Cinque Terre Italië

Cinque Terre: alles over dit Italiaanse pareltje

De vijf kleurrijke dorpjes van Cinque Terre zie je terug op veel reisgidsen van Italië. Niet verrassend; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen een bijzonder geheel. Tijd om je er alles over te vertellen!

Cinque Terre staat op menig bucketlist – zo ook ooit op de mijne – en dat is niet verrassend. Alleen al naar het kijken van foto’s van deze populaire Italiaanse bestemming word je vrolijk. De kleur én het zomergevoel spatten ervan af!

We horen echter ook vaak dat mensen bang zijn om teleurgesteld te worden. Is het er niet enorm druk? En valt het in het echt niet tegen met al die kleuren, hoe erg is het gephotoshopt? We hopen in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen over Cinque Terre op een rij te zetten.

Zo ga je goed voorbereid én met het juiste verwachtingsmanagement op pad. En… grote kans dat je net zo verliefd als ik terugkomt.

Waar ligt Cinque Terre?

Cinque Terre ligt aan de noordwestkust van Italië. Het ligt aan de bekende Bloemenrivièra.

Als je naar Cinque Terre wil afreizen, vlieg je het beste naar Pisa, om daar vervolgens in de omgeving te verblijven. We vertellen je daar later in dit artikel meer over, maar voor nu is het vooral goed om te weten dat je dus niet een enorm lange reistijd hebt. Vanaf Amsterdam ben je ca. 2 uur onderweg. Hoe fijn?!

Op naar de Bloemenrivièra?Bekijk ons aanbod

Hoe bezoek je Cinque Terre?

Cinque Terre bezoeken kan vanuit de Bloemenrivièra zelf óf wanneer je verblijft in Toscane, zoals ik deed. Je kunt bijvoorbeeld een stedentrip naar Pisa boeken en een dag naar de stad afreizen. Ook is het te combineren met een bezoek aan Florence.

De dorpjes zijn bijna autovrij, dus met een huurauto op pad gaan is niet de beste optie. Als je al in of vlak bij het dorpje kan komen, zijn de straatjes smal en is er nauwelijks parkeergelegenheid. Beter is het om per trein naar de dorpjes te reizen. Dit kan vanuit alle grote plaatsen in de omgeving en is ook nog eens hartstikke leuk en betaalbaar.

Van dorpje naar dorpje hoppen kan niet alleen per trein, er zijn meer mogelijkheden. Zo zijn de meeste dorpjes – op Corniglia na, daarover later meer – per boot bereikbaar en zijn er tussen diverse dorpjes toffe wandelroutes uitgezet.

Liever georganiseerd op pad? Vanuit diverse plaatsen (en grotere steden) in de omgeving worden excursies aangeboden. Bekijk bij onze partner GetYourGuide de mogelijkheden.
Cinque Terre bezoeken
Cinque Terre bezoeken? Liever niet per auto, maar wel per trein

Wat is de Cinque Terre Card?

Als je je al een beetje hebt ingelezen, ben je misschien al het een en ander tegengekomen over de Cinque Terre Card. We raden je aan deze altijd te kopen; het levert simpelweg voordeel op.

Met deze kaart kun onbeperkt tussen de dorpjes heen en weer reizen per trein en je krijgt ook nog enkele extra’s. Zoals gratis WiFi bij hotspots in de dorpjes en toegang tot diverse wandelpaden.

Uit welke dorpen bestaat Cinque Terre?

De naam verklapt het al; Cinque Terre bestaat uit vijf dorpen, die samen Nationaal Park Cinque Terre vormen. De vijf dorpjes zijn allemaal tegen de kliffen aan zee opgebouwd.

Elk van de vijf dorpjes heeft haar eigen karakter, maar allemaal zijn ze even prachtig. Tijd om een rondje langs de dorpjes van Cinque Terre te maken.

Riomaggiore is het meest zuidelijke dorpje van Cinque Terre. Er is een klein haventje met op het droge de vissersbootjes van lokale vissers, die hun visnetten tegen de roswanden hebben gehangen. Heb je daar oog voor? Grote kans van niet; waarschijnlijk wordt jouw oog meteen getrokken naar de kleurrijke huizen die tot hoog op de rotsen reiken. Via de haven kan je trappetjes volgen om uit te komen bij verschillende uitkijkpunten voor de mooiste vakantiefoto’s.

Verse vis op een toplocatie eten? Strijk neer op het terras van Enoteca Con Cucina. Niet het goedkoopste restaurant, maar wel een van de hoogtepunten van je tijd in Cinque Terre. En de vis is goddelijk!
Cinque Terre, Italië: Riomaggiore
Herken je dit rode huisje van reisgidsen? Je vindt het in het meest zuidelijke dorpje van Cinque Terre, Riomaggiore

Als je de dorpjes van Cinque Terre per trein bezoekt, sta je in veel gevallen meteen in het dorp zelf. Dat geldt niet voor Corniglia. Je moet eerst de stenen trap Lardarina beklimmen, met 33 etappes en 377 treden.

Is dat je te veel? Er rijdt ook een busje heen en weer tussen het station en het centrum. Doordat Corniglia hoger ligt dan de andere dorpjes – vandaar de trap – heb je hier geen ligging aan zee, maar je geniet er wel van een geweldig uitzicht over de wijngaarden in de omgeving.

Cinque Terre, Italië: Corniglia
Corniglia is het enige dorpje dat niet direct aan de kust ligt; het ligt hoger en is ook alleen via veel traptredes te bereiken

Vernazza is het populairste dorpje van de vijf. Vanaf het station loop je zo de hoofdstraat vol kleurrijke huizen in. En vooral oude huizen. De eerste tekenen van leven in Vernazza waren al in 1000 v.Chr.! Vanaf de hoofdstraat loop je zo door naar een pleintje, baaitje en klein straatje en overal blijven de kleurrijke huizen terugkomen.

Het mooiste uitzicht over het dorp? Er is een wandelpad omhoog en hoewel het er vanaf de baai pittig uitziet, vond ik het heel erg meevallen. Een deel van het pad is betaald, maar ook vanaf het gratis deel heb je al een geweldig zicht!

Honger gekregen van al die klimpartijen? Schuif aan bij Ristorante Gambero Rosso en bestel bij voorkeur de in zeezout bereidde zeebaars. Deze wordt aan tafel voor je gefileerd en smaakt het best onder het genot van een Cinque Terre wijn.
Cinque Terre, Italië: Vernazza
Het meest kleurrijke dorpje van Cinque Terre? Onze stemmen gaan naar Vernazza

Manarola was vroeger per wandelpad bereikbaar vanaf andere dorpen (daarover later meer). Sinds dit wandelpad gesloten is, is het dorpje Manarola in een verdomhoekje geraakt. Zo zonde, want per trein kom je er nog wel zo.

De hoofdstraat Via di Mezzo is een aaneenschakeling van kleurrijke huisjes en de ligging op de klif zorgt voor mooie plaatjes. In de zomer liggen locals en toeristen op de betonplaten aan het water te zonnen en zorgen waaghalzen voor vermaak als ze met veel capriolen van de rotsen duiken.

Cinque Terre, Italië: Manarola
Manorala is een klein beetje een buitenbeetje in Cinque Terre, zo zonde!

Monterosso is eigenlijk een klein buitenbeentje: het is niet typische Cinque Terre, hier vind je bijvoorbeeld een stuk minder kleurrijke huizen. Het is een gemoedelijke badplaats met twee stranden. Je vindt in Monterosso (volledig Monterosso al Mare) daarnaast een oud kasteel, een klooster, drie 16e-eeuwse wachttorens en wat winkels. Laidback time!

Hotel Cinque Terre, ItaliëHoewel de hotels in Cinque Terre vaak onbetaalbaar zijn, geldt dat niet voor Hotel Cinque Terre in Monterosso. Je reist daarnaast per trein eenvoudig naar alle andere dorpjes en ook wandelen behoort tot de mogelijkheden.
Cinque Terre, Italië: Monterosso
Monterosso is een van de weinige plaatsen in Cinque Terre waar toeristen heengaan voor een zonvakantie

Hoeveel dagen heb ik nodig voor Cinque Terre?

Als je met de trein van dorpje naar dorpje reist, kan je in één dag alle dorpjes van Cinque Terre zien. Maar het kan wel een klein beetje als haasten voelen.

We raden je aan om voor 2 tot 3 dagen te gaan, zeker als je tussendoor uitgebreid wilt lunchen, nog even wilt relaxen op een van de stranden of een wandeling wilt maken van het ene naar het andere dorpje.

We raden je dan wel een hotel aan in één van de stadjes in de omgeving van Cinque Terre, waarbij je eenvoudig elke dag met de trein heen en weer kan rijden. Zo zijn La Spezia, Levanto en Sestri Levante populaire uitvalsbasissen.

Villa Agnese, ItaliëIn Italiaanse sferen verblijven? Villa Agnese is een kleinschalig hotel in een groene omgeving. Gastvrijheid staat voorop met elke ochtend versgebakken broodjes bij het ontbijt. Aan het zwembad kom je bij na een dagje Cinque Terre.

Ook kan je Cinque Terre goed combineren met een stedentrip in Pisa. Je reist met de trein in ca. een uurtje tussen beide plaatsen en het kost echt niet veel; je bent ca. € 10,- kwijt. En je hebt dan twee vliegen in één klap; je kunt meteen de Toren van Pisa bewonderen.

Nog hoteltips nodig in Pisa?

  • Royal Victoria Hotel Pisa ligt op loopafstand van de Toren van Pisa én aan de Arno. Deze rivier splitst de stad als het ware in tweeën. Het hotel heeft alles in huis voor een ontspannen verblijf, inclusief fijn ontbijt.
  • Villa Tower Inn is een kleinschalig hotel – slechts een handje vol kamers – in een villa uit het begin van de 20e eeuw. Maar dan wel met alle gemakken van nu. En de Toren van Pisa? Daar loop je zo naar toe!
  • ’s Morgens wakker worden met uitzicht op de Toren van Pisa? Dan móet je verblijven in Grand Hotel Duomo Pisa. Ontbijten met een Italiaanse koffie en een uitzicht om nooit meer te vergeten!

Wat is de beste reistijd voor Cinque Terre?

Dit is echt een persoonlijke voorkeur; wat voor weer wil je, heb je moeite met drukte, ga je ook voor de natuur in de omgeving? We vertellen je graag over de verschillende reisperiodes zodat je zelf een keuze kunt maken wanneer je naar Cinque Terre wil gaan.

In de lente (april t/m juni) zijn de milde temperaturen fijn voor een actieve vakantie, waarbij je van dorpje naar dorpje wandelt. Ook staan de wijngaarden dan in bloei en is het er een stuk rustiger dan in het hoogseizoen.

Want ja, dat is wel het nadeel aan de zomer; in juli en augustus is het – en dan met name tussen 10.00 uur en 17.00 uur – enorm druk in de dorpen. Een nadeel van populaire bestemmingen. De temperaturen zijn in deze periode wel weer fijn als je ook op een van de stranden wil relaxen of een duik in zee wil nemen. En de avonden zijn er lang, levendig en gezellig. Bars en restaurants openen volop hun deuren en straatartiesten sieren het straatbeeld.

En de herfst (september en oktober) dan? De temperaturen zijn nog steeds aangenaam, maar de echte warmte is weg. Dat geldt overigens ook voor de grootste massa aan toeristen; deze hoos stopt na augustus. Oh en de wijnoogst begint in deze periode; bezoek dan zeker een wijngaard.

In de winter (november t/m maart) is het echt laagseizoen in Cinque Terre. En dat heeft wel wat nadelen; veel restaurants en hotels sluiten hun deuren. Het is er een stuk minder druk, maar je kunt er wel in een rustiger tempo genieten. En qua weer? Het kan dan wel wat kouder zijn, wat overigens niet erg is als je veel wandelt, en er is kans op regenbuien.

Cinque Terre, Italië: reistijd
Deze foto is gemaakt in september, een fijne reistijd voor Cinque Terre als je wel warmte wil, maar geen topdrukte

Zijn er ook stranden in Cinque Terre?

Ja, die zijn er zeker! Het grootste strand – met goudkleurig zand en helderblauw water – vind je in Monterosse al Mare. Het is opgedeeld in twee delen; een deel waar je je handdoekje gratis kunt neerleggen en een deel waar je ligstoelen en parasols kunt huren.

En verder? In het nieuwe deel van Monterosse al Mare vind je het openbare Fegina Beach. Op het strand vind je toiletten en douches en er worden watersporten aangeboden.

Guvano Beach – tussen Vernazza en Corniglia – is geen officieel strand, maar wel een fijne plek om even in zee te duiken. Het strand is alleen te voet bereikbaar en naaktrecreatie is er toegestaan.

Vergeet niet dat de meeste dorpjes aan zee liggen en er op diverse plekken mogelijkheden zijn om vanaf de rotsen in het water te duiken. Óf om je handdoek uit te vouwen op een van de rotsen.
Cinque Terre, Italië: stranden
Ga je voor een van de stranden in Cinque Terre of duik je vanaf de rotsen de zee in?

Wat zijn de populairste wandelpaden in Cinque Terre?

De diverse dorpjes zijn verbonden via wandelpaden. Erg leuk als je van een actieve vakantie houdt. Maar Google kan je hier wel een beetje misleiden…

Op veel websites lees je over Via dell’Amore (liefdespad), het populairewandelpad tussen Riomaggiore en Manarola. Het pad werd gesloten, geopend… en volgens veel websites is het nog geopend. Niets is minder waar! Het is gesloten na een aardverschuiving om de veiligheid van vakantiegangers te garanderen. Er zijn plannen dat het pad in de zomer van 2024 weer opengaat, maar dat is nog niet zeker.

Er zijn wel andere mogelijkheden voor wandelingen. Bijvoorbeeld van Vernazza naar Monteresso. Vanaf het centrale pleintje in Vernazza loop je een smal trappetje op. Als je linksaf slaat en iets omhoogloopt, vind je achter het kerkje het begin van het wandelpad.

LET OP! Dit wandelpad is tegen betaling, maar met een Cinque Terre Card (waar we hierboven al over vertelden) heb je wel gratis toegang.

Hoe vermijd ik de drukte in Cinque Terre?

We noemden het al even hierboven, bij de beste reistijd; het kan flink druk zijn in Cinque Terre. Niet alleen met reizigers uit Italië en Europa, maar ook Aziatische vakantiegangers hebben Cinque Terre hoog op hun bucketlist staan.

De drukte helemaal vermijden, gaat niet lukken. Toch kom je met deze tips wel een eindje:

  • Schot voor open boeg; plan jouw bezoek aan Cinque Terre niet in de maanden juli en augustus. Ook september kan nog flink druk zijn.
  • Cinque Terre wordt voornamelijk door dagjesmensen bezocht. Zij bereiken de dorpjes in de loop van de ochtend en gaan aan het einde van de middag of het begin van de avond weer weg. Zorg dat je er zo vroeg mogelijk bent om de drukte voor te zijn, of kom juist laat en blijf de hele avond.
  • Wil je graag wandelen, maar niet in de drukte? Er is een aantal wandelpaden erg bekend en populair. Vraag aan de inwoners of een lokale gids naar de minder bekende routes en het is een stuk relaxter wandelen.
  • De dorpjes zijn ook prachtig vanaf het water. Boek een boottocht – of regel een privébootje met schipper, een aanrader! – om de dorpjes vanaf het water te bekijken.
  • In de weekenden is het over het algemeen drukker in Cinque Terre dan op doordeweekse dagen. De zaterdag en zondag dus mijden!

Is Cinque Terre geschikt met kinderen?

Cinque Terre is geen typisch kindvriendelijke bestemming – op een verdwaald speeltuintje na vind je er weinig faciliteiten – maar het is ook zeker geen no go. Sterker nog: als je er met de trein naartoe gaat, is de reis alleen al voor kinderen een feestje.

Ook zij zullen hun ogen uitkijken bij de vele gekleurde huisjes, de leuke vissersbootjes en het mooie water. De trappetjes en wandelpaden zijn misschien een uitdaging, maar met hier en daar een extra ijsje wordt het voor hen ook een fijn uitje!

Straatbeeld in Cinque Terre, Italië
We zijn verliefde op het charmante straatbeeld van Cinque Terre

De leukste weetjes over Cinque Terre

Ben je dol op feitjes? Nou, daar komen dan nog wat weetjes over Cinque Terre:

  • Dat Cinque Terre bijzonder is, vonden ze ook bij UNESCO: sinds 1997 staat de bestemming in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Cinque Terre wordt omgeven voor terrasvormige wijngaarden, die met een bijzondere techniek zijn aangelegd. Deze techniek heet cian en het houdt in dat er stenen muren zijn gebouwd om de hellingen te ondersteunen. Let goed op en je ziet het!
  • Mocht je je nog afvragen hoe populair Cinque Terre is; elk jaar komen er zo’n 2,5 miljoen toeristen. En dan te bedenken dat de dorpjes bij elkaar slechts 10.000 inwoners hebben.
  • Cinque Terre staat bekend om de Limoncino delle Cinque Terre. Deze citroenlikeur moet je proeven! Het wordt gemaakt van lokale citroenen en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Sowieso zie je veel citroenen terug in het straatbeeld.
Cinque Terre, Italië: citroenen
Citroenen – en dan met name citroenlikeur overigens – sieren het straatbeeld van Cinque Terre (Italië)

Meer tips voor een bezoek aan Cinque Terre

Of we – na deze flinke dosis inspiratie – nog meer tips hebben voor een bezoek aan Cinque Terre? Zeker!

  • Plan jouw reis bij voorkeur niet last minute, in het bijzonder niet in het hoogseizoen. Veel accommodaties in de omgeving zijn dan al vol óf ze vragen de hoofdprijs.
  • Ga je wandelen in en rondom Cinque Terre? Neem comfortabele wandelschoenen mee en in de zomer is ademende kleding ook een aanrader. Oh, en wat flesjes water en snacks voor onderweg.
  • Buiten het hoogseizoen kunnen winkels en restaurants beperkte openingstijden hebben. Ook daarom is het handig om wat eten & drinken mee te nemen in deze periode.
  • Cinque Terre staat niet alleen bekend om de citroenlikeur; het is ook geliefd om de lokale wijnen, verse zeevruchten en pesto. Laat je in restaurants adviseren over de lokale producten.
  • De mooiste vakantiefoto’s maken? Zorg dan dat je rond golden hour in de dorpjes bent, dan is het extra schilderachtig. Het golden hour is het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang.

Met al deze informatie over en tips voor Cinque Terre komt het wel goed met jouw vakantie. Alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *