Wat te doen op Menorca

Wat te doen op Menorca? Afvinken maar!

Met een oppervlakte van ca. 700 km² is het zeker niet het grootste Spaanse eiland. Toch is er genoeg te doen op Menorca. Voor jong én oud, voor strandliefhebbers én cultuurfanaten. Kijk je mee?

Menorca is onderdeel van de Balearen, een Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee, ten westen van het vasteland. Ibiza & Mallorca zijn verreweg de bekendste eilanden, maar onderschat ook zeker Menorca niet…

Met dank aan de kindvriendelijkheid wordt het eiland gekscherend buggy-eiland genoemd. Je vindt er kindvriendelijke hotels, de stranden lopen langzaam af in zee en het ligt op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland.

Mocht je nu echter zonder kinderen op reis gaan, laat het eiland dan niet meteen afvallen. Het eiland biedt mogelijkheden voor elk type vakantieganger en elke samenstelling van reisgezelschap. Wat er te doen is op Menorca? Aan de hand van deze handige must do-lijst hopen we je een goed beeld te kunnen geven. Plannen maar, die vakantie!

Ga voor een zonvakantie in Cala’n Bosch

Wat te doen op Menorca: Cala'n BoschOp Menorca heb je de keuze uit meerdere badplaatsen. We schreven er zelfs een uitgebreide blog over. Eén van onze persoonlijke favorieten is Cala’n Bosch.

Waarom deze? De badplaats in het zuidwesten lijkt haast weggelopen uit een Caribische reisfolder; helderblauw water, wit zand en gigantische rotspartijen!

En dan krijg je ook nog een gemoedelijk centrum en haven op de koop toe. En wat dacht je van een van de leukste waterparken van het eiland, Aqua Rock Menorca? Roetsj van geweldige glijbanen of ga de strijd met de golfen aan in het golfslagbad. Wie liever het ruime sop opzoekt, kan vanuit de haven een bootexcursie maken. Ga bijvoorbeeld dolfijnen spotten!

Hotel Zafiro MenorcaMet de hele familie op vakantie? Kind is zeker koning in Hotel Zafiro Menorca! Je vindt er een miniclub, (water)speeltoestellen en een zwembad met piratenschip en glijbanen. Je verblijft in een ruim familie-appartement.

Bezoek levendig Mahón

Wat te doen op Menorca: MahónMenorca kent twee belangrijke steden; Ciutadella en Mahón. Deze laatste is de grootste en meest levendige. Alleen daarom is het al een bezoek waard tijdens jouw vakantie op Menorca.

In de oude binnenstad van de oostelijk gelegen stad vind je een aaneenschakeling van historische gebouwen en monumenten. Dat is niet zo gek als je je bedenkt dat de geschiedenis teruggaat tot in de 2e eeuw.

De Santa Maria Kerk, het stadhuis uit de 18e eeuw, de Middeleeuwse poort aan de Pont de Sant Roc en het fort bij de haven (voor een geweldig uitzicht!) zijn must-sees als je de stad bezoekt. En wie meer over Menorca wil weten, kan een kijkje nemen in Museum de Menorca.

Maar geniet ook van een bordje tapas en een goed glas wijn aan het populaire Plaza de s’Esplanada. ’s Avonds is dit the place to be! Kijk zeker of er een kaasgerecht op de kaart staat; Mahon DOP is een van de meest bekende streekproducten van Mahón en omgeving.

Voor je onderweg naar de stad toe verdwaalt; let erop dat er op de borden Maó kan staan. Dit is de Catalaanse schrijfwijze van Mahón. Om verwarring te komen wordt de stad wel steeds meer Maó-Mahón genoemd.

Beklim de Monte Toro

Wat te doen op Menorca: Monte ToroHet hoogste punt van Menorca? Dat bereik je als je de ca. 350 meter hoge berg Monte Toro beklimt.

Onderschat de klim niet; op sommige plekken is het steil en ga je al slingerend naar boven. Gelukkig hoef je dit niet te voet te doen. De top is per auto te bereiken. Wel zo fijn op hete dagen!

Eenmaal boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het eiland. En bij goed weer kun je zelfs het Tramontana-gebergte op Mallorca zien liggen. Buiten dat vind je op de berg ook nog een 17e-eeuwse gotische kerk en een beeld van Christus.

Ontdek romantisch Ciutadella

Tijdens de Arabische overheersing was Ciutadella de hoofdstad van Menorca. Helaas zijn er weinig van de prachtige bouwwerken uit die tijd overgebleven. Deze zijn gesneuveld tijdens een inval van de Turken in de 16e eeuw. De 13e-eeuwse kathedraal was een van de weinige gebouwen die intact bleef.

Wat te doen op Menorca: CiutadellaDe Menorcanen zaten niet bij de pakken neer; ondanks het verlies van veel stadsgenoten door moordpartijen óf omdat ze werden meegenomen als slaaf, bouwden ze de stad met eigen handen weer op in de 17e en 18e eeuw. Nu staat het bekend om de charmante straatjes met een hoge dosis romantiek door de barokke en gotische kerken, pleinen en paleizen.

Gezellig is het overigens ook nog eens. Op een van de vele terrasjes kun je neerstrijken voor lokale specialiteiten als chopitos en calamares. Doe dit vooral in de haven, dan heb je zicht op schattige vissersbootjes.

Ferrer Skyline Aparthotel, MenorcaIn Ciutadella verblijven? Zeker doen! Ferrer Skyline Aparthotel biedt moderne appartementen, twee fijne zwembaden en een uitstekende ligging op loopafstand van het historische centrum.

Plan een dagje strandhoppen

Wat te doen op Menorca: strandenVertaal Menorca naar het Latijn en de naam is insula minor. Dit betekent letterlijk ‘kleiner eiland’. Ja, Menorca is kleiner dan buureiland Mallorca, maar het is ook weer niet zooo klein. Zeker niet als je je bedenkt dat het eiland beschikt over meer dan 200 kilometer aan kustlijn.

En dat zorgt voor – je raad het al! – flink wat strand om aan te chillen. Sterker nog; Menorca heeft meer stranden dan de andere eilanden van de Balearen. Tijd om een auto te huren en een roadtrip langs de mooiste stranden maken.

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de populaire stranden in het zuiden of ga voor de schitterende door kliffen omgeven baaien in het noorden. Hier kun je rekenen op de mooiste zonsondergangen van het eiland.

Bekijk de mooiste stranden op Menorca

Royal Son Bou Family Club, MenorcaPraktisch aan een van de mooie stranden van Menorca verblijven? Royal Son Bou Family Club ligt om de hoek van Playa de Son Bou en biedt zoveel faciliteiten dat je je haast niet kunt vervelen. Extra pluspunt: je kunt o.b.v. all inclusive verblijven.

Spot vogels in Parque Natural des s’Albufera des Grau

Wat te doen op Menorca: natuurWist je dat Menorca in zijn geheel terug te vinden is op de UNESCO-lijst met beschermde bioreservaten. Dit heeft alles te maken met het bijzondere landschap en de variatie in diersoorten. Zo vind je in de zee ten noorden van het eiland unieke vissen en zoogdieren.

En ook Parque Natural des s’Albufera des Grau heeft een bijdrage geleverd aan de vermelding op de lijst. Je kunt hier namelijk meer dan 200 vogelsoorten spotten, verdeeld over een oppervlakte van ca. 5.000 hectare. Door het park lopen drie wandelroutes om zoveel mogelijk van de prachtige natuur mee te krijgen.

Wat je nog meer kunt doen op Menorca

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Menorca? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Combineer een bezoek aan Mahón met een paar uurtjes sightseeing in Binibeca. Dit dorpje staat bekend als het witte dorpje van Menorca met dank aan de vele steegjes vol witte huisjes. Een doolhof waarin je snel kan verdwalen, maar dat is eigenlijk helemaal geen straf!
  • Bezoek zeker de vuurtoren Far de Favàritx. Hij werd gebouwd in de 20e eeuw en bevindt zich op een van de mooiste kapen van Menorca, de gelijknamige Kaap Favàritx. Een andere mooie vuurtoren is Far de Punta Nati, in het noordwesten van het eiland. Bezoek deze zeker rond zonsondergang.
  • Cami de Cavalls, in de volksmond het paardenpad genoemd, werd ooit aangelegd om de kust te verdedigen. Nu kun je dit pad gebruiken om Menorca te paard te ontdekken. Het ruiterpad leidt je van het ene naar het andere strand.
  • Ook doen: bezoek een van de vele grotten die Menorca herbergt. Bij de grotten in de diepblauwe baai Cales Coves kun je zelfs snorkelen. De grotten, stammend uit de Brons- en IJzertijd, herbergen o.a. kleurrijke vissen, krabben en octopussen.
  • Gedurende de maanden juni t/m september vindt er een heus paardenfestijn plaats op Menorca, het Jaleo festival. Het feest wordt traditiegetrouw in Ciutadella geopend en sluit af in Mahón. In de tussenliggende tijd vindt het feest plaats in de andere dorpjes. Wat je kunt verwachten? O.a. paardenparades door de smalle straatjes met ruiters in chique kleding.
  • Behoefte aan een dosis cultuur? Bezoek Torre d’en Galmés. Op deze heuveltop vind je de ruïnes van een Talayotisch dorp, dat in de 14e eeuw v.C. zou zijn gesticht. Ook Torralba d’en Salord is een aanrader voor cultuurliefhebbers. Deze plek werd al bewoond rond de 10e eeuw v.C. en ook later nog tijdens de Romeinse periode en de Middeleeuwen.
  • De beste verse vis vind je op de menukaarten in de oostelijk gelegen vissersplaats Fornells. Bestel hier de lokale specialiteit calderata de langosta, een soort kreeftensoep. Ook peix en form is een populair visgerecht.
Is eten wat jij voornamelijk wilt doen op Menorca? Houd het dan niet alleen bij Fornells, maar check ook de meest bijzondere eet- en drinkplekjes op het zonovergoten Spaanse eiland.

Je leest het al; genoeg te doen tijdens een 8- of 15-daagse vakantie. Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen op Menorca?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *