Curaçao in coronatijd: dit kun je verwachten op vakantie

Welke vragen van klanten wij momenteel het meest krijgen? Hoe het op de bestemming is, welke maatregelen er zijn en in hoeverre het écht vakantie vieren is. In een uitgebreide serie laten we onze reizigers aan het woord over hoe zij hun vakantie in deze bijzondere tijd hebben ervaren. Zo vond Willemke (45 jaar) de corona maatregelen op Curaçao zeker geen afbreuk doen aan het vakantiegevoel.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van de grenzen in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen op Curaçao.

Eindelijk naar Curaçao

Curaçao in coronatijdCuraçao had nog maar net haar deuren geopend of Willemke vloog naar het Caribische eiland voor een welverdiende vakantie met haar man André en tienerzoon Erik. “We boekten onze reis al in januari, lang voordat we weet hadden van wat ons boven het hoofd hing met corona. Aanvankelijk zouden we eind mei vliegen, maar dat bleek al snel niet haalbaar; de reis werd verzet naar begin juli. Dat kon uiteindelijk wel, maar we moesten wel switchen qua reisdagen, veel vluchten waren uitgevallen.”

Even leek er toch nog een kink in de kabel; vlak voor dat Willemke naar het eiland zou afreizen, braken er rellen uit in Willemstad. “Wilden we op deze manier wel weg? Gelukkig bleek al snel dat de rust wederkeerde en ook belangrijk; we verbleven op een andere plek op het eiland.”

Goed voorbereid op pad

Reizen in coronatijd vraagt van onze reizigers nét iets meer voorbereiding, zoals je ook kunt lezen in deze blog. Dat ondervond Willemke ook. “Een paar dagen voor vertrek werd er besloten dat reizigers die naar Curaçao wilden afreizen een negatieve PCR-test nodig hadden. Gelukkig was dit snel geregeld en was het bij onze reis ook nog eens inbegrepen bij de prijs.”

LET OP! Al onze reizen naar Curaçao worden uitgevoerd door TUI of Corendon, twee van de reisorganisaties waar we mee samenwerken. Zij bieden een gratis PCR-test aan voor reizigers. Je leest er hier meer over.

“En dan heb je natuurlijk nog de mondkapjes. Je moet deze best lang op in het vliegtuig en dan wil je wel een comfortabele. Zonder goed passende mondkapjes wilde manlief echt niet mee. Dus testten we wegwerpmondkapjes en uitwasbare mondkapjes met filter in diverse modellen. Uiteindelijk werd het een uitwasbaar model met filter. Deze konden we dan om de vier uur wisselen.”

Ook de papierwinkel was iets meer werk dan normaal. “Een formulier voor Schiphol, voor de immigratiedienst en voor de luchtvaartmaatschappij. Allemaal braaf ingevuld en deels online geüpload, plus voor de zekerheid geprinte exemplaren in mijn tas. Ook niet onbelangrijk; de uitslag van de negatieve PCR-test (die 72 uur voor vertrek moet worden afgenomen) moesten we ook uploaden.”

Op de luchthaven en in het vliegtuig

De lege beelden van Schiphol staan ons helder op het netvlies; het deed ons als reisliefhebbers best pijn op kantoor. En hoewel er nu weer gevlogen mag worden, is het er nog lang niet zo bedrijvig als het ooit was. Willemke heeft dit als relaxt ervaren. “Het was heerlijk rustig en alles ging vrij vlot. De maatregelen op de luchthaven waren duidelijk en overal kon afstand gehouden worden. Toen we een ruime week later landden op Schiphol was het trouwens al aanzienlijk drukker; er worden ook steeds meer vluchten uitgevoerd.”

En het instappen was alleen maar fijner dan normaal. “Mogen we altijd zo boarden als in coronatijd? We stapten per rij in, van achteren naar voren. Geen gedrang in de slurf. Ook wachtrijen in het gangpad waren er nauwelijks; de bagagebakken mogen nu niet gebruikt worden, dus je hoeft enkel je tas onder de stoel voor je te schuiven. Wel goed om te weten; trolleys zijn daardoor tijdelijk niet toegestaan.”

Curaçao in coronatijdEn de mondkapjes? Dat blijkt voor reizigers nog wel een ding, aldus Willemke. “Het is jammer om te zien dat reizigers de regels rondom mondkapjes nog aan hun laars lappen. Én dan ook nog verontwaardigd reageren als er op worden aangesproken. Maar wat moet je als steward of stewardess, je kunt ze er niet uitzetten zoals bij een bus.”

“De services aan boord zijn ook anders dan anders; de stewards en stewardessen mogen minder door het gangpad lopen. Dat betekent in de praktijk dat je op een lange vlucht minder momenten hebt dat er eten & drinken wordt aangeboden en er minder keuze is. Desondanks prima geregeld. Net als het feit dat we bij elk eet- en drinkmoment ontsmettingsmiddel kregen voor onze handen.”

Een eigen huisje

“Dubbel vond ik het overigens wel hoor, de hele periode voorafgaande aan de reis. Ik had door privéomstandigheden een spannende periode achter de rug en verheugde me enorm op vakantie. Maar spannend was het ook wel in deze omstandigheden. We hebben vooraf echt goed gekeken naar de maatregelen en of dit voor ons wel echt ‘vakantie vieren’ zou zijn.”

Curacao in coronatijd: appartememtMet name de keuze voor het appartementencomplex waar Willemke en haar gezin verbleven, Time to Smile Chogogo Dive & Beach Resort Curacao, bleek doorslaggevend. “We waren erg blij dat we een eigen huisje hadden en geen hotel; zo is afstand houden toch net makkelijker. Toeval uiteraard, we hadden immers in januari al geboekt.”

Of het resort ook maatregelen nam? “Het is een groot resort, waardoor je sowieso niet enorm op de lip van andere vakantiegangers zit. Je zit al snel op je eigen veranda i.p.v. een gezamenlijk terras. Verder werd er op gedeelde plekken overal gerekend met 2 meter afstand (dit is standaard op Curaçao) en stonden aan het zwembad ligbedden uit elkaar. Overigens geen drukte daar, want omdat we net na de opening van de grenzen waren, waren er nog maar weinig vakantiegangers. Regelmatig hadden we het zwembad voor ons alleen.”

“De receptie was wel minder vaak en lang geopend en voor je de ruimte betrad, diende je je handen te reinigen met desinfectiegel. Je vond overigens op meer plaatsen op het complex dispensers.” Of er ook minpunten waren? “Ja, er waren ’s avonds geen activiteiten zoals live muziek op het terras. Dat was jammer, maar wel begrijpelijk als je reist in deze bijzondere tijden.”

Met open armen ontvangen

Vorig jaar werd de olieraffinaderij op Curaçao stilgelegd. De werkloosheid steeg enorm en toen sloeg corona ook nog eens toe. Een flinke klap voor het eiland en dat zag Willemke met eigen ogen. “Corona heeft diepe financiële sporen achtergelaten. En natuurlijk wist ik al dat er armoede heerste, maar het was toch net een slagje erger dan ik had verwacht. Het maakte ook dat ik rust dubbel vond; voor ons was het heel fijn, maar voor de lokale bedrijven en inwoners is dit natuurlijk niet gezond.”

Dat Willemke met open armen werd ontvangen, mag duidelijk zijn uit bovenstaand verhaal. “Wanneer we een winkel binnenstapten, werden we als koningen en koninginnen onthaalt. Zo blij waren ze dat er toeristen weer geld komen uitgeven. Ze maken overal een aanbieding van en een special price. Voor je het weet sta je weer buiten met een tas vol spullen waarvan je de helft niet nodig hebt.”

Serieus met corona maatregelen

Willemke zag dat de inwoners erg serieus omgaan met de corona regels. “De inwoners zijn zich er enorm goed van bewust dat ze het toerisme ondanks corona moeten weten te behouden. Als dit nog een keer wegvalt, zijn de gevolgen enorm. Daarnaast kan het zorgstelsel van Curaçao een grote golf van coronapatiënten minder goed aan dan wij in Nederland.”

Betekent dit dat je dan bijvoorbeeld overal een mondkapje op moet? “Nee. Ze houden in Curaçao meer afstand dan in Nederland en hanteren hierbij een regel van 2 meter. Een mondkapje is alleen verplicht in het openbaar vervoer en op de luchthaven. In winkels en in de buitenlucht kan je deze achterwege laten.”

Voor gesloten deuren?

Curacao in coronatijdOm welke bestemming het ook gaat, van onze reizigers krijgen we veel de vraag of restaurants ter plaatse wel open zijn en of je niet voor gesloten deuren komt te staan. Op Curaçao hoef je daar niet bang voor te zijn, aldus Willemke. “Ons appartementencomplex lag recht tegenover Jan Thiel Beach. Praktisch alle strandtenten en restaurants waren geopend. Druk was het niet, maar het is helemaal geen straf dat je niet zo dicht op elkaar ligt met alle ligbedjes.”

In Willemstad was meer gesloten. “Ik gok dat daar 25% van alle restaurants, bars en winkels geopend was. Minder leuk als je een dag wilt shoppen, maar een plek om te eten of drinken vind je altijd. Ook de lokale markten waren nog niet geopend.” Willemke zet daar wel een kanttekening bij: “We waren hier net na de ‘opening’ van het eiland en ook de rellen zullen hier niet positief aan bijgedragen hebben. Ik vermoed dat er nu al een stuk meer geopend is.”

Het eiland verkennen

Willemke is geen vakantieganger die de hele reis op het strand ligt. “Ik ben iemand die graag dingen wil zien & ontdekken op vakantie. Dagen aan het strand en het zwembad wissel ik graag af met de natuur ontdekken en cultuur snuiven.”

Om deze reden huurden Willemke en haar gezin drie dagen een auto. Iets waarvan we zien dat meer reizigers dit nu doen, ook uit onderzoek blijkt dat we dit verkiezen boven bijvoorbeeld excursies. Je komt immers minder in aanraking met vreemden.

“We kwamen nog bar weinig toeristen tegen op het eiland; je kon zomaar een baaitje voor jezelf hebben. Zelf vond ik dit geen straf; ik kon naar hartenlust fotograferen zonder dat ik allemaal ongewenste objecten, zoals toeristen, in mijn beeld had.” Ook haar zoon plukte de vruchten van de rust op het eiland. “Hij heeft twee duikcursussen gedaan en was daarbij de enige. Hij kreeg één op één les en alle aandacht.”

Locals supporten? Willemke tipt graag Blue Sunset View. Dit restaurantje op de kliffen bij Playa Grandi biedt een geweldig uitzicht tijdens een drankje of lunch.

Overall ervaring

Willemke heeft – ondanks de corona maatregelen – enorm van haar vakantie op Curaçao genoten. “Het is anders en soms spannend, maar je kunt nog best veel. Wel moet je het nieuws volgen en alert blijven op veranderingen van maatregelen. Dit drukt misschien een klein beetje het vakantiegevoel. Mijn motto? Positief blijven en kijken naar wat wel kan. Zelf de slingers ophangen!”

Wil jij – na het lezen van Willemke’s ervaringen – het liefst direct in het vliegtuig naar Curaçao stappen? Check snel onze Curaçao-aanbiedingen & maak je keuze.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *