Doen in Alberobello, Puglia

Wat te doen in Alberobello? Puglia op z’n best!

Het stadje wordt gezien als de trulli-hoofdstad van Puglia. Veel van wat je kunt doen in Alberobello draait dan ook om deze schattige huisjes. En dat is hélemaal geen straf. Kijk je mee naar onze checklist voor dit Italiaanse pareltje?

Alberobello in een vogelvlucht

Alberobello wordt door Italië-kenners geroemd om haar prachtige trulli-landschap en veelal bestempeld als hoogtepunt van de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Een bezoek aan dit stadje mag dan ook niet ontbreken wanneer je jouw vakantie doorbrengt in Puglia.

Eerder schreven we een fijne introductie over het stadje. Vandaag gaan we dieper in op wat je allemaal kunt doen in Alberobello en omgeving. En daar kan je wel een aantal dagen mee vullen. We wensen je alvast veel plezier!

Slapen in een trullo

Doen in Alberobello, Puglia: overnachtenNormaal maken we je graag eerst warm voor een bestemming én pas dan beginnen we over een plek om te overnachten. Vandaag gooien we het even om. Want jouw verblijf in Alberobello is pas compleet als je slaapt in een trullo (enkelvoud van trulli).

Alberobello wordt gekenmerkt door trulli, witte huisjes met een rond kegelvormig grijs dak van leisteen. Deze samen zorgen – ondanks dat er veel toeristen op afkomen – voor een pittoresk geheel. Je voelt je een beetje in smurfenland, maar dan vele malen mooier!

Het leuke aan Alberobello is dat je ook in deze trulli kunt slapen. Bijv. bij Trulli Holiday. De eigenaar heeft verspreid door het oude centrum meerdere van deze huisjes in zijn aanbod. Een verrassing waar je precies terechtkomt én dat maakt het juist zo leuk!

Vroeg op pad gaan

We stipten het hierboven al even aan; Alberobello trekt een hoop toeristen. En terecht! Alberobello is een plaatje om te zien en voor ons misschien ook wel het hoogtepunt van Puglia. Toch zijn deze toeristen niet storend als je het goed aanpakt, simpelweg door vroeg op pad te gaan.

We schreven eerder al een uitgebreid artikel over hoe de drukte te vermijden in Alberobello. Met handige tips voor ’s morgens vroeg, maar ook zeker later op de dag.

Ontdek de omgeving

Doen in Alberobello, Puglia: omgeving ontdekkenAls je ’s morgens vroeg rustig op pad gaat in Alberobello kun je veel in een korte tijd zien. Daarna is het tijd om de omgeving te ontdekken. Want Puglia is meer dan Alberobello.

Zo vind je op een uurtje rijden de kust. In Polignano a Mare steken de kliffen met witte huizen fel af tegen de blauwe zee. Monopoli kent een schattig oud haventje, die je bereikt via een prachtig poortje. Deze twee plaatsjes combineer je moeiteloos met een bezoek aan Abazzia di San Vato. Bij deze oude abdij duiken de locals graag even in zee. Doe jij met ze mee?

Andere aanraders in de omgeving van Alberobello zijn de stadjes Locorotonde, Martina Franca en Cisternino. Houd jouw camera maar in de aanslag; het ene na het andere prachtige steegje komt voorbij.

Originele souvenirs shoppen

Zoals in elk toeristisch stadje of dorpje kun je ook in Alberobello verschrikkelijke souvenirs vinden. Daartegenover staan wel ook heel originele souvenirs. En dan hebben we niet alleen over de gruwelijk lekkere lokale worst en pasta, maar ook over cadeautjes voor het thuisfront.

Enkele voorbeelden?

  • Bij La Bottega dei Fischietti koop je handgemaakte fluitjes in de leukste vormpjes; van hondjes tot koeien, van politieagent tot brandweerman… Ze zouden voorspoed en vruchtbaarheid brengen.
  • Bij Lithos, een klein verstopt winkeltje in een van de hoofdstraten van Alberobello, koop je een koelkastmagneet die zéker niet afzichtelijk is. Ze zijn gemaakt van het grijs/witte leisteen en zwartgeverfd. Vervolgens graveert de eigenaar er een tekening op en komt het wit weer tevoorschijn. Hij tekent vooral trulli-landschappen, maar bijvoorbeeld ook de tekens die je vindt op de trulli.
  • In bijna elke winkel worden kleine trulli aangeboden. De leukste plek om deze te kopen, is bij dat ene oude mannetje in de rustigere wijk Aia Picollo. Voor zijn huis heeft hij en soort ‘uitklapkast’, waarin hij kleine trulli vervaardigt. En jou dit ook laat proberen! Je vindt hem nabij Museo del Territorio.

Lokale specialiteiten proeven

Doen in Alberobello, Puglia: lokale specialiteiten proeven Het sprookjesachtige beeld van de trulli wordt versterkt door de rode peperoncini die bij divers huisjes als schone was te drogen hangen. Daarmee heb je direct ook een lokale specialiteit te pakken.

De beste plek om hier kennis mee te maken is bij de bar Il Trulletto di Cosmi Palmisano, die je aan de hoofdstraat vindt. Hier worden allerlei (pittige!) lekkernijen met deze pepertjes verkocht. Eén van de specialiteiten die je zeker moet proeven is het drankje Peperoncini del Baffo.

En als je dan toch bezig bent met lokale specialiteiten; ga daarna langs La Pagnotella (Piazza Plebiscito). Hier worden pasqualino panini’s gemaakt. De broodjes zijn belegd met tonijn, kappertjes, salami en provola.

Fotografeer het trulli landschap op haar best

Doen in Alberobello, Puglia: foto'sKan jij geen genoeg krijgen van het trulli landschap vastleggen op beeld? We hebben een paar handige tips voor de fotografieliefhebbers:

  • Vanaf Via Duca degli Abruzzi in de wijk Aia Picolla heb je een schattig doorkijkje over het ‘stadspark’ Villa Comunale Belevedere en de vele trulli in de wijk Rione Monti.
  • Aia Picolla is sowieso een fijne wijk om te fotograferen, het is er aanzienlijk rustiger dan in Rione Monti. Eén van de bekendste punten van de wijk is het huis met pompoenen. Je vindt deze bij Via Guiseppe Verdi.
  • Veel winkels hebben een klein dakterras, waar je – wanneer je iets kleins koopt, bijv. een magneetje of drankje – terecht kunt om foto’s te maken. Elk dakterras zorgt weer voor een unieke hoek van Alberobello. Neem dus genoeg kleingeld mee!
  • Een ander mooi uitzicht heb je vanaf Belvedere Terazza Balconi di Santa Lucia, een ‘balkon’ naast de kerk aan Piazza del Popolo. Met name ’s avonds, wanneer de huisjes steeds in andere kleuren worden verlicht, maak je vanaf hier de mooiste foto’s.

En verder? Verder raden we je aan om niets anders te doen dan in Alberobello genieten van het fijne straatbeeld, het goddelijke eten en de vriendelijke inwoners. Voor je het weet voel je je er helemaal thuis!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *