Wat te doen Comomeer

Wat te doen aan het Comomeer? De leukste tips!

De Italiaanse meren zijn al jaren een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Het Gardameer trekt jaarlijks de meeste toeristen, maar het noordelijker gelegen Comomeer heeft de langste kustlijn van de twee. Je beleeft hier dus gegarandeerd een relaxte (zon)vakantie. Bovendien is er genoeg te beleven! Wat je allemaal kunt doen bij het Comomeer? Wij zetten de leukste uitstapjes voor je op een rijtje.

Maar eerst even wat feitjes. Het Comomeer is met ruim 400 meter het diepste meer van Europa. De lange kustlijn dankt het meer aan haar Y-vorm. Vanuit Utrecht is het ca. 1.000 km rijden naar deze bestemming en met het vliegtuig sta je in ca. 2 uur op het nabijgelegen vliegveld van Bérgamo.

Bezoek Bellagio

Het dorp Bellagio, centraal gelegen aan het Comomeer, staat bekend als een luxe bestemming; internationale sterren komen er graag. Je vindt er luxe hotels en de beste restaurants. Bezoek Bellagio dus vooral als je sterren als Brad Pitt, George Clooney of Madonna tegen het lijf wilt lopen.

Het dorpje heeft de bijnaam de ‘Parel van het Comomeer’ gekregen, en dat is niet zonder reden. Er zijn volop bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn. De bekendste is misschien wel Villa Serbelloni, wat eerst een kasteel en later een landhuis en hotel was. Tegenwoordig wordt de villa o.a. gebruikt voor congressen. Vanuit het grote park van Villa Serbelloni heb je een prachtig uitzicht op het Comomeer. Ook de San Giacomo basiliek, die hogerop in Bellagio ligt, verdient zeker een bezoekje.

Vanuit diverse plaatsen rondom het Comomeer, zoals Varenna, Tremezzo en Como, is Bellagio per (rondvaart)boot te bereiken. Je hebt zo direct een schitterend uitzicht over de prachtige kustlijn van het Comomeer.
Wat te doen Comomeer - Bellagio

Ontdek het echte Italië

Rondom het Comomeer vind je tal van oude vissersdorpjes, authentieke oorden en sfeervolle stadjes met gezellige promenades. Juist deze mix maakt het Comomeer een uitstekende bestemming voor een zon- en cultuurvakantie.

De oostkant van het meer is minder toeristisch en herbergt de schattigste dorpjes. Hier ontdek je dan ook het echte Italië. Op je lijstje moeten zeker Varenna, dat steil tegen de rotsen is aangebouwd en  de vissersplaatsje Bellano en Dorio, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

De leukste dingen om te doen in Como

De grootste stad aan het Comomeer is Como. Hier vind je tal van overblijfselen uit de Romeinse en middeleeuwse tijd. Ontdek bijvoorbeeld de oude wijk Cortesella, waar je in de smalle, authentieke straatjes leuke boetiekjes en restaurants tegenkomt. Het hoogtepunt van Como is de Duomo. Het duurde van de 14e tot de 18e eeuw om dit bouwwerk uit de grond te stampen, maar dan heb je ook wat! De kathedraal is 87 meter lang en 75 meter hoog en laat een mix van gotische, renaissance en rococo bouwstijlen zien.

Voor een schitterend uitzicht over het Comomeer moet je iets verder kijken dan Como. Op ca. 500 m boven de stad ligt het dorpje Brunate. Ga zeker omhoog met een kabeltram uit 1893 (!), één van de oudste kabelbanen van Italië. De Duomo en andere hoogtepunten van Como zien? Boek een rondleiding door de stad via onze partner GetYourGuide.

B&B Hotel Como City Center, ComoOp zoek naar een centraal gelegen hotel in Como? B&B Hotel Como City Center is een fijne keuze. Je kunt rekenen op comfortabele kamers en verblijft zowel vlak bij het treinstation als bij het stadscentrum.
Wat te doen Comomeer - Como

Sportieve activiteiten rondom het Comomeer

Sportievelingen kunnen hun hart ophalen tijdens een vakantie aan het Comomeer. Er is genoeg te doen in en rondom het meer! Stap bijv. op een (elektrische) fiets of mountainbike en trek de bergen in. Of ga met een kajak of sup-board het water op. Echte durfals gaan wakeboarden of jetskiën.

Doe je het graag iets rustiger aan? Langs het Comomeer lopen ook diverse mooie wandelroutes.

Dagtrip naar Milaan

Vanuit Como is een dagtripje naar wereld- en shopstad Milaan een aanrader. De stad ligt op ca. 50 km vanaf Como en is zowel per trein als per auto prima te bereiken. Ook Milaan heeft een immense Duomo, die hier tevens dé bezienswaardigheid van de stad is. Let vooral op de prachtige details aan de binnen- en buitenkant van de kathedraal. Voor een schitterend uitzicht over de stad beklim je zo’n 500 treden of neem je de lift omhoog.

Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Milaan. Met de vele (luxe) warenhuizen en winkelstraten is er voor ieder budget wat wils te vinden. Sla vooral winkelpassage Galleria Vittorio Emanuele II niet over. Je vindt er niet alleen prachtige kleding en schoenen, maar vooral het majestueuze bouwwerk is de moeite waard.

Wat te doen Comomeer - Milaan

Kies voor een van deze hotels

Wil je van relaxte dagen onder de Italiaanse zon genieten? Dan is een goede nachtrust erg belangrijk. In deze hotels komt dat sowieso goed. En er zijn meer redenen waarom dit onze favoriete hotels zijn:

  • Luxe & natuur zijn goed te combineren bij Best Western Albavilla Hotel & Co. Je kunt in dit hotel – dat op zo’n 3 km van de oevers van het Comomeer ligt – rekenen op stijlvolle kamers, diverse sport- en wellnessfaciliteiten, een loungeterras én een chique restaurant. En van het rustgevende uitzicht op de bergen krijg je nooit genoeg!
  • Het beste van twee werelden: bij Hotel Villa Flori geniet je dankzij de ligging in alle rust, maar als je de drukte op wil zoeken, is het charmante stadscentrum van Como niet ver weg. Met een huurfiets van het hotel ben je er zo!
  • Alleen al het pand is prachtig; bij Palace Hotel – ja, het zit al in de naam! – waan je je in een paleis. En de ligging? Praktisch aan de oevers van het Comomeer, in het centrum van Como.

Wat te doen aan het Comomeer; nog meer tips!

Er is nog veel meer leuks te beleven, daarom geven we je nog wat extra tips wat je kunt doen aan het Comomeer.

  • Boottochtje over het Comomeer. Tijdens een vakantie aan het Comomeer mag een boottochtje over het water eigenlijk niet ontbreken. Vanuit het drukbezochte stadje Menaggio is een boottochtje over het Comomeer een aanrader. Hier vertrekken diverse (veer)boten naar nabijgelegen plaatsen als Varenna en Bellagio. Geniet vanaf het water van de schitterende kustlijn en het landschap. Als je nog wat tijd over hebt is Menaggio zeker ook de moeite waard om doorheen te lopen. Het centrum heeft een oud gedeelte, waar je het authentieke Italië vindt, en een nieuw gedeelte met moderne architectuur en diverse bezienswaardigheden.
  • Ga naar Isola Comacina. In het Comomeer is maar één eiland te vinden; Isola Comacina. Dit eiland heeft een rijke historie en er zijn veel archeologische overblijfselen, uit de Romeinse tijd tot aan de middeleeuwen, gevonden. Na de Eerste Wereldoorlog werd het eiland privébezit van de Belgische koning Albert I. De burgemeester schonk hem het eiland vanwege het moedige optreden van de Belgen tijdens de oorlog. Albert I droeg het eiland weer over aan de Italianen en sindsdien is het de verblijfplaats van vele kunstenaars. Op het kleine, rustige eiland kun je heerlijk wandelen (trek stevige schoenen aan) door de smalle steegjes en straatjes en genieten van een prachtige natuur.
  • Proef de Italiaanse keuken. Italië staat natuurlijk bekend om het lekkere eten. Van pasta’s en pizza’s tot ijs en cappuccino’s. De lokale keuken van het Comomeer wordt gekenmerkt door het gebruik van verse ingrediënten uit de omgeving. Dat betekent dus veel verse vis! Een vakantie aan het Comomeer is niet compleet als je geen risotto con pesce persico hebt gegeten; risotto met boter, Parmezaanse kaas en zeebaars. Neem plaats op een terrasje van een lokale taverna en geniet van de heerlijke Italiaanse keuken! Een typische Italiaanse afsluiter van een diner aan het Comomeer is geen lekkere gelato. In de regio Lombardije, waar het Comomeer ligt, is o.a. Gorgonzola een bekend dessert. Bestel een kaasplankje en geniet van diverse blauwe schimmelkaasjes uit de regio.
  • Wandel door de Kloof van Bellano (Orrido di Bellano). De 15 miljoen jaar oude kloof is ontstaan door erosie van de rivier de Pioverna en de gletsjer van Adda. Aan de zijkanten lopen boven het water wandelpaden die leiden naar een waterval. ’s Avonds is de kloof mooi verlicht.
  • Ga voor een wijnproeverij. Wijnliefhebbers opgelet! Rond het Comomeer worden veel lekkere wijnen geproduceerd. Benieuwd hoe de wijn wordt gemaakt én hoe dat smaakt? Boek een wijntour bij één van de wijnhuizen van het Comomeer. Tijdens de proeverij staan diverse wijnen en lokale lekkernijen op het menu.
  • Bezoek Castello di Vezio. Dit indrukwekkende 12e-eeuwse kasteel ligt aan de oostkust bij het plaatsje Varenna. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht op het meer. Liefhebbers kunnen een rondleiding door de kerkers boeken.

Wat ga jij doen bij het Comomeer?

Op vakantie naar het Comomeer?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *