Wat te doen in de Algarve

Checklist! Wat te doen in de Algarve?

Eigenlijk is er niet één artikel samen te vatten wat er allemaal te doen is in de Algarve. Als we dan toch moeten kiezen, zijn dit onze favoriete must-do’s in de zonovergoten Portugese streek.

Ga een dagje strandhoppen

De meeste mensen trekken naar de Algarve voor een zonovergoten vakantie. Gezien de ligging in het zuiden van Portugal is dit helemaal terecht. Zelfs in het voor- en najaar is het hier goed vertoeven in bikini of zwembroek.

De kustlijn van de Algarve strekt zich over een lengte van 200 kilometer en wordt gekenmerkt door adembenemende kliffen, grote rotspartijen en verscholen baaitjes met dito stranden. We willen er graag en paar tippen die je kan combineren als je een dagje met een huurauto rondtoert:

  • Praia Dona Ana is één van de meest bekende én mooie stranden van de Algarve. Het strand, dat om de hoek van Lagos ligt, wordt aan beide kanten omringd door bomen en rotsen. Het is bereikbaar via een lange trap. Vanaf bovenaan heb je een geweldig uitzicht.
  • Praia da Fálesia strekt zich uit over een lengte van 3 kilometer en wordt omgeven door prachtige rode rotsen. Dat is nog eens een fijn uitzicht vanaf jouw handdoek!
  • Praia de Marinha is bij uitstek geschikt voor gezinnen; het water is hier schoner dan schoon en het strand loopt langzaam af in zee. Houd er wel rekening mee dat je het strand enkel via een houten trap kunt bereiken.
Meer weten over deze én andere prachtige praias in de Algarve? We hebben de mooiste stranden van de Algarve voor je op een rij gezet. Inclusief fijne hoteltips.

Wat te doen Algarve: stranden

Bewonder het oude centrum van Albufeira

Of er een imago kleeft aan Albufeira? Ja, wel een beetje! Door de aanwezige Strip en de bekende Barstreet is het voor veel mensen de Portugese equivalent van Chersonissos. Het klopt ook wel dat je er goed kunt stappen, maar dat is slechts één kant van de populaire badplaats. Er is zoveel meer te doen!

Wat bijvoorbeeld maar weinig mensen weten, is dat Albufeira ook een prachtig oud centrum heeft. Het is gebouwd tegen een klif aan en wordt gekenmerkt door prachtige witte huisjes met winkels, restaurants en barretjes.

De gezellige straatjes zijn vaak het toneel van muzikanten, andere straatartiesten en marktkraampjes. Zeker aan en rondom het centrale plein, dat ook wel het vissersplein wordt genoemd. Heerlijk om doorheen te slenteren én je om elke hoek weer te laten verrassen!

Hotel Sol E MarExtra pluspunt voor Albufeira; direct aan het oude centrum grenst het strand. Hier vind je Hotel Sol e Mar, dat om haar ligging wordt geroemd, maar zeker ook om haar (binnen)zwembad en restaurant.

Wat te doen in de Algarve, Albufeira

Zet Lagos op de planning

Albufeira mag dan de meest bekende plek in de Algarve zijn, als je het ons vraagt steekt Lagos – waar we eerder uitgebreid over schreven – hier met kop en schouders bovenuit qua charme. Ook als je niet hier of zelfs een behoorlijk eind vandaan verblijft, is het de moeite waard om een dagje te bezoeken.

Waarom? Het oude centrum wordt gekenmerkt door geplaveide straatjes, schattige pleintjes, mooie kerken en andere statige gebouwen met kleurrijke azujelos. Met een flinke dosis geschiedenis ook; Lagos zou volgens geschriften al zo’n 2.000 jaar voor Christus zijn gesticht. Dit zie je overigens niet meer overal terug in het straatbeeld. De stad werd in 1755 getroffen door een zware aardbeving en moest voor een groot deel opnieuw opgebouwd worden.

Extra fijn: stad én strand zijn hier moeiteloos te combineren. Het beschikt namelijk over een 4 km lang zandstrand net buiten het centrum, aan de overkant van de rivier de Ribeira de Bensafrim.

Lees meer over de bezienswaardigheden in Lagos

Hotel Dom Manuel I Residence, Algarve (Portugal)Hotel Dom Manuel I Residence is een bijzonder hotel voor koppels die in alle rust willen genieten van al het moois dat Lagos te bieden heeft. Het kleinschalige boutique hotel ligt op een steenworp afstand van het centrum

Wat te doen in de Algarve: Lagos

Maak spetterende vakantiefoto’s bij Praia de Benagil

De Algarve kent talloze fotogenieke plekken, maar als we één plek moeten benoemen voor de meest Instagrammable plaatjes dan is dat wel de grot Benagil, aan het gelijknamige Praia de Benagil.

Een Google-rondje levert je al snel termen als ‘buitenaards mooi’ en ‘sprookjesachtig’ op. Helemaal waar; de open grot is adembenemend! Hoe dit komt? Door erosie er een bijzonder afdak van krijtsteen ontstaan boven het strand. Dit maakt Benagil haast tot een woonkamer, met het strand als vloer en een bijzondere lichtinval door de ‘koepels’.

Hoewel daredevils graag naar de grot zwemmen, is dit niet de meest veilige manier om Praia de Benagil te bereiken. Een boot is een betere optie.

Alles over Praia de Benagil

Wat te doen in de Algarve: Praia de Benagil

Spring een boot op

Wat je sowieso moet doen in de Algarve? Een boottocht maken! Met een kustlijn van ruim 200 km is er water in overvloed aanwezig. En vanaf dit water zie je pas écht goed hoe grillig de kustlijn is en hoe indrukwekkend de rotsformaties zijn.

Los van een boottocht naar Praia de Benagil zijn er tal van andere opties. Dit zijn onze drie favorieten:

  • Leuk met kinderen: maak een boottocht langs de kust met een piratenschip. Onderweg wordt er gestopt voor een verfrissende duik & een aanwezige gids kan je alles over de omgeving vertellen.
  • Voor jong & oud is het geweldig om dolfijnen te spotten. Dit kan o.a. tijdens deze boottocht.
  • Voor een flinke adrenalinestoot boek je een boottocht met een speedboot. In een korte tijd zoef je – met soms bochten van 180 en 360 graden – langs prachtige rotsformaties. Let op: deze tour is niet geschikt voor kinderen.

Eet een vers visje in Carvoeiro

De Algarve is een aaneenschakeling van leuke vissersdorpjes. Als we dan toch een favoriet moeten nemen? Carvoeiro. En het dorpje zal je bij aankomst ook direct bekend voorkomen; de foto’s van de kleurrijke vissersbootjes op het strand pronken in bijna elke reisgids.

Het zijn niet alleen die vissersbootjes die Carvoeiro zo geliefd maken. Het zijn ook de rotsen waardoor het stadje wordt omsloten. Deze geven je – ondanks dat er veel toerisme is – een gemoedelijk gevoel. Dit wordt versterkt door het feit dat er weinig hoogbouw is en de inwoners die er alles aan doen om het oorspronkelijke karakter te behouden.

Extra fijn zijn de restaurants langs het strand en in de smalle straatjes erom heen. De menukaarten worden hier gedomineerd door vis en feijoada domineren. Dit laatste is een typisch streekgerecht met bonen en veelal varkensvlees.

Wat te doen in de Algarve: Tivoli CarvoeiroVanuit het zwembad van Tivoli Carvoeiro kijk je uit op de prachtige rotsformaties van de Algarve. Je hebt de keuze uit meerdere restaurants en geniet van wellnessfaciliteiten. Het centrum van Carvoeiro ligt op ca. 1 km.

Wat te doen in de Algarve: Carvoeiro

Wat je nog meer kunt doen in de Algarve

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen aan de Algarve? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Veel mensen denken dat Albufeira de hoofdstad is van de Algarve. Mis! Dit is Faro. De stad waar menig toerist op aanvliegt, maar ook heel snel weer uit weggaat. Zonde, want deze onterechte underdog heeft flink wat in huis. Zoals 2.000 jaar aan geschiedenis, een strand en talloze shopmogelijkheden. Het is daarnaast goed te combineren met een bezoek aan het nabijgelegen Ria Formosa.
  • Ben jij ook zo dol op markten bezoeken tijdens vakantie? In de Algarve heb je een ruime keuze aan (week)markten vol regionale specialiteiten. Dit zijn vaak de plekken waar je het best in contact komt met locals. De leukste markten hebben we eerder voor je op een rij gezet.
  • Vanuit Albufeira (en ook enkele andere grote badplaatsen) is het mogelijk om een jeepsafari te maken. Deze brengt je langs een Moors kasteel, pittoreske dorpjes, sinaasappelboomgaarden en kurkbossen. Bij een lokale boerderij kan je daarnaast zelfgemaakte producten uit de regio proeven.
  • Waterratten zijn in de Algarve aan het goede adres bij Side & Splash. Dit waterpark, dat al sinds 1986 bestaat, is een van de grootste van heel Portugal. Je vindt er spectaculaire glijbanen voor de daredevils en miniglijbanen voor de allerkleinsten.

Wat wil jij allemaal gaan doen tijdens een vakantie in de Algarve?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *