Cinque Terre

Cinque Terre: een kleurrijk Italiaans pareltje

Ze prijken op veel Italiaans reisgidsen en ansichtkaarten; de vijf kleurrijke dorpjes van Cinque Terre. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen een bijzonder kleurenpalet. Tijd om ze zelf te ontdekken!

Cinque TerreCinque Terre; een bestemming die al heel lang op mijn wensenlijstje stond om te bezoeken. De vele kleurrijke plaatjes maakten me vrolijk en gaven me een zomergevoel. Fotograferen is daarnaast mijn grootste passie en ik wist zeker dat ik me hier kon uitleven. Ik keek er dan ook erg naar uit om ein-de-lijk naar dit Italiaanse hoogtepunt af te reizen.

Ik was wel een beetje bang om teleurgesteld te worden. Had ik het al die jaren niet enorm opgehemeld? Was het wel echt zo kleurrijk of was er veel in Photoshop bewerkt? Moest ik wel gaan, of moest ik gewoon dat mooie plaatje in mijn hoofd houden? Maar al bij mijn eerste stap in één van de dorpjes werd ik verliefd. Het is écht zo kleurrijk, de sfeer is er – ondanks dat het druk kan zijn – gemoedelijk en in de vele restaurantjes kun je lekker eten. Een must see dus!

En door haar centrale ligging kun je het eenvoudig combineren met een Italiaanse stedentrip. Zowel vanuit Pisa als Lucca en Florence kun je op een dag heen en weer reizen en een of meerdere dorpjes bewonderen. Plak dus een extra dag aan je stedentrip vast om Cinque Terre te bezoeken.

Cinque Terre in een vogelvlucht

Cinque Terre, een gebied dat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een verzameling van vijf dorpjes in de Italiaanse regio Ligurië. Samen vormen ze Nationaal Park Cinque Terre.

Elk van de vijf dorpjes heeft haar eigen karakter, maar allemaal zijn ze even prachtig. Tijd om een rondje langs de dorpjes te maken, door mooie foto’s te scrollen én je praktische tips te geven.

Cinque Terre per trein

Doe één ding niet; per auto afreizen naar Cinque Terre. De straatjes zijn nauw en er is amper parkeergelegenheid. Het kost je op deze manier onwijs veel tijd, terwijl je er eenvoudig per trein kan komen.

Het beste is om een Cinque Terre Card te kopen. Hiermee kun je onbeperkt tussen de dorpjes heen en weer reizen en je krijgt nog enkele extra’s. Zoals gratis WiFi bij hotspots in de dorpjes en toegang tot diverse wandelpaden.

Riomaggiore

Het meest zuidelijk gelegen dorpje is Riomaggiore. Als je vanaf het station het tunneltje neemt, kom je vanzelf uit bij het haventje van het kleine vissersdorpje. Op het droge liggen de bootjes en er hangen visnetten aan de rotswand, die meteen je aandacht trekken.

Althans… als je niet wordt afgeleid door de kleurrijke huizen die tot hoog op de rotsen reiken. Neem vanaf de haven diverse trappetjes om vanaf een hoger punt van het uitzicht te genieten of mooie foto’s van de huisjes aan de overkant te maken.

Verse vis op een toplocatie eten? Strijk neer op het terras van Enoteca Con Cucina. Niet het goedkoopste restaurant, maar wel een van de hoogtepunten van je tijd in Cinque Terre. En de vis is goddelijk!

Cinque Terre, Rio Maggiore

Manarola

Manarola was vroeger per wandelpad te bereiken (daarover later meer), maar sinds deze gesloten is, is het dorpje Manarola in een verdoemhoekje geraakt. Zo zonde!

De hoofdstraat Via di Mezzo is een aaneenschakeling van kleurrijke huisjes en de ligging op de klif zorgt voor mooie plaatjes. In de zomer liggen locals en toeristen op de betonplaten aan het water te zonnen en zorgen waaghalzen voor vermaak als ze met veel capriolen van de rotsen duiken.

Cinque Terre, Manarola

Corniglia

Als je de dorpjes van Cinque Terre per trein bezoekt, sta je in veel gevallen praktisch meteen in het dorp zelf. Dat geldt niet voor Corniglia. Je moet eerst de stenen trap Lardarina beklimmen. Bestaande uit 33 etappes en 377 treden. Je hebt meteen je workout voor die dag gehad. Is dat je net even te veel? Er rijdt ook een busje heen en weer tussen het station en het centrum.

En de trap doet het eigenlijk al vermoeden; Corniglia ligt hoger dan de andere dorpjes. Geen ligging aan zee of een haventje, maar op een rotsige berg. Hierdoor is het echter wel het enige dorpje dat je een goed beeld geeft van de wijngaarden in de omgeving.

Cinque Terre, Corniglia

Vernazza

Onder veel reizigers is Vernazza het populairste dorpje van de vijf. Vanaf het station loop je zo de hoofdstraat vol kleurrijke huizen in. En vooral oude huizen. De eerste tekenen van leven in Vernazza waren al in 1000 voor Christus!

Loop je vanuit de hoofdstraat verder dan bereik je een pleintje, baaitje en een klein strandje. Gekleurde huizen aan alle kanten, maar ook een kerkje en een kasteeltje. Via smalle zijstraatjes kun je omhoog klimmen (het is minder heftig dan het er vanaf het baaitje uitziet) voor een mooi uitzicht over het dorpje. Houd er rekening mee dat je voor het mooiste uitzicht naar een stuk moet dat tot een betaald wandelpad behoort. Met de eerder genoemde Cinque Terre Card heb je echter gratis toegang!

Een andere flinke klimpartij brengt je naar het kasteel over de klif. Ook vanaf hier heb je een mooi, maar heel ander, uitzicht over Vernazza.

Cinque Terre restauranttipHonger gekregen van al die klimpartijen? Schuif aan bij Ristorante Gambero Rosso en bestel bij voorkeur de in zeezout bereidde zeebaars. Deze wordt aan tafel voor je gefileerd en smaakt het best onder het genot van een Cinque Terre wijn.

Cinque Terre, Vernazza

Monterosso

Eigenlijk is dit laatste dorpje een klein buitenbeentje: het is niet typische Cinque Terre, maar meer een badplaatsje met twee stranden. Je vindt in Monterosso (volledig Monterosso al Mare) daarnaast een oud kasteel, een klooster, drie 16e eeuwse wachttorens en wat winkels. Laidback time!

Cinque Terre Monterosso

Van dorp naar dorp wandelen

De diverse dorpjes zijn verbonden via wandelpaden, welke vooral onder actieve vakantiegangers erg populair zijn. Toch gaan veel toeristen hier de mist in! Op menig website lees je over Via dell’Amore (liefdespad), het wandelpad tussen Riomaggiore en Manarola. Het pad werd gesloten, geopend… en volgens veel websites is het nog geopend. Niets is minder waar! Verheug je dus vooral niet op deze wandeling.

Er zijn wel andere mogelijkheden, zoals de wandeling van Vernazza naar Monteresso. Vanaf het centrale pleintje in Vernazza loop je een smal trappetje op. Als je linksaf slaat en iets omhoog gaat, vind je achter het kerkje het begin van het wandelpad. Houd er rekening mee dat je hiervoor dient te betalen of een Cinque Terre Card in je bezit dient te hebben.

Cinque Terre vanaf het water

Cinque Terre varenAlle dorpjes, met uitzondering van Corniglia, zijn ook per ferry te bereiken. Het is leuk om op deze manier – vanaf de kust – een heel andere kant van de kust te zien. Het kan wel veel tijd kosten én druk zijn. Wij schoten daarom een bootbedrijf in Vernazza aan voor een privétour.

Een uur lang voeren we langs de kust en de diverse bootjes. We stapten niet uit (sightseeing van de dorpjes zelf deden we al per trein), maar kregen een totaal ander beeld van de dorpjes, zo vanaf het water. En het leverde mooie foto’s op! We waren ook nog eens gezegend met een praatgrage gids die ons veel vertelde over de omgeving.

Word jij ook zo vrolijk van deze plaatjes? Boek een lange stedentrip naar Pisa, Lucca of Florence en ervaar zélf hoe mooi het is. Het zal je niet teleurstellen!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *