Boardingpass niet delen op social media

Waarschuwing! Deel jouw boardingpass niet op social media

Social media als Facebook & Instagram nodigen uit tot het delen van de mooiste en meest jaloersmakende vakantiefoto’s. Maar pas op, er zitten toch wel wat risico’s aan vast. En niet alleen omdat inbrekers hun slag kunnen slaan. Wist je dat je nooit een foto van jouw boardingpass online moet plaatsen?

Inbraak op de loer?

“Zet nooit op social media dat je op vakantie gaat”, het is in de media vaak genoeg genoemd. Inbrekers zouden precies weten wanneer je op vakantie bent en je huisadres achterhalen. Ja, deze kans is aanwezig, maar wist je dat slechts 20% van de inbraken vooraf gepland wordt?

En dan vinden ze vaak nog op een andere manier uit dat je op vakantie bent. De meest bekende manier is het plaatsen van een takje of tandenstoker in je cilinder of deurpost. Na twee/drie dagen controleren ze of deze er daadwerkelijk nog zit. Zo ja, dan is er een grote kans dat je op vakantie bent en kunnen ze in alle rust je huis leeghalen.

Ondanks dat is het wel goed om bij het gevaar van je vakantie aankondigen op social media stil te staan… Én het risico van het delen van vakantiefoto’s. En dan in het bijzonder één vakantiefoto, die van je boardingpass. Want de getoonde barcode bevat meer informatie dan je denkt…

Een kijkje in jouw persoonlijke gegevens

Boardingpass niet delen op social mediaHet lijkt zo onschuldig; een foto van jouw boardingpass, waarmee je je vrienden even jaloers maakt dat je naar New York/Mauritius/Bali vliegt. Jouw vrienden zullen je vast geen kwaad doen, maar fraudeurs wel.

Door het inlezen van de barcode (en ja, dat kan simpel vanaf een foto) krijgen ze informatie waarvan je niet wilt dat ze het weten. Niet alleen je boekingsnummer, maar ook bijv. je naam en eindbestemming.

Aangezien je bij veel luchtvaartmaatschappijen kunt inloggen met enkel het boekingsnummer en een achternaam, is het een koud kunstje om op jouw naam in te loggen en meer informatie te vergaren. Of ze daar ook echt wat mee kunnen? Ja!

Weg geld!

Om maar één mogelijkheid te noemen: ze kunnen jouw (terug)vlucht annuleren en een eventueel tegoed in geld op hun eigen rekening laten storten. Zij worden rijker, jij armer. Want je dient een nieuw ticket te kopen.

Dit is overigens ook de reden dat we je adviseren om direct na aankomst je boardingpass te verscheuren (i.p.v. weg te gooien). Want ook op de luchthaven of in het hotel kan deze in verkeerde handen vallen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus wat doe jij voortaan met jouw boardingpass…?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *