote zandvlaktes en weinig begroeiing. In het noordelijk deel van het eiland vind je een woestijngebied waar je af en toe een groep koeien ziet ronddwalen. Op een bepaalde plek op deze kale vlakte – ga met een gids op pad voor de exacte locatie – kun je een fata morgana spotten. Bijzonder!
  • Aan de ruige westkust van Sal vind je de kleine baai Buracona. Hier heeft het zeewater door de jaren heen diverse openingen en grotten uit het gesteente gesleten. De bekendste hiervan is het blauwe oog. Door een ronde opening schijnt het zonlicht op een bepaald punt van de dag op het water in de grot, waardoor dit helderblauw kleurt. Bijzonder om te zien. Als je toe bent aan een verkoelende duik is er de mogelijkheid om te zwemmen.
  • Ben je op zoek naar een fijne uitvalsbasis voor een vakantie op Sal? Wij verbleven in Riu Funana nabij Santa Maria. Dit luxe hotel beschikt over een uitgebreide 24-uurs all inclusive formule, waardoor je niks te kort komt. Chill bij het zwembad, wandel naar het strand en eet je buik vol in een van de restaurants. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en beschikken o.a. over een airco, water in de minibar en heerlijke douche. Dankzij diverse sport- en wellnessfaciliteiten en genoeg vermaak voor kinderen beleeft jong & oud hier een geslaagde vakantie.

Wat te doen Sal - Riu Funana

Veel van bovenstaande punten kun je in één dag doen op Sal. Ga daarvoor op eilandtour met een privégids van Paradise Adventures with Gus of boek een groepsexcursie bij onze partner GetYourGuide.

Weet jij al wat je allemaal wilt doen op Sal?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *