Wat te doen in Florence

Wat te doen in Florence? Zo maak je er een onvergetelijke stedentrip van

Wat je kunt doen in Florence? Genoeg! De Italiaanse stad is de bakermat van de renaissance, het herbergt een van de bekendste bruggen van Europa en als je je beenspieren wilt trainen dan zijn er genoeg hoge gebouwen met eindeloos veel traptreden. We geven je een handige to do-lijst mee voor jouw stedentrip!

Florence (door de Italianen Firenze genoemd) is dé hoofdstad van Toscane. Het is een must see tijdens een rondreis door de Italiaanse streek, maar leent zich ook zeer goed voor een stedentrip van een dag of vier.

Even een kleine blik op de omvang de stad; de stad is 102 km² en herbergt rond de 375.000 inwoners. Qua oppervlakte is het hiermee 10x zo klein als Rome, maar dat betekent niet dat er niet genoeg te doen is in Florence. Het historische centrum van de stad, dat tevens de geboorteplaats is van de renaissance, staat vol culturele bezienswaardigheden die je niet mag missen. Daarnaast zijn er nog enkele wijken die meer dan de moeite waard zijn.

Beklim de Duomo voor een geweldig uitzicht

Wat te doen in Florence, uitzichtHeb jij jouw stedentrip naar Florence geboekt, leg dan als eerste een bezoek aan de Duomo en de klokkentoren (Campanile di Giotto) vast. Het zijn de meest populaire bezienswaardigheden van de stad en ter plaatse kan de wachttijd tot een paar uur oplopen. Dit voorkom je door vooraf een bezoek op een bepaalde tijd te reserveren.

Je hebt dan ook nog mooi de tijd om je beenspieren en conditie te trainen; om de top van beide gebouwen te bereiken moet je ruim 400 treden (per gebouw!) trotseren. In het geval van de koepel ook nog een paar heel steile trappetjes.

Afzien? Op warme dagen zeker. Maar het loont de moeite; het uitzicht over de stad is prachtig. En vanaf de Duomo heb je mooi zicht op de klokkentoren en andersom.

Jouw bezoek aan de Duomo kun je eenvoudig vooraf vastleggen via onze partner GetYourGuide.

Bewonder de zonsondergang vanaf Piazzale Michelangelo

Wat te doen in Florence: zonsondergangLiever geen 400 treden beklimmen en steile trappetjes trotseren? Er is een extra optie voor een mooi uitzicht over de stad; Piazzale Michelangelo.

Dit populaire plein ligt ten zuiden van het historische centrum, aan de overkant van de Arno. Zo’n 90% van alle foto’s met de koepels en de daken van de oude stad zijn vanaf deze plek gemaakt. Hoewel dat overdag ook prima kan, kan het er wel druk zijn én is het niet alleen rustiger, maar ook stiekem veel mooier bij zonsondergang.

Nog iets zuidelijker van Piazzale Michelangelo vind je een andere niet-te-missen bezienswaardigheid; het romantische kerkje San Miniato al Monte. Rondom de kerk vind je de grote begraafplaats Le Porte Sante. Ook vanaf hier heb je zicht op de koepel van de Dom.

Dineer in Trattoria ZaZa

Voor een levendig diner ga je naar de trendy eetgelegenheid Trattoria ZaZa. Het vlonder-terras wordt gekenmerkt door kleurrijke stoeltjes en op de kaart staat zoveel lekkers dat het haast onmogelijk is om te kiezen.

Wil je niet kiezen, maar gewoon lekker veel eten? Bestel gang voor gang, zodat je zelf kan bepalen hoeveel tijd je je maag rust geeft. Anders kan het nog wel eens gebeuren dat de gangen heel snel achter elkaar uitgeserveerd worden.

Thuis in eenzelfde sfeer dineren? Een selectie van de recepten van de trattoria en de grootmoeder van de eigenaren is gebundeld in een kookboek dat je ter plaatse kan kopen. De gnocchi met truffel staat hier nog regelmatig op tafel!

Neem een selfie bij de Ponte Vecchio

Doen in Florence, Ponte VecchioFlorence herbergt een van de bekendste bruggen van Europa, de Ponte Vecchio. Deze brug werd in de middeleeuwen over het smalste stuk van de Arno gebouwd met als doel de drukke handelswijken met elkaar te verbinden.

Aanvankelijk vond je er veel slagers, maar zij veroorzaakten veel stankoverlast door het vlees in de rivier te gooien. Dus maakten zij plaats voor goudsmeden. Hoe het komt dat de brug overdekt is? De welgestelde familie Medici wilde een eigen doorgang bovenop de brug. Zo hoefden zij niet in aanraking te komen met het plebs.

Op de brug krioelt het van de mensen die in de etalages juwelen bewonderen die zij nimmer kunnen betalen. Je ziet haast de pracht van de brug niet. Die zie je wel vanaf Ponte Sante Trinita, de brug ten westen van de Ponte Vecchio. Maak hier zeker een selfie met de mooie brug op de achtergrond; deze mag simpelweg niet ontbreken in je vakantiealbum.

Verblijf in Hotel Brunelleschi Firenze

Hotel Brunelleschi FirenzeJe moet je spaarvarken er waarschijnlijk even voor kapotslaan, maar dan heb je ook wat. Het luxe Hotel Brunelleschi Firenze ligt op een steenworp afstand van het Piazza del Duomo, in het hartje van het historische centrum.

Met een beetje mazzel kijk je vanuit je kamer zo op de prachtige koepel van de Duomo of de 85 meter hoge klokkentoren Campanile. Niet alleen de ligging is uniek, ook het hotel zelf is dat.

De ingang van het hotel is zonder meer historisch te noemen. Het is een 6e eeuws Byzantijnse toren. Het herbergt daarnaast een van de betere restaurants van de stad, Santa Elisabette. En hoe klassiek het hotel ook oogt, de kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien.

Wat je nog meer kunt doen in Florence

  • Ben jij fan van overdekte (levensmiddelen)markten? Op slechts enkele minuten lopen van het Dom-plein vind je het Mercato Centrale di San Lorenzo. Deze markthal is een aaneenschakeling van kraampjes met lekkere broden, koeken en natuurlijk wijn. Hier doen de Florentijnen hun inkopen voor hun klassieke gerechten. Op de hoek bij de hoofdingang vind je het kraampje van een oud mannetje dat de lekkerste pesto en balsamico verkoopt. Je mag alles proeven alvorens je een keuze maakt.
  • Zodra de gemiddelde toerist aankomt, snelt hij naar het historische centrum. Want daar vind je de Ponte Vecchio, de Dom en verrassend mooie pleinen. Hiermee wordt Oltrarno vaak vergeten en dat is zó zonde. De wijk Oltrarno (wat letterlijk ‘De andere kant van de Arno betekent’) wordt gezien als het échte Florence en wordt gevormd door de wijken San Niccolo, Santo Spirito en San Frediano. Kenmerkend aan de wijk zijn de vele smalle straatjes vol leuke winkeltjes, ateliers en restaurantjes.
  • Als je ergens goed ijs kan eten, dan is het in Italië. Zo ook dus in Florence. Een van de bekendste ijscozaken is Grom (Via del Palchetti, vlakbij de Dom). IJs wordt hier nog op een traditionele manier gemaakt en de smaken worden aangepast op het seizoen. Andere aanraders zijn La Carraia Piazza Sauro Nazario (Ponte alla Carraia), Badiani (Viale dei Mille), Carapina (Via Lambertesca) en Gelateria de’Neri (Via dei Neri).

Wat wil jij allemaal gaan doen in Florence? We wensen je een fijne stedentrip!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *