Catalonië: gastronomische Europese regio van 2016

Catalonië, dé gastronomische regio van Europa

Houd jij van lekker eten en ben je dol op Spaans eten? Boek dan zeker een vakantie naar Catalonië. Deze streek in Noord-Spanje mag zich in 2016 de gastronomische regio van Europa noemen. En dat is niet zonder reden!

Elk jaar wordt er een regio in Europa uitgeroepen tot de gastronomische regio van dat jaar. Dit jaar is de eer aan Catalonië, waar je o.a. de bekende steden Barcelona en Girona vindt. Een enorme erkenning voor de Spaanse regio, maar niet zonder reden; het eten is ook echt goddelijk!

Een kijkje in de keuken van Catalonië

Catalonië gastronomische Europese regio 2016 Catalaanse keuken

Tijdens een verblijf in Catalonië kun je er niet omheen; het lekkere eten dat hier in de vele restaurants en tapasbarretjes wordt geserveerd. Voor de weegschaal doet dit alles geen goed, maar je smaakpapillen zullen het als een feestje ervaren. Wat kun je precies verwachten?

De Catalaanse keuken is een samensmelting van invloeden uit diverse streken en landen in de omgeving. De Grieken, Romeine, Italianen en Fransen hebben allemaal een stempel gedrukt op de gastronomie zoals we deze nu proeven in Catalonië.

Hoofdingrediënten van de traditionele Catalaanse keuken zijn rijst, peulvruchten, vis, zeevruchten en bouillon. Verse tomaten, aubergine, paprika, courgette, knoflook en uien mogen ook zeker niet ontbreken.

De invloed van de Pyreneeën vind je terug in de grote hoeveelheid kazen, worsten en paddenstoelen. En wie dacht dat je alleen verrukkelijke pasta’s in Italië kunt eten, die heeft het mis. Met met name cannelloni en lasagne wordt veel gegeten in Catalonië, waarmee het zich ook direct onderscheidt van andere Spaanse regio’s.

Wijn proeven in Catalonië

Volgens kenners is Catalonië één van de meest bijzondere Spaanse streken als het aankomt op wijn. Door de veelzijdigheid van het landschap – denk aan berggebieden én kuststreken – kent de streek een uitgebreide collectie van wijnen. Van lichte witte wijnen tot krachtige rode wijnen. En wat dacht je van een klassieke rosé?

Trek in een glas bubbels? De sparkling wine van Catalonië wordt samen met de Franse champagne gezien als de beste natuurlijke bubbels van de wereld. Deze worden dan ook wereldwijd geëxporteerd.

Barcelona, de beste plek om kennis te maken met de Catalaanse keuken

Dat Catalonië het op culinair gebied goed doet, blijkt ook uit het aantal Michelin-sterren in de regio; maar liefst 50 restaurants beschikken over één of meerdere restaurants. Barcelona wordt hierbij gezien als gastronomisch hoogtepunt. De populaire Spaanse stad herbergt talloze toprestaurants en knusse tapasrestaurants waar je kennis kunt maken met de uiteenlopende specialiteiten.

Gastronomie in Catalonië: BarcelonaEen ander goed voorbeeld van gastronomie in Barcelona is Mercat de la Boqueria. Hoewel de naam eigenlijk ‘geitenmarkt’ betekent, vind je op deze grootste en mooiste versmarkt van Spanje veel meer dan dat. De markt is een waar paradijs voor lekkerbekken en staat o.a. vol kraampjes met fruit, vlees, vis, groente, olijven, kruiden en kaas. Erg leuk: je hebt er de mogelijkheid om kookworkshops te volgen bij gerenommeerde chefkoks en wijnproeverijen bij bekende sommeliers. Zo kun je de Catalaanse keuken eenvoudig mee naar huis nemen.

Tapasliefhebbers hebben de mogelijkheid om diverse tapastours door de stad te boeken. Hierbij maak je kennis met diverse bekende tapasbars én eet je je buik vol met al deze lekkernijen!

Heb jij ook zo’n trek gekregen? Bekijk ons voordelige aanbod naar Catalonië, dé gastronomische regio van 2016!

Fotografie: Cornfield | Shutterstock.com
 

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *