Cadaqués Spaans kunstenaarsdorpje

Cadaqués, hét Spaanse kunstenaarsdorpje

Aan de Costa Brava vind je tal van schilderachtige dorpjes. Een pareltje is Cadaqués, een wit plaatsje waar je cultuur snuiven, zonnen en de natuur verkennen perfect kunt combineren. Trek er een dag op uit en ontdek waarom het dorpje een grote inspiratiebron was voor veel beroemde kunstenaars.

Cadaqúes in een notendop

Het authentieke vissersdorpje Cadaqués ligt in het noordoosten van Spanje, op ca. een half uurtje rijden vanaf Roses. Wanneer je in Roses verblijft, kun je gemakkelijk een dagje naar Cadaqués gaan.

Het idyllische plaatsje ligt verscholen in een baai en wordt omringd door een bergachtig gebied. Je vindt er vele witte huisjes, waardoor er een op-en-top Spaanse sfeer heerst. Het is niet voor niets dat vele bekende kunstenaars, zoals Picasso en Dali, voor Cadaqués kozen als thuisbasis.

Vergeet ook zeker je zwemkleding niet; je vindt prachtige stranden aan de helderblauwe zee. En de stranden zijn niet het enige natuurrijke pareltje; je brengt vanuit Cadaqués gemakkelijk een bezoek aan natuurpark Cap de Creus.

Een populair kunstenaarsoord

Cadaqués Spaans kunstenaarsdorpje, baaiHet fotogenieke Cadaqués bestaat in zijn geheel uit witte huisjes. In dit kustdorpje vind je geen hoogbouw; de witte kerk Eglésia de Santa Maria, die stamt uit de 16e eeuw, is het hoogste punt en steekt ver boven de andere gebouwen uit. Het dorpje is een plaatje om te zien!

Door de ligging aan een idyllische baai, die haast afgesloten lijkt van de rest van het land, was Cadaqués een populaire plek onder schrijvers en kunstenaars. Zo hebben o.a. Picasso, Lorca en Chagall zich hier in het verleden gevestigd. Niet de minsten!

Maar het was toch vooral Dalí die het dorpje veel bekendheid gaf. Hij woonde aan de baai van Portlligat, op ca. 1 kilometer van het centrum, waar hij de mooiste schilderijen maakte. Tegenwoordig is zijn voormalig woonhuis een museum. Breng zeker een bezoek aan Casa-Museo Dalí.

Een idyllisch centrum

Wanneer je door het centrum van Cadaqués wandelt, kijk je je ogen uit. De smalle straatjes vol met witte huisjes en blauwe details zijn sprookjesachtig mooi! Loop zeker naar de eerdergenoemde kerk Eglésia de Santa Maria, vanaf waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht over het dorpje en de zee.

Aan zee ligt trouwens een boulevard, waar je tal van winkeltjes en restaurants vindt. Neem plaats op een terrasje, bestel lekkere tapas en geniet van de Spaanse gezelligheid.

Relaxen aan de paradijselijke strandjes

Cadaqués Spaans kunstenaarsdorpje, strandDe baai waaraan Chadaqués ligt, beschikt over tal van kleine strandjes. Je vindt dan ook zeker een strandje dat bij jou past! Pak je zwemkleding in, wandel langs de kust en kies er één uit om aan te luieren!

  • Het grootste strand van Chadaqués is Playa Grande. Met een lengte van 200 meter vind je gegarandeerd een plekje om van de Spaanse zon te genieten. Op het kiezelstrand kun je daarnaast een standbeeld van Dalí bewonderen. Toch wel hét symbool van het dorp!
  • Aan de U-vormige baai liggen daarnaast veel kleine strandjes. Een absolute topper is Playa Es Sortell, op ca. 1,5 kilometer van het centrum. Wat dit kiezelstrand zo speciaal maakt? Het uitzicht! Je kijkt namelijk uit op het centrum van Cadaqués, met haar prachtige witte huisjes. Sunbathing with a view!
  • Een andere aanrader is Platja de Portlligat, dat naast het eerdergenoemde Dalí-museum ligt. Het is niet zonder reden dat de kunstenaar deze plek koos als zijn verblijfplaats. Vanaf dit zandstrand heb je namelijk een fraai uitzicht op een klein eilandje en de azuurblauwe zee. Je kunt een verkoelende duik nemen of ervoor kiezen om een kajak te huren, om zo de kust te bewonderen vanaf het water.

Wandelen door Cap de Creus

Tijdens een vakantie in of nabij Cadaqués is er nog meer natuurschoon te bewonderen! Op ca. een uurtje rijden vanaf het dorpje ligt Cap de Creus, een schiereiland op het meest oostelijke puntje van het Spaanse vasteland.

Indrukwekkende rotsformaties en schitterende stranden wisselen elkaar hier af. Het is een aanrader om je zwemspullen mee te nemen, want door het gebrek aan schaduw wil je vast wel een verkoelende duik in zee nemen. Een fijne pauze tijdens jouw wandeling!

Wist je dat Costa Brava in het Spaans ‘ruige kust’ betekent? Tijdens een wandeling door Cap de Creus snap je waarom het kustgeboed deze naam heeft gekregen.

Hotels in de omgeving

Zie jij een bezoek aan Cadaqués wel zitten? Hoewel wij geen aanbod in het dorpje zelf hebben, kun je wel in Roses verblijven, een dorpje op ca. 20 kilometer afstand. Per huurauto rijd je vervolgens gemakkelijk naar Cadaqués toe. Wij helpen je bij jouw keuze met een lijstje van onze favoriete hotels in Roses.

  • Cadaqués Spaans kunstenaarsdorpje, Almadraba Park Hotel Tijdens een vakantie in Almadraba Park Hotel verblijf je op een steenworp afstand van het strand, waar je optimaal van de Spaanse zon kunt genieten. Vanuit het zwembad geniet je van een panoramisch uitzicht over de omgeving. En wil je traditionele Spaanse hapjes proeven? Dat kan bij de tapasbar!
  • Een andere topper is Mediterraneo Park & Hotel. Relaxen kan in de zwembaden en in het wellnesscentrum. Zonnen kan prima aan het strand. Toe aan iets actiefs? Ga dan een potje tafeltennissen, voetballen of beachvolleyballen. En aan kinderen is zeker gedacht; zij vermaken zich bij de miniclub en kinderdisco. Ideaal!
  • Prestige Hotel Goya Park is ook een familievriendelijk hotel. Een kinderbad en speeltuin staan hier tot de beschikking van de kleintjes. Jij relaxt intussen aan het zwembad. En wil jij jouw fraaie foto’s van Cadaqués delen met de thuisblijvers? Dat kan via de gratis WiFi!

Zie jij jezelf al struinen door Cadaqués? Wij wensen je alvast een heerlijke tijd!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

3 thoughts on “Cadaqués, hét Spaanse kunstenaarsdorpje

  1. Geachte Vakantiediscounter,

    Bijzonder vraagje: jullie hebben op de site een bijzonder mooie foto staan van het Spaanse kunstenaarsdorpje Cadaques. Het gaat om de hoofdfoto met het kerkje en de zee. Omdat Spanje en met name de Costa Brava onze favoriete vakantiebestemming is, willen we graag deze foto laten afdrukken op plexiglas. Willen jullie ons deze foto in hoge resolutie naar ons toe sturen? Ik hoop dat jullie hieraan mee willen werken. Bij voorbaat dank!

    1. Hallo Mariska,
      ik heb e.v.t. wel een foto voor je ben er een aantal keren geweest dus kan ik je wel wat foto’s mailen.
      Groetjes, Johan Walhout, Gorinchem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *