wat te doen in reykjavik

Wat te doen in Reykjavik? Ontdek de IJslandse hoofdstad

Staat een tripje naar IJsland ook bovenaan jouw bucketlist? Dat snappen wij maar al te goed. Het land van vuur & ijs laat jou vol bewondering achter. Een goede uitvalsbasis voor een vakantie naar IJsland is de hoofdstad. Maar wat kun je doen in Reykjavik zelf? We zetten het op een rij!

Reykjavik ligt in het zuidwesten van IJsland en is de meest westelijk gelegen Europese hoofdstad en ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. De stad is, met iets meer dan 100.000 inwoners, eigenlijk eerder een groot dorp te noemen. Reykjavik strekt zich uit over een groot gebied en het straatbeeld wordt gedomineerd door laagbouw en weids opgezette woonwijken. Door de ligging van de stad ten zuiden van de berg Esja, heb je weinig tot geen last van de koude wind uit het noorden. Wel zo fijn!

Beklim de Hallgrimskirkja

Wat te doen in Reykjavik: HallgramskirkjaIn de ‘skyline’ van Reykjavik steekt de Hallmgrimskirkja er met kop en schouders bovenuit. De bouw van de kerk met een 74,5 meter hoge toren duurde maar liefst 41 jaar. Voor het bijzondere ontwerp heeft de architect zich laten inspireren door de grote hoeveelheid basaltrotsen die in IJsland te vinden zijn.

De toren beklimmen is een echte must-do tijdens jouw verblijf in Reykjavik. Je geniet er niet alleen van een schitterend uitzicht over de stad, maar ook over de weidse omgeving. Voor de kerk staat een standbeeld van Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode. Hij was vermoedelijk de eerste Europese kolonist van Noord-Amerika. Het standbeeld is in 1930 geschonken door de Verenigde Staten.

Ga (window)shoppen

Reykjavik beschikt over een gezellig stadscentrum met schattige gekleurde huisjes. De bekendste straat van de stad is Laugavegur, wat ‘weg van de warme bronnen’ betekent. In de wintermaanden is deze straat door verwarming sneeuw- en ijsvrij. Dat betekent dus dat jij, ongeacht het seizoen, altijd kunt shoppen in Reykjavik.

In de stad zijn talloze winkels te vinden, waarbij er voor ieder wat wils is. De (Scandinavische) inrichting is over het algemeen al prachtig om te zien. Wil jij een nieuwe garderobe inslaan? Neem dan zeker een dikke portemonnee mee; IJsland is niet goedkoop. Daarom raden wij je aan om vooral te gaan windowshoppen!

Tussen het shoppen door trek gekregen? Of even zin om op te warmen? Stop even bij café Babalú. In dit restaurantje, met bontgekleurde gevel, geniet je in een gezellige huiskamersfeer van de lekkerste koffie, gebakjes en broodjes.

Maak de Golden Circle-tour

Wat te doen in Reykjavik: Golden Cirle-tourHet is zonde om tijdens een vakantie in Reykjavik alleen maar in de stad te blijven; IJsland heeft namelijk superveel mooie natuur te bieden. Vanuit Reykjavik kun je gemakkelijk per huurauto of excursie een tour langs de Golden Circle maken. Tijdens deze tour zie je IJsland in feite in het klein.

De eerste stop, afhankelijk van welke kant je op gaat, is het Thingvellir Nationaal Park. Dit park ligt precies op de plek waar de tektonische platen van Eurazië en Noord-Amerika langzaam uit elkaar drijven. Het gat wordt ieder jaar zo’n 3 cm groter. Dat zorgt voor een uniek landschap met lavarotsen, watervallen en veel groen.

De Gulfoss waterval is de volgende stop tijdens de Golden Circle-route. Deze immense waterval zal je met je mond vol tanden doen staan. De waterval bestaat uit twee delen, waarover het water zo’n 32 meter naar beneden valt. Vanaf de platforms kun je mooie foto’s én filmpjes maken van dit watergeweld.

Geysir is de laatste ‘attractie’ van de Golden Circle. Dit gebied vol met geisers is gehuld in een waas van damp. De meest gefotografeerde geiser is Strokkur. Deze spuit om de 4 tot 8 minuten een metershoge straal kokend water de lucht in. Lukt het jou om deze op de foto te zetten?

 

Ga walvissen en dolfijnen spotten

Vanuit Reykjavik vertrekken dagelijks, tussen ca. mei en september, meerdere boten voor een walvissen- en dolfijnenexcursie. Wie weet sta jij wel oog in oog met een dwergvinvis, bultrug of blauwe vinvis! Ook orka’s zwemmen regelmatig in de wateren rondom IJsland, met name tussen januari en maart. Vanuit Grundarfjördur worden in deze periode speciale excursies aangeboden.

Ga het water op met onze partner GetYourGuide! Vertrek vanuit de haven van Reykjavik en vaar op het grootste walvisobservatieschip van IJsland. Geen walvis gespot? Niet getreurd, je krijgt gratis een ticket voor een herkansing.

Relax in de Blue Lagoon

Wat te doen in Reykjavik: Blue LagoonSommige mensen vinden dat de Blue Lagoon onderdeel van de Golden Circle is. Hoe je het ook went of keert; een bezoekje aan dit thermale bad mag niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Reykjavik. Vanuit de IJslandse hoofdstad is de Blue Lagoon goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per huurauto.

Dobber rond in het warme helderblauwe water en smeer een algenmaskertje op jouw gezicht. Zeker weten dat je herboren uit de Blue Lagoon stapt. Oh, en vergeet niet een Instagram-waardige foto te maken om al jouw volgers jaloers te maken.

Plan jouw bezoek aan de Blue Lagoon van tevoren in. Je kunt een bepaald tijdslot reserveren via de website. Daarnaast is het slim om jouw bezoek te plannen op jouw aankomst- of vertrekdag. Deze hotspot ligt namelijk vlakbij het vliegveld.

Wat je nog meer kunt doen in Reyjavik

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Reykjavik? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Reykjavik beschikt over een wel heel bijzonder museum; het IJslands Fallusmuseum, oftewel het penis-museum. Wat je kunt verwachten? ’s Werelds grootste collectie penissen (280 stuks!) van allerlei diersoorten. Het pronkstuk is een 170 cm lange penis van een blauwe vinvis. Daar tegenover staat het penisbot van een hamster, dat met ca. 2 mm alleen door een vergrootglas bekeken kan worden.
  • Het leven in IJsland is niet goedkoop en dat geldt ook voor uit eten gaan. Zorg ervoor dat je hiervoor voldoende budget uittrekt als je naar Reykjavik gaat. Het is namelijk zeker de moeite waard om een avondje van de lokale keuken te proeven. De menukaarten worden gedomineerd door verse vis, lamsvlees en schapenvlees. Ben jij wat avontuurlijker? Probeer dan eens een walvis-steak. Op de dwergvinvis mag gejaagd worden in IJsland en deze wordt als ware delicatesse gezien. De smaak heeft wel iets weg van een hamburger. Niet verkeerd, toch?
  • Jouw reis naar Reykjavik is pas compleet met een centraal gelegen hotel. Dat zit wel goed als je verblijft in Hotel Fron. Met een ligging midden in het centrum is gezelligheid altijd binnen handbereik. Duik na een enerverende dag in de IJslandse natuur nog een van de bars of clubs in voor een cocktail of biertje.

Zin om naar IJsland te gaan? Laat ons weten wat jij allemaal gaat doen in Reykjavik!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

1 thoughts on “Wat te doen in Reykjavik? Ontdek de IJslandse hoofdstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *