Doen in Kroatië

Bucketlist! 9 dingen die je zeker moet doen in Kroatië

Met een oppervlakte van ruim 56.000 km² en zo’n 1.200 eilanden voor de kust biedt Kroatië genoeg voor één, twee of drie vakanties. We maakten de ultieme bucketlist van wat te doen in Kroatië. Hoeveel kan jij combineren in één vakantie? Of ga je liever nog een keer (of twee) terug om alles af te strepen?

1. Ga natuur snuiven in de nationale parken

Doen in Kroatië: natuurHoud je van natuur? Dan zit je sowieso goed in Kroatië. Het land herbergt acht nationale parken, die samen een oppervlakte van zo’n 1.000 km² hebben. Daarnaast vind je er tien natuurparken en twee natuurgebieden.

Het meest bekende park is zonder twijfel – en we schreven er eerder uitgebreid over – Nationaal Park Plitvice. Maar kijk ook even verder. Krka National Park, nabij Split, is ook een aanrader. Je vindt er talloze mooie watervallen en kunt er zo’n 230 vogelsoorten spotten.

In Paklencia National Park vind je een van de grootste bergen van Kroatië, de Velebit. De top (Vaganski Vrh) is maar liefst 1.757 meter hoog.

2. Maak je eigen UNESCO Werelderfgoedlijst langer

Het is best leuk om er een sport van te maken tijdens vakanties; alle UNESCO Werelderfgoedlijst-locaties bezoeken op de plaast van bestemming. In Kroatië kun je dan gaan voor maar liefst zeven locaties.

De eerste heb je al gehad als je punt 1 hebt afgestreept; Nationaal Park Plitvice. Er staan daarnaast diverse historische centra op het lijstje. Zoals dat van Trogir, Split (bezoek zeker het Paleis van Diocletianus, verdwalen is hier geen opgave!) en Dubrovnik. Het historische centrum van Porec staat niet in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar de bijzonder Eufrasiusbasiliek wel.

En als je dan toch aan het afstrepen bent; bezoek Stari Grad op het eiland Hvar of breng een bezoek aan de St. James kathedraal in Sibenik. Lijstje compleet!

3. Ontdek Dubrovnik

Doen in Kroatië: DubrovnikOnze favoriete Kroatische stad? Dubrovnik! En daarin staan we niet alleen; in vele toplijstjes wordt de havenstad in Dalmatië genoemd als de mooiste stad aan de Kroatische kust. Het heeft dan ook niet voor niets de bijnaam ‘Parel van de Adriatische kust’.

Dit dankt de stad o.a. aan de veelzijdigheid. Cultuur, geschiedenis, lekker eten, relaxen, winkelen en strand gaan hier zonder moeite met elkaar samen. Het oude centrum is volledig ommuurd en staat – zoals hierboven al aangegeven – vermeldt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Waarom? Overal waar je kijkt zie je oude (en prachtige!) gebouwen, kerken, muren, straten en poorten. Bezoek o.a. het Sponzapaleis en het Dominicanenklooster.

Een dagje relaxen onder de zon? Dit kan op diverse plekken in de stad. O.a. aan het populaire publieke strand Copacabana Beach. Naast een dagje bruinbakken kun je hier prima watersporten of een drankje drinken in een van de strandbarretjes.

Op zoek naar nog meer rust? Op een kwartiertje varen van de oude stad ligt het piepkleine eiland Lokrum. Je vindt er slechts één gebouw (het Benedictijnenklooster) en verder is het een aaneenschakeling van rotsstrandjes.

Doen in Kroatië: Hotel Dubrovnik PalaceLuxe kamers, riante zwembaden én een prachtig uitzicht. Hotel Dubrovnik Palace is ideaal voor luxepaarden die sightseeing willen afwisselen met ultiem relaxen.

4. Ga ziplinen in Omis

Sit back and relax, het lijkt haast het motto van Kroatië als je bovenstaande leest. Maar schijn bedriegt! Ook voor de actieve vakantieganger heeft het lang genoeg in huis.

Zo zijn er diverse rivieren (waaronder de Cetina Rivier) waar je kunt raften. En wat dacht je van een dagje ziplinen in Omis? Met een topsnelheid van 65 km is dit de snelste zipline-locatie van Kroatië.

De vele bergen die het land herbergt nodigen overigens ook uit tot bergbeklimmen en hiken. Er zijn diverse routes uitgezet in het land voor beginners en gevorderden.

5. Ontdek de Elafiti eilanden

Kroatië telt zo’n 1.200 eilandjes voor de kust. De meest bekende zijn Krk, Hvar en Brac, waar we eerder over schreven. Minder bekend, maar oh zo mooi, zijn de Elafiti eilanden, voor de kust van Dubrovnik.

De eilandengroep bestaat uit zes grotere eilanden en zeven kleinere eilandjes. Pittoreske vissersdorpjes en rustige stranden kenmerken de eilandjes, die vanuit de haven van Dubrovnik prima te bereiken zijn. We raden je aan in elk geval Kolocep, Lopud en Sipan te bezoeken.

6. Maak een stadswandeling in Zagreb

De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, is minder bekend en geliefd dan de andere steden. Hoe dit komt? Het ligt in het binnenland en vanaf de kust zit je toch wel even in de auto. Toch is het wel de moeite waard Zagreb wordt gekenmerkt door Oostenrijkse-Hongaarse gebouwen, mooie parken en drukke pleinen.

Je vindt in Zagreb veel bijzondere musea, maar het Museum of Broken Relationships spant toch echt de kroon. Mensen met relatieproblemen kunnen een bijdrage leveren aan de collectie door objecten in te leveren en hier hun verhaal bij te vertellen. Het museum hoopt zo weer mensen bij elkaar te brengen.

7. Laat je betoveren door het amfitheater van Pula

Doen in Kroatië: PulaDe stad Pula – wat burcht of bron betekent – stamt uit de Romeinse tijd. Eén van de mooiste en bekendste overblijfselen uit deze tijd is het indrukwekkende amfitheater uit de 1e eeuw. In de arena werden vroeger bloederige gevechten gehouden, nu kun je deze onder leiding van een gids bezoeken. In de zomer is het nog leuker: dan worden er regelmatig concerten en operavoorstellingen gegeven.

Als je dan overigens toch in Pula bent… Neem een kijkje bij de Tweelingpoort en de Tempel van Augustinus. Ook het 13e eeuwse stadhuis is een aanrader.

Park Plaza Histria, KroatiëVerblijven in Pula? Boek een vakantie in Park Plaza Histria. Het hotel beschikt over o.a. diverse restaurants en bars (waaronder een champagnebar!), twee zwembaden én een wellnesscentrum. Het strand ligt om de hoek.

8. Ga voor een geslaagde familievakantie

Kroatië biedt alles voor een veelzijdige familievakantie. Actieve kinderen hebben alle ruimte voor een flinke wandeling, kanotocht of klimpartij en je kunt je kinderen flink wat van de lokale cultuur meegeven in de diverse steden.

Maar er is meer… Zo vind je in Kroatië, en met name in Istrië, diverse waterparken. Nog meer waterpret kan tijdens een middagje snorkelen. Wist je dat je dan ook nog eens kans hebt om veel te spotten? Het water in Kroatië is enorm helder. Ook leuk: bezoek een van de grotten die Kroatië herbergt. De Baredine grot nabij Porec is een aanrader.

9. Vlieg voordelig naar Split

Doen in Kroatië: SplitAfgelopen maand mocht mijn collega Emma een dagje naar Split. Sinds kort bieden we namelijk voordelige reizen met Small Planet Airlines aan naar deze Kroatische stad. Emma kwam verliefd terug.

De op één na grootste stad van Kroatië is een idyllische plek. In het historisch centrum van Split – dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – vind je tal van smalle straatjes, fraaie doorkijkjes en knusse terrasjes. Doordat dit gebied geheel autovrij is, kun je hier onbezorgd struinen door de prachtige straten.

En met dank aan de ligging en de haven kun je jouw stedentrip combineren met een zonvakantie. Want met de ferry sta je binnen 45 minuten op het mooie eiland Brac. The best of both worlds!

Zie jij jezelf wel in Kroatië om dit (het liefst!) allemaal te doen? Bekijk ons volledige aanbod of boek een van onze scherpe last minutes.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Bucketlist! 9 dingen die je zeker moet doen in Kroatië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *