Disneyland 60 jaar: vliegtuig

Mickey Mouse viert feest: Disneyland® bestaat 60 jaar

Wist je dat het dit jaar precies 60 jaar geleden is dat de eerste Disneyland® werd geopend? Op 17 juli 1955 opende Disneyland Californië haar deuren. Walt Disney had toen echter nooit kunnen vermoeden hoe groot het imperium 60 jaar later zou zijn en hoeveel families dierbare herinneringen hebben aan ‘zijn’ vakantieparken.

Maar hoe komt het eigenlijk dat Disneyland zo’n groot succes is geworden? Ga je mee naar het land waar dromen uit komen en waar je warme herinneringen aan zult beleven?

De geschiedenis van Disneyland

Disneyland 60 jaar: draaimolenWalt Disney liep met zijn dochters door een park en zag daar een draaimolen staan. Zijn dochters hadden plezier, maar hij verveelde zich. Daarnaast vond hij het er vies en zijn dochters waren naar een paar rondjes in de draaimolen eigenlijk ook wel weer klaar met de attractie.

Het leek Walt Disney interessant om een plek te creëren waar ouders én kinderen zich vermaken en waar eenieder een hele dag plezier zal beleven. Genoeg entertainment voor jong en oud, schoon en goed onderhouden en waar men het niet in zijn hoofd haalt om afval op de grond te gooien maar in de aangewezen prullenbakken. En zo is Disneyland tot stand gekomen.

Thema’s in Disneyland

Disneyland staat bekend om de verschillende thema’s. De thema’s kwamen tot stand tijdens de bouw van het eerste attractiepark. De plannen voor het attractiepark waren te groot voor de drie hectare grond die er was gekocht aan de rand van Los Angeles. Disneyland Californië werd uiteindelijk onderverdeeld in vijf gebieden op een stuk land van 65 hectare. De oprichters van Disneyland wilden dat er in ieder gedeelte een verhaal werd verteld en dat is ook niet gek, want degene die het park en de attracties hebben ontworpen, kwamen ook uit de filmwereld. Zij zijn gewend om een verhaal aan de man te brengen.

De thema’s zijn óveral in doorgevoerd, dus niet alleen in de achtbanen en waterattracties, maar ook de voertuigen in het park en de interieur van de winkels hebben dit thema. Zelfs de vuilnisbakken zijn helemaal op het thema aangepast. Dit geldt overigens niet alleen voor Disneyland Californië, maar ook voor alle andere Disney-parken die daarna volgden.

60 jaar geleden werd Disneyland geopend, maar toen?

De opening van Disneyland in juli 1955 liep alles behalve vlekkeloos. Het was een echte zomerse dag – de temperatuur liep op richting de 40 graden – en daardoor hadden niet alleen de bezoekers het warm, maar ook het asfalt begon te smelten. Daar kwam bij dat de loodgieters die dag een staking hadden gepland en dat halverwege de eerste dag gekozen moest worden om of de toiletten te sluiten of de waterkranen. De bezoekers dachten dat Walt Disney een oplichter was omdat er hierdoor verplicht frisdrank gekocht moest worden van Pepsi, die tevens het park sponsorde. Én er waren valse kaarten in omloop, waardoor veel mensen bij de entree toch teleurgesteld raakten.

Disneyland 60 jaarDesalniettemin was de interesse in het concept groot en zat Walt Disney niet veel later om de tafel om de uitbreiding naar een tweede park in kaart te brengen. En dit succes liep door. Inmiddels zijn er meerdere parken geopend: Disney World in Florida, Tokyo Disneyland, Disneyland Parijs en Hong Kong Disneyland.Walt Disney zelf overleed aan longkanker nog voor het park in Florida werd geopend, maar zelfs dat kon het succes niet stoppen.

In de eerste helft van 2016 zal het zesde park worden geopend in Shanghai. Happy end? Wij denken dat het succes nog zal uitbreiden en dat er nog lang niet sprake is van een happy end..

Het verhaal achter Mickey Mouse

Wist je dat het niet veel had gescheeld of Mickey Mouse, die in 1928 voor het eerst verscheen in drie filmpjes, Mortimer had geheten? Walt Disney was al uit de naam toen zijn echtgenote bedacht dat Mickey een betere naam zou zijn. En Walt Disney luisterde naar zijn vrouw.

Anno 2015 is Mickey Mouse nog steeds één van de belangrijkste personages van Disney. In alle parken vind je dan ook verwijzingen naar Mickey. Als je goed op let, zie je ze steeds en steeds meer. Let maar eens op de straatstenen en brandkranen. Wedden dat je de bekende oren herkent?

Weekendje Disneyland

Hoewel Disneyland Californië dit jaar haar 60-jarig jubileum viert, is het niet bepaald om de hoek. Wil je liever niet zo ver reizen, maar toch een gezellig dagje of weekendje uit met je familie hebben? Disneyland Parijs ligt slechts op 500 km afstandvan Utrecht. Disneyland Parijs bestaat uit twee parken, Disneyland Park en Walt Disney Studios Park. Disneyland Park is een sprookjespark verdeeld over vijf landen met klassieke attracties, shows en parades. Walt Disney Studios Park kun je de geheimen achter de meest magische scènes van de Disney films ontdekken. Beiden een aanrader, dus trek er meerdere dagen voor uit.

disneyland 60 jaar, Residhome Val d`EuropeEen populaire accommodatie nabij Disneyland Parijs is Residhome Val d`Europe. Dit appartementencomplex ligt op ca. 3 km van Disneyland Parijs en het centrum is gemakkelijk per trein te bereiken.

Ben jij wel eens in Disneyland geweest?

Hoofdbeeld: Digital Media Pro | Shutterstock.com | Hong Kong Disneyland LEE SNIDER PHOTO IMAGES | Shutterstock.com

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *