Doen in Budva, Montenegro

Wat te doen in Budva? Onze gouden tips!

Budva is het kloppende hart van Montenegro. Je kunt niet om de badplaats heen als je afreist naar het Balkan-land. Sterker nog; grote kans dat je hier verblijft. Je vindt hier simpelweg de meeste hotels. Geen straf! Want wat is er veel te doen in Budva (en omgeving).

Een dagje strandhangen aan de Budva Rivièra

Je vindt Budva in het noordwesten van Montenegro. Met dank aan de ligging aan de Adriatische Zee is het de populairste zonbestemming van het land. Sterker nog; het behoort tot een officiële Rivièra, de Budva Rivièra.

En van deze stranden geniet je in overvloed door het zonnige klimaat. Je kunt er rekenen op ca. 260 dagen zon per jaar. In de zomermaanden moet je ook zeker niet raar opkijken van temperaturen boven de 35 °C.

De Budva Rivièra is een kuststrook van ca. 35 km met ruim 12 km aan strand. De grootste en meest populaire stranden vind je in en nabij Budva. Eén van de bekendste is Mogren Beach, dat feitelijk uit twee smalle zand-/kiezelstranden bestaat. Je bereikt het eerste strand vanuit de oude stad via een wandelpad langs de kliffen in slechts een paar minuten. Via een tunnel kom je vervolgens uit bij het tweede strand.

Ook zeker doen in Budva: neem een kijkje bij het populaire en ietwat drukke Budva Old Town Beach. Het strand wordt gekenmerkt door rieten parasolletjes en je vindt er gezellige terrasjes. Vanaf de steiger kan je heerlijk pootjebaden. En als je een huurauto hebt, volg dan de kust langs het zuiden. Je komt echt prachtige stranden tegen!

Check de mooiste stranden aan de Budva Rivièra

Avala Resort & Villas, BudvaIn het all inclusive Avala Resort & Villas ligt direct aan Budva Old Town Beach. Die goede ligging is vast in the pocket. Maar het hotel biedt meer. Twee fijne zwembaden bijvoorbeeld, waarvan één infinity-zwembad met uitzicht over het strand.

Wat te doen in Budva: stranden

Ontdek Stari Grad

Stari Grad betekent letterlijk ‘oude stad’. En dat is dus ook wat je kunt verwachten van dit noordelijke stadsdeel van Budva. Verscholen tussen grote stadsmuren vind je het – autovrije! – historische centrum van de Montenegrijnse parel.

Stari Grad wordt gekenmerkt door smalle steegjes met gemarmerde paden, Venetiaanse gebouwen en leuke souvenirwinkels. Vanaf de citadel heb je een mooi uitzicht over de stad én de eerdergenoemde Budva Rivièra.

Must-sees die Stari Grad herbergt? Neem o.a. een kijkje in de Holy Trinity Kerk, die je middenin het centrum vindt. Van buiten prachtig, maar van binnen met dank aan de fresco’s ook zeker een pareltje. Het oude centrum huisvest daarnaast een Archeologisch Museum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de plaats.

Hotel Budva, MontenegroOp loopafstand van Stari Grad overnachten? Hotel Budva ligt op ca. 5 minuten lopen. Je kunt in dit hotel rekenen op een dakterras met zwembad, trendy kamers én het strand voor de deur.

Wat te doen in Budva: Stari Grad

Duik in het nachtleven van Budva

Je kunt Budva niet vergelijken met de bruisende badplaatsen aan de Spaanse costa’s of Ibiza, maar er is wel één overeenkomst; zomers is het vooral ’s avonds erg druk en als je wil kan je tot in de vroege uurtjes doorgaan.

Voor een flinke dosis gezelligheid – ’s avonds én ’s nachts – ga je naar Slovenska Obala. Deze straat wordt ’s avonds het toneel van eetkraampjes, straatartiesten en kraampjes vol souvenirs. Tussen dit alles vind je leuke restaurantjes en (openlucht) discotheken.

Slovenska Plaza Resort, BudvaNa een avondje stappen praktisch naar huis rollen? We tippen Slovenska Plaza Resort. Dit resort – dat aanvoelt als een vakantiedorp – biedt o.a. een zwembad, twee restaurants en faciliteiten voor jong & oud.

Bekijk de zonsondergang bij Fort Mogren

Eerlijk is eerlijk; de ruïnes van het oude Fort Mogren zijn niet (meer) zo bijzonder, behalve dat je wel kan zien hoe indrukwekkend het vestigingswerk ooit moet zijn geweest. Waarom je hier dan toch écht heen moet?

Fort Mogren is een van de mooiste uitzichtpunten die je in Budva vindt. Ja, hier spot je een nog mooiere zonsondergang dan vanaf de stadsmuur van Budva of het stadsstrand. Als je hier staat, zie je langzaam een oranjerode gloed over Stari Grad trekken.

Houd er wel rekening mee dat je dit plekje niet voor jezelf hebt. De locals komen er graag en ook toeristen weten steeds meer de weg naar het fort te vinden.

Wat te doen in Budva: Fort Mogren

Ontdek Montenegro per boot

De Budva Rivièra ontdekken vanaf het land is leuk. Want naast Budva vind je er nog meer leuke en kleinere badplaatsen. Zo is het kleine vissersdorpje Rafailovici een aanrader en moet je wel verliefd werden op de charme van Petrovac. Als je de regio via het land hebt ontdekt, raden we je aan om op een boot te stappen. Je kunt de Budva Rivièra dan vanaf het water bekijken. En dat is echt anders dan vanaf het land.

Mocht je dan nog meer per boot willen ontdekken, ga dan naar het Meer van Skadar. Het is direct een van de vijf nationale parken van het land is. Het meer heeft in de winter een oppervlakte van ca. 570 km² en in de zomer slinkt dit tot 370 km². Het wordt omgeven door prachtige, groene natuur en vogelliefhebbers kunnen hier heel wat bijzondere exemplaren spotten.

Via onze excursiepartner GetYourGuide worden talloze boottochten aangeboden vanuit Budva. Jij hoeft alleen nog maar een keuze te maken!

Wat te doen in Budva: boottocht

Laat je de adem benemen door Kotor

Kotor, een stad aan de gelijknamige Baai van Kotor, werd al in 2016 door Lonely Planet uitgeroepen tot de nummer 1 havenstad ter wereld. En dit heeft Kotor geen windeieren gelegd; toeristen komen hier maar al te graag.

En wij mengen ons graag tussen deze toeristen. Want hoe druk het er soms ook kan zijn, haar charme heeft het stadje niet verloren. Binnen de stadsmuren vind je een middeleeuws centrum met prachtige gebouwen. De smalle straatjes worden gekenmerkt door kleine boetiekjes en terrasjes. En voor een fenomenaal uitzicht over de baai kun je je wagen aan de ruim 1.250 traptreden naar het fort. Het loont de moeite. Beloofd!

Je kunt Kotor tijdens een excursie of per huurauto bezoeken. Nog leuker is het om vanuit Tivat op de boot te stappen. Niet alleen leg je dan aan in Kotor, je neemt ook een kijkje in het schattige plaatsje Perast, aan de oevers van de baai. En je maakt een stop bij het onbewoonde eilandje Our Lady of the Rocks.

Lees meer over adembenemend Kotor

Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Kotor (Montenegro)Liever in de buurt van Kotor verblijven dan in Budva? Hyatt Regency Kotor Bay Resort is een luxe hotel met een ligging aan de kust, een zwembad met uitzicht waar je u tegen zegt en een stijlvolle inrichting.

Wat te doen in Budva: Kotor

Neem een kijkje bij Sveti Stefan

Een van de meest gefotografeerde plekken aan de Budva Rivièra? Dat is zonder twijfel Sveti Stefan, een klein eiland voor de kust. Het wordt door een smalle zandstrook verbonden met het vasteland.

Het eiland is sinds 2007 in particuliere handen en omgebouwd tot een luxe resort voor vakantiegangers, waar er tot halverwege vorige eeuw locals woonden. Bijzonder is wel dat de nieuwe eigenaren het straatbeeld (met smalle steegjes en schattige kerkjes) intact hebben gelaten. Een bijzonder vakantiedorp!

Ook als dagtoerist kan je hierheen; er worden georganiseerde tours aangeboden, waarbij je een rondleiding krijgt over het eiland. Zie je dat niet zitten? We tippen de mooie stranden aan de overkant van het water; vanaf hier heb je zicht op het prachtige eiland. En neem zeker ook een kijkje bij het hoger gelegen uitzichtpunt bij de St. Sava-kerk.

Hotel California by Aycon, Sveti Stefan, MontenegroVanuit je hotel uitkijken op Sveti Stefan? Hotel California by Aycon ligt aan de overkant van het eiland. Voor de deur ligt een privéstrand en ’s avonds schuif je zo aan in het restaurant, waar lokale en mediterrane recepten worden geserveerd.

Wat te doen in Budva: Sveti Stefan

Wat je nog meer kunt doen in Budva?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Budva en omgeving? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Ben jij een toetjesliefhebber? Neem plek op het terras van Hotel Astoria, net buiten de stadsmuren van Stari Grad. En doe dat elke dag. Dan heb je aan het eind van je vakantie alle lekkernijen getest.
  • Op zoek naar een goed adres om een vers visje te scoren? Ga voor een diner bij La Villa Restaurant. Je vindt dit chique adresje net buiten de stadsmuren van Stari Grad.
  • Met het gezin op vakantie in Budva? Aqua Park Budva beschikt over een groot aantal glijbanen, grote zwembaden en genoeg vermaak voor de allerkleinsten.
  • Stari Grad, het eerdergenoemde oude centrum van Budva, wordt in de volksmond ook wel mini-Dubrovnik genoemd. Door de smalle steegjes en huisjes met oranje/rode daken is het feitelijk ook de Madurodam-versie van de Kroatische broer. Smaakt Stari Grad naar meer? Boek dan zeker een dagtrip naar Dubrovnik. Zo zie je twee landen in één vakantie.

Weet jij al wat je allemaal wil doen in Budva?

Wil je nu meteen op vakantie naar Budva?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *