Wat te doen op Malta

Wat te doen op Malta? Afvinken maar!

Met ruim 7.000 jaar geschiedenis, mooie stadjes en talloze bezienswaardigheden is er genoeg te doen op Malta. En dan heb je ook nog eens leuke buureilanden binnen handbereik. De lijst van wat je allemaal kunt doen op Malta is nog net niet oneindig, maar je kunt flink wat van je lijstje afvinken!

Slenter door de straatjes van Valletta

Wat te doen op Malta: VallettaLaat je niet afschrikken door het feit dat Valletta de kleinste hoofdstad is van Europa; het heeft genoeg in huis voor een dagje (of twee) cultuur snuiven. En als je je ergens in de Middeleeuwen waant, dan is het wel in deze stad!

Het unieke stratenpatroon – het werd in 1656 aangelegd door de Johannieter Ridders in een bijna perfect rechthoekig patroon, dat wel wat weg heeft van New York – is al een bezienswaardigheid op zich, zeker als je de mooie balkonnetjes erbij optelt. Je vindt er daarnaast tal van mooie gebouwen en monumenten.

Neem bijv. een kijkje bij de St. John’s Co-Cathedral, een parel van een kathedraal die je aan de ‘hoofdader’ van Valletta (Republic Street) vindt. Ook de stadsmuren (met daar bovenop stadstuinen) zijn een aanrader. En als je een duik in de geschiedenis van Malta wilt nemen, ga je naar Fort Elmo of het War Museum.

The Embassy Valletta Hotel, MaltaThe Embassy Valletta Hotel is een luxe en elegant hotel in het historische hart van Valletta. Onze favoriete plek? Het zwembad op het dakterras!

Vaar vanuit Grand Harbour naar The Three Cities

wat te doen op Malta: Three CitiesIn het havengebied van Valletta vind je drie op zichzelf staande steden. Onder de naam Three Cities worden Birgu, L-Isla en Bormla vaak in één adem genoemd.

Bezoek ze ook zeker allemaal op één dag. De geschiedenis is hier net zo rijk als in Valletta en je vindt er talloze kerken, paleizen en bastions.

De beste (en leukste!) manier om Valletta te bereiken is per boot vanuit Grand Harbour. Je kunt dan meteen een kijkje nemen bij Valletta Waterfront. Langs een rij van gebouwen met felgekleurde kozijnen vind je talloze terrasjes. Het goede leven is binnen handbereik!

Castille Hotel, MaltaHecht je geen waarde aan een zwembad, maar wel aan de ligging? Vlakbij Grand Harbour vind je Castille Hotel. Het karakteristieke gebouw stamt uit 1600!

Bekijk de Blue Lagoon van Malta

Wat te doen op Malta: CominoComino wordt gezien als hét paradijs van de Malteser archipel vanwege de Blue Lagoon.

Want ja, die vind je niet alleen in IJsland en Jamaica, maar ook dichterbij huis. Het water is kristalhelder en wordt omgeven door een wit zandstrand. Omdat het zo mooi is, is het ook erg populair.

In het hoogseizoen leggen grote boten hier massaal aan en is het soms best even zoeken naar een plekje. Ga je in deze periode dan raden we je aan om een klein bootje met ‘kapitein’ te huren.

Onderweg word je dan ook al op heel mooie plaatjes getrakteerd! Dat is anders wanneer je met zo’n ‘massale’ boot gaat.

Lees meer over de Blue Lagoon van Malta

Pak de ferry naar Gozo

Wat te doen op Malta: dag naar GozoBuureiland Gozo leent zich prima voor een dagje uit; met de ferry (je auto kan mee!) ben je zo aan de overkant.

Lange tijd was Azure Window dé bezienswaardigheid van het eiland. In het voorjaar van 2017 stortte deze in door erosie. Veel vakantiegangers vragen zich af of Gozo nu nog de moeite waard is. Zonder twijfel!

Bezoek de citadel van Rabat (de hoofdstad van Gozo), maak een boottocht door Dwerja Bay, ga lunchen bij Oleander Bar & Restaurant aan Victory Square in Xaghra, bezoek de Ggantija-tempels en neem een kijkje in de havenstad Mgarr.

Ook leuk: ontdek Gozo per tuk tuk. Met een chauffeur annex gids rijd je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Supertof!

Meer over de tuk tuk tour

Kempinski San Lawrenz, Gozo, MaltaJe kunt ook verblijven op Gozo. Kempinski San Lawrenz is een luxe hotel in een maar liefst 30.000 m² groot park. Je vindt er o.a. drie zwembaden met zonneterrassen, dus met die zonvakantie komt het wel goed!

Ga een dagje tempelhoppen

Wat te doen op Malta: tempelsJe zou het misschien niet verwachten van een bestemming als Malta, maar ja, je vindt hier tempels. Om precies te verstaan megalithische tempels. En dan hebben we het niet alleen over de eerder genoemde Ggantija-tempels op Gozo, maar ook over Ħaġar Qim en Mnajdra op Malta zelf.

Het mooiste tempelcomplex is echter het Hypogeum van Ħal Saflieni. Bijzonder is dat deze zich ondergronds bevindt. Verspreid over drie niveaus vind je gangen, nissen, kamers en hallen.

Houd er rekening mee dat je vooraf moet reserveren (er wordt een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten om het complex te beschermen) en dat fotograferen niet is toegestaan. We kunnen je dus geen plaatje tonen; ga er gewoon heen om het met eigen ogen te aanschouwen.

Beleef de ideale familievakantie

Wat te doen op Malta: kinderenMalta is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je het hebt over familiebestemmingen. Je hebt hier geen eindeloze stranden zoals aan de Costa’s. Maar…

In het noorden zijn wel degelijk enkele zandstranden te vinden, de hotels zijn van alle gemakken voorzien én er zijn leuke uitstapjes te maken met kinderen.

Bezoek bijvoorbeeld Sweethaven Village, waar de film Popeye in 1980 werd opgenomen. Je kunt wandelen over de filmset van de spinazie-etende zeeman en oude shows bekijken. Doe dat eerste ook al voorafgaand aan je vakantie. Dan weten jouw kinderen in elk geval wie Popeye is!

Lees meer over Malta met kinderen

db Hotel Seabank Resort & Spadb Seabank Resort & Spa staat bekend als een van de meest kindvriendelijke hotels in de omgeving van Mellieha. Het zwembad, aparte kinderbad, de miniclub en de spa zorgen voor ontspanning voor het hele gezin.

Maak een wandeling door Mdina

Wat te doen Malta: MdinaWat naast Valletta de mooiste stad van het eiland is? Mdina, de voormalige hoofdstad van het eiland.

Het geheel ommuurde stadje is een mengeling van Middeleeuwse gebouwen en barokke details. Het dorpje is bijna in zijn geheel autovrij en dat draagt zeker bij aan de authentieke sfeer. Maak een stadswandeling en bewonder mooie kerken, kloosters, woningen en paleizen.

Gek genoeg is een groot deel van de stad niet écht middeleeuws. Aan het einde van de 17e eeuw werd Mdina getroffen door een zware aardbeving. Veel gebouwen raakten beschadigd en moesten gerestaureerd of opnieuw gebouwd worden. Zoals de kathedraal. Om deze reden is deze dan ook in barokstijl. Ook de stadspoort stamt uit na de aardbeving.

Mdina heeft een strategische ligging; in vroegere jaren keken ze vanaf hier of er vijanden aankwamen. Nu zorgt deze ligging vooral voor een mooi uitzicht over het eiland. Een mooi uitzicht heb je ook vanaf het terras van Fontanella Tea Gardens. Bij goed weer kun je Valletta zien liggen!

Wat je nog meer kunt doen op Malta?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Malta? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Aan de zuidkust van het eiland vind je een bijzonder natuurwonder; Blue Grotte, ofwel de Blauwe Grot. Stap aan boord van een klein vissersbootje (het liefst in de ochtend, als het licht het beste is) en ervaar zelf waarom deze grot zo wordt genoemd. Een klein tipje van de sluier; het witte zand op de bodem en het binnenkomende zonlicht zorgen voor een uniek lichtspel.
  • Heb je wel eens een reisgids doorgebladerd en vraag je je af waar toch die kleurrijke vissersbootjes (deze heten luzzu) liggen? In de haven van Marsaxlokk. Met name op zondag is het een leuk dorpje om te bezoeken; er vindt dan een lokale markt plaats. Lunchen doe je dan bij voorkeur in een van de vele visrestaurants.
  • Als je niet alleen een veelzijdige, maar ook levendige vakantie wilt beleven, raden we je aan in St. Julians te verblijven. Of hier op zijn minst te gaan stappen! Naast goede hotels en leuke winkels vind je hier goede restaurants én genoeg uitgaansgelegenheden voor een kort nachtje. Met name de wijk Paceville is een aanrader.
  • Dacht je dat je voor een mooie onderwaterwereld naar Egypte moest afreizen? Nee hoor! In Malta kun je rekenen op net zo’n fijne watertemperatuur en door het kristalheldere water heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan diverse scheepswrakken en onderwatergrotten. Een aanrader is sleepboot Rozi, die in 1998 zonk nabij Marfa Point. Ook Marfa Point zelf is een aanrader; je hebt grotten en tunnels en kunt tot wel 30 meter afdalen.
  • Als je ergens onder de indruk raakt van een overweldigend interieur dan is het – naast in de eerder genoemde de St. John’s Co-Cathedral – wel in Palazzo Parisio. Deze villa, in handen van een particulier, is omgetoverd tot een prachtpaleis, dat je als toerist mag bezoeken. Neem ook de tijd om in de tuin een glas wijn te drinken.

Weet jij al wat je gaat doen op Malta? Wat het ook wordt, we wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *