Corona vakantie voorbereiden

Op vakantie in coronatijd? Ga goed voorbereid op pad!

Het coronavirus weerhoudt ons er (gelukkig!) niet langer van om op reis te gaan. We mogen weer! Dat het anders is dan anders spreekt voor zich; in Nederland is dat het ook. Tijd om je goed voor te bereiden en – zoals het kabinet het onlangs zei – wijs op reis te gaan.

Denk aan de hygiënemaatregelen

Alle hygiënemaatregelen die de overheid ons de laatste maanden heeft ingestampt, zijn ook van toepassing in andere landen. We zetten ze nog eenmaal voor je op een rij, al kan je ze vast wel dromen:

  • Was je handen met grote regelmaat. Neem handreinigingsgel mee voor op plekken waar geen water voor handen is.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Schud geen handen.
  • Stap niet in het vliegtuig als je corona-gerelateerde klachten hebt.
  • Ervaar je klachten tijdens jouw vakantie? Ga naar je kamer en neem telefonisch contact op met hotelpersoneel en/of de reisleiding.

Mondkapjes? Check!

Lange tijd lagen de WHO en de Nederlandse overheid niet op één lijn over mondkapjes. Inmiddels zijn ze hier doorgedrongen in o.a. het openbaar vervoer.

Ook in het buitenland kunnen er plekken zijn waar het dragen van een mondkapje aangeraden wordt of verplicht is. Los nog van dat je niet om mondkapjes heen komt in het vliegtuig. Zorg dus dat je er genoeg meeneemt op vakantie.

Draag je in Nederland nooit een mondkapje omdat je geen gebruik maakt van het openbaar vervoer? Oefen toch maar vast. De eerste keer is onwennig, de tweede keer ook. Maar het went echt!

Vul een gezondheidsverklaring in

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Het formulier kun je op de website van de RIVM downloaden. Je dient deze maximaal 24 uur voor vertrek in te vullen.

Download het formulier

LET OP! Er kunnen meer documenten dan alleen deze nodig zijn voor jouw vakantie. Zo is het voor sommige bestemmingen verplicht om je vooraf aan te melden of een negatieve PCR-test voor te leggen. Kan je niet de juiste documenten voorleggen, dan kan jou de toegang tot het vliegtuig worden geweigerd. Check dit vooraf goed!

Huur een auto

Corona vakantie voorbereiden: autoEen huurauto biedt je de ultieme vrijheid; je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt. En als je meerdere keren op pad wilt, is het vaak nog voordeliger dan excursies. Dit is de reden dat wij fan zijn van huurauto’s!

Nu komt daar nog een extra voordeel bij; je hoeft niet met vreemden op pad tijdens een excursie. Die overigens nog steeds worden aangeboden, maar in een kleinere vorm en soms met een verplichting van een mondkapje.

Lekker een auto huren & zelf op pad! Je kunt bij ons bij het maken van een boeking direct een huurauto regelen. Vakantie al geboekt en nu nog een auto regelen? Dit kan via onze partner Sunny Cars.

Regel direct een huurauto

Check bij de verhuurmaatschappij – of dit nu Sunny Cars is of een andere – de regels die gelden voor auto’s. Er kan o.a. een beperking zijn op het aantal mensen in een auto. Ook kan het zijn dat er regels voor mondkapjes zijn indien je niet tot hetzelfde huishouden of groep behoort.

Check de maatregelen ter plaatse

De afgelopen maanden annuleerden we reis na reis, maar met de aanpassing van de reisadviezen is daar nu een eind aangekomen; steeds meer reizen gaan wél door, ook in de zomervakantie.

Dit roept tegelijkertijd veel vragen op bij onze klanten. “Moet ik een mondkapje op als ik op het strand lig” (we zijn die landen nog niet tegengekomen waar dit moet) “Kan ik gewoon uit eten? (ja hoor, net als in Nederland zijn op vakantiebestemmingen de meeste horecagelegenheden gewoon open) “Waar moet ik rekening mee houden in mijn hotel?”

Om je goed zicht te geven in hoe het op jouw bestemming gaat én welke documenten je nodig hebt, zetten we de maatregelen op onze diverse vakantiebestemmingen op een rij.

Bekijk de maatregelen per land

De regels van de luchtvaartmaatschappij

Corona vakantie voorbereiden: vluchtOmdat het vliegen met 1,5 meter afstand niet haalbaar is, kan vliegen met het gebruik van een mondkapje. Daar is iedereen zich inmiddels van bewust. Er kunnen echter meer maatregelen aan boord gelden.

De IATA (International Air Transport Association) en de EASA (European Union Aviation Safety Agency) hebben richtlijnen opgesteld voor luchtvaartmaatschappijen. Maar omdat het richtlijnen zijn, kunnen luchtvaartmaatschappijen hier wel op individueel niveau van afwijken. Bijv. vanaf welke leeftijd het gebruik van mondkapjes verplicht is.

Surf voorafgaande aan jouw reis naar de website van de luchtvaartmaatschappij die jouw vlucht uitvoert. Zo weet je in elk geval welke regels er gelden tijdens jouw vlucht.

Ook per luchthaven kunnen de regels verschillen. Social distancing zal altijd een rol spelen, maar er kunnen verschillen zijn in bijv. het gebruik van mondkapjes of incheckprocedures. Het kan geen kwaad om je hier vooraf in te verdiepen. Lees bijv. alles over de corona maatregelen op Schiphol.

Overige tips om goed voorbereid op pad te gaan

  • Print je reisbescheiden of sla deze op in je telefoon. Hierop vind je namelijk de noodnummers van de reisleiding en of lokale agenten. Mocht je onverhoopt ziek worden, licht hen dan zeker in.
  • Het kabinet was er heel duidelijk over in de persconferentie; wanneer een land op code oranje springt, is het aan jezelf om thuis te komen. Repatriëring doen ze niet langer. Maar wist je dat dit niet voor jou geldt? Als je een pakketreis bij ons hebt geboekt, is de reisorganisatie verplicht jou bijstand te bieden bij repatriëring. Je wordt dus echt niet aan jouw lot overgelaten.
  • We raden je aan je aan te melden bij de Nederlandse Ambassade. Dit kan eenvoudig online. Je voert in waar je wanneer heen gaat en de overheid houdt je per sms op de hoogte mocht de veiligheid in het land in geding komen.
  • Ook de Reisapp van Buitenlandse Zaken is een aanrader. Via deze app blijf je tijdens jouw reis op de hoogte van actuele reisadviezen en evt. calamiteiten. Je kunt via de app ook (24 uur per dag) contact zoeken met de overheid.

Zo… als je deze stappen allemaal kunt afchecken ga je goed voorbereid op reis in coronatijd. We wensen je een onwijs fijne vakantie, misschien wel meer dan ooit!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *