Doen in Valencia

Dit moét je echt doen in Valencia

Het is de stad van de moderne kunst én de stad van oude pracht en praal. Het is de stad waar je strand en cultuur moeiteloos kunt combineren. Het is de stad van contrasten. Én het is de stad waar je je onmogelijk kunt vervelen. Check snel wat je allemaal kunt doen in Valencia.

Afgelopen najaar ging ik vier dagen op ontdekkingstocht in Valencia, dat na Barcelona onze populairste Spaanse stad is. Ik bezocht een groot aantal van de hotels in ons aanbod, zag diverse hotspots en maakte diverse tours. Aan de hand van deze ervaring laat ik je graag weten welke 7 dingen je écht moet doen in Valencia. Werk dit lijstje af en je haalt het maximale uit jouw stedentrip!

1. Kijk je ogen uit in Ciudad de las Artes y Ciencias

Doen in Valencia: CiudadJe kan er in Valencia niet omheen; Ciudad de las Artes y Ciencias. Dit moderne stadsdeel, dat ook wel Stad van Kunst en Wetenschap wordt genoemd, is een verzameling van zes wel heel bijzondere gebouwen, met elk hun eigen vorm en doel.

De gebouwen werden ontworpen door Santiago Calatrava, een beroemde Spaanse architect. In 1989 kwam er voor de bouw een budget van zo’n € 330.000.000 vrij. Na oplevering zo’n 20 jaar later bleek dit budget ruim verdriedubbeld zijn. Gelukkig heeft het de stad geen windeieren gelegd; dagelijks trekt het duizenden bezoekers.

Om deze drukte voor te zijn raden we je aan om vroeg in de ochtend af te reizen naar Ciudad de las Artes y Ciencias. In alle rust zal je nog meer onder de indruk zijn van deze architectonische hoogstandjes.

Doen in Valencia: slapen in Barcelo ValenciaqVoor een mooi uitzicht over Ciudad de las Artes y Ciencias verblijf je in Barcelo Valencia. Het luxe hotel beschikt over een dakterras op de 10e verdieping. Zeker bij avondlicht is het een betoverend geheel!

2. Maak kennis met lokale specialiteiten

Spanje & lekker eten gaan hand in hand! En dat geldt ook zeker tijdens jouw stedentrip in Valencia. Tapastentjes bij de vleet en in de zomer is de sangria haast niet aan te slepen. Wie kennis wil maken met lokale specialiteiten raad ik aan om een foodtour te boeken.

Ik werd door gids Björn meegenomen naar het beste café om Aqua de Valencia te proeven in de centrale markthal. En dat niet alleen; ook horchata (een lokaal non-alcoholisch drankje), sardientjes en tortilla kwamen aan bod. Elke keer op nieuwe, leuke plekken in de stad. Het allerlekkerste dat ik proefde? Het anijsdrankje cazalla.

De tour zoals ik deze boekte – met 10 hotspots waar je wat kunt proeven – is te boeken via onze partner GetYourGuide en duurt ca. 3 uur.

3. Spot street art in de wijk El Carmen

Doen in Valencia: street artIn steeds meer Europese steden heerst er een ware street art scene. Dat geldt ook zeker voor Valencia. En dan met name in het oude centrum, met de focus op de noordelijke wijk El Carmen. Wandel een middag door de wijk en je zal op elke hoek van de straat weer verrast worden door nieuw kleurrijke kunstwerken.

Ze zijn gemaakt door kunstenaars uit de wijk zelfs, zoals David de Limon, kunstenaars uit andere delen van het land én kunstenaars van over de hele wereld. Hoe meer kunstwerken je spot, hoe meer je de eigen hand van sommige artiesten zal herkennen. Zoals de roze konijntjes van Barbi en de donkere creaties van Deih. Of de bijzondere werken van Julieta XLF, die al op haar 16e naam maakte in de street art-wereld.

Benieuwd naar de vele creaties in Valencia? Via onze partner GetYourGuide kun je een street art tour met gids boeken. Liever zelfstandig op pad? Verrassend Valencia maakte een handige route, die je voor een kleine vergoeding kunt downloaden.

4. Slenter door de straatjes van Ruzafa

Officieel behoort de wijk Ruzafa tot het oude centrum van Valencia, maar we benoemen deze toch even apart. Gewoon omdat hij zo leuk is! Het is één van de meest hippe wijken en wordt gekenmerkt door smalle straatjes vol prachtige typische Spaanse gebouwen.

Overdag bezoek je hier de stierenarena (Plaza de Toros), de Iglesia Parroquial de San Valero y San Vicente Mártir en de Ruzafa Market. ’s Avonds is het met name rondom Calle Sueca een drukte van belang met live muziek en culturele activiteiten te midden van de vele terrasjes.

Op zoek naar een bijzonder restaurant in Ruzafa? Ik ging een avond dineren bij Canalla Bistro. Tapas in een nieuw jasje om jouw vingers bij af te likken. En kijkend naar de kwaliteit ook nog eens betaalbaar!

5. Neem een kijkje in het oude centrum

Doen in Valencia: oude centrumOp menig reisgids of -website wordt bij Valencia beeld geplaatst van Ciudad de las Artes y Ciencias. Maar weinig mensen weten hierdoor dat de Spaanse stad – net als Barcelona, Málaga en Sevilla – ook een oud stadscentrum kent. Ciutat Vella, zoals dit deel heet, is een aaneenschakeling van kleine, smalle straatjes met prachtige gebouwen.

Je vindt hier tevens enkele van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad. Neem een kijkje bij Mercado Central, bewonder de imponerende kathedraal, beklim de bijbehorende gotische klokkentoren El Miguelete, bezoek de zijdebeurs La Lonja een pik een terrasje op Plaza de la Virgen. Om slechts enkele voorbeelden te noemen…

SH Ingles Boutique HotelMiddenin het oude centrum verblijven? Dan tip ik graag SH Ingles Boutique Hotel. Het kleinschalige hotel beschikt naast een geweldige ligging over moderne kamers en een fijn restaurant.

6. Bekijk de stad van boven

Doen in Valencia: uitzichtNavigeren door de stad kan zeker de eerste dagen best lastig zijn; je bent nog niet helemaal georiënteerd en moet nog regelmatig Google Maps erbij pakken. Wat mij hierbij helpt? Een toren beklimmen en de stad van boven bekijken.

Ook in Valencia is dat mogelijk. De beste optie is het beklimmen van de klokkentoren El Miguelete in het oude centrum. Nadat je 207 treden hebt getrotseerd (let op: het laatste stukje is erg smal!) kom je uit op het dak met de klokkentoren. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht over de stad.

Of er ook andere opties zijn? Jazeker!

  • De middeleeuwse stadswal van Valencia was vroeger voorzien van twaalf torens. Hier zijn er nu nog slechts twee van over. Eén van deze torens, de 14e eeuwse Torres de Serranos biedt je een mooi uitzicht over de stad en de Turia tuinen.
  • De andere stadspoort, Torres de Quart, biedt je zicht op de kleine smalle straatjes in de oude binnenstad. Ook de El Miguelete kun je vanaf hier spotten.
Alleen al om voordelig met het openbaar vervoer te reizen is een Valencia Tourist Card een aanrader. Je kan naar keuze 24, 48 of 72 uur onbeperkt reizen voor een vaste prijs. Als extra krijg je ook nog eens voordeel bij bepaalde bezienswaardigheden. Bovenstaande torens zijn dan bijvoorbeeld gratis te beklimmen!

7. Ga fietsen in het Turia park

Doen in Valencia: fietsen in het Turia parkTwee dingen die je echt moet doen in Valencia; op de fiets stappen én het Turia park bezoeken. Idealiter combineer je dit samen tot één activiteit. Het Turia Park, officieel Jardines de Turia, is voor de inwoners een bijzondere plek.

Op 14 oktober 1957 stroomde de rivier (die er toen nog liep) over. Een flink aantal inwoners van de stad liet het leven en er werd besloten om de rivier om te leggen naar buiten de stad.

Na twee ruime decennia verpauperd te zijn tot braakliggend terrein besloten enkele inwoners dat het tijd was om deze nare herinneringen van zich af te schudden. Ze plantten bomen en struiken en langzaam ontstond er een nieuw stadspark.

Het stadspark is nu bijna de slagader van de stad; het strekt zich uit over een lengte van 9 km en verbindt diverse wijken met elkaar. In het park vind je daarnaast o.a. Ciudad de las Artes y Ciencias, diverse fonteinen, plekken om in de zomer te chillen, paden die uitnodigen tot een ochtendje hardlopen en een unieke speeltuin. Het is daarnaast zalig om door het park te fietsen. Huur voor een appel en een ei een fiets en ga zelf op pad.

Liever een gids bij de hand die je van alles vertelt over het Turia park én de rest van de stad? Via onze partner Baja Bikes kan je diverse fietstours in de Spaanse stad boeken.

Weet jij al wat je als eerste gaat doen in Valencia? Veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *